Örök darabok IV.
2024. április 16. írta: Analoglued

Örök darabok IV.

Negyedik rész

Maradjunk még egy kicsit a 60-es évek elejétől kb.25 évig tartó időszaknál, a sztereo rádiózás koránál. A rádió csatornák akkoriban sok jó zenét sugároztak, nem volt annyi pofázás, talk-show, konzum-szemét mint most. Véleményem szerint, ma Magyarországon a rádió csatornák hallgathatatlanok, bár lehet hogy csak én látom így. De amikor meghallom a mizu-mizu-t, vagy az ülünk a vonatont, esetleg Mező Misi (aka Magna Cum Laude) egyhangú kántálását, azonnal elmegy a kedvem még az élettől is. Ehhez képest már felüdülésként ér a Fiesta...

Na mindegy, volt a rádiónak sokkal jobb időszaka. A magnós időben sok zenét eleve a rádióból lehetett megszerezni, nem volt mindegy, milyen minőségű a rádió. Az örök méretcsökkentés itt is bedudált, és a rádiókat előszeretettel építették egybe az erősítővel, ami később a Music Center-ig fajult, de ez már nem a mi világunk. Amikor ezt a munkát komolyan vették, és jó dolgokat pakoltak egybe, létrejött egy újfajta készülék,

a Receiver.

Ezekből is keletkeztek "Örök darabok" ide citálnék néhányat, főképp a látvány kedvéért.

Eddig a korábbi részekben említett készülékek kis kivétellel az angol-amerikai-japán vonalról származtak, viszont a receiver időszak volt a német konzumer-audio ipar nagy korszaka, kitűnő gépeket építettek. Kezdjük is rögtön ezekkel.

saba_receivers.jpg

Az egyik ilyen német vállalat a Saba volt (Schwarzwälder Apparate-Bau-Anstalt, 1923-tól), akik elsősorban a televízió gyártásban voltak érdekeltek, de ez nem akadályozta meg őket abban, hogy az audiora is fordítsanak némi figyelmet.

telefunken-tr-1500-monster-receiver.jpg

A másik említésre érdemes német készülék a Telefunken 1500-as, ami csatornánként 150W-al büszkélkedett, méltó ellenfele volt a japán csodáknak.

grundig_r200.jpg

A Grundig talán a legismertebb német hifi-márka, ők is építettek receivereket. Pl. a képen látható R200, amely jó hangú volt, viszont gyengécske, a maga 25W-jával.

revoxb7803.jpg

És persze volt egy-két Revox modell is, a 780-as (a fenti képen) vagy a németesen vonalas 285-ös (lent).

revox_286.jpg

Más német cégek is gyártottak receivereket, pl. a Braun vagy a Siemens, de azok nem lettek elég hangsúlyos darabok. Ellenben a japánok, nagyon belecsaptak a lecsóba. Külső megjelenésre különösen, de némelyik gépük hangra is nagyon rendben volt.

sansui_g-801.jpg

Első helyen kell említeni a Sansui-t, ők igazán komolyra fordították a szót. Fent a 801-es, lejjebb a 22000-es gépeik.

sansui_g-22000.jpg

Nagyon odatette magát a Pioneer is...

pioneer_receiver.jpg

Hol ezzel, hol azzal.

sx3900.jpg

pioneer_sx-1250.jpg

Ezek a Pioneerok szépek, de hangban elmaradtak ugyanennek az időszaknak a Yamaha, Toshiba és Hitachi elektronikái mögött.

toshibasa-7150a.jpg

Toshiba SA-7150

yamaha-cr-640-vintage.jpg

Yamaha CR-640

sony_str_v8.jpg

Sony STR-V8

Így a végére már nekem is kezd egy kicsit nyomasztóvá válni ennyi receiver, bár a képek jók, szerintem evezzünk izgalmasabb vizekre. Bocs ha unalmas volt, de kihagyni nem lehetett.

NGP@AudioWorld 2024 Április

Folytatása következik, 80-as évek, erősítők, hangdobozok, lemezjátszók

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8418382059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása