Az ideális belépő-lemezjátszó
2015. április 15. írta: Analoglued

Az ideális belépő-lemezjátszó

avagy, hogyan csináljunk jó analóg hangot – részletre?

Mostanság sokszor hallom innen-onnan, hogy klassz dolog az analóg, meg szépen szól a bakelit, de erre aztán az Isten pénze sem elég, ez kiesik az egyszeri magyar állampolgár lehetőségeinek mezsgyéjén túlra.

Tényszerű, hogy a jó analóg hang nem olcsó. Nem lehet megúszni 30-40 ezerből, mint egy DAC-ot, amihez aztán ingyen le lehet töltögetni a FLAC-okat az ncore-ról, meg a trekker.ru-ról. És ha még rá is szánjuk a pénzt egy közepesnél jobb front-endre, még mindig ott a jó lemezek ára, ami 5 ropitól felfelé indul, és elmegy akár egy tucat ezresig is, ha nagyon beletalálunk egy 180 grammos duplába.

Mégis, a jó analógnak lelke van. Amiért szeretni lehet. A jó digitális hangot mindig csodáljuk. Hú de… viszont a jó analógot szeretjük. Nem teljesen ugyanaz.

Ez a szerelem késztet sokakat ismét visszatérni a gyönyörű fekete lemezekhez ( még ha nem is mindig Little Richard énekel rajtuk). Most azoknak szeretnék néhány tippet adni, akik hezitálnak, belépjenek-e a Nagy Audiofil Mennyország kapuján, és ha igen, ezt hogy tehetnék meg a szűkös kereteken belül.

Kell egy futómű

Szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy a mi igényeink szerint, a lemezjátszó nem egyben-gép lesz, mint egy erősítő vagy egy DAC, gyárilag kész, már csak be kell kapcsolni. NEM. Nem mintha ne lehetne kapni ilyet, van használtan is, újonnan is komplett megoldás. Csak épp, azokkal eljutunk egy szintre, aztán onnan nem nagyon van tovább. El kell adni a masinériát, és venni egy újat. Ez is egy módszer, elismerem, azoknak a módszere, akik nem szeretnének semmit sem szerelni, állítgatni, sem tuningolni, lépésenként feljebb jutni.

Most azt javaslom, Nekik, hogy NE OLVASSÁK TOVÁBB ezt a cikket. Adok néhány jó tippet, ezek bármelyike egy jó belépő szint, és gyűjtsenek elegendő jó lemezt, zenét, erről szól ez az egész. Aztán, 5-600 lemez birtokában, érdemes lesz lecserélni ezeket a gépeket valami komolyabbra.

  1. Nagyon olcsón ( 100 ezer alatt )

Akiknek fillérekért kell hallgatható analóg hang azoknak ott a Pioneer PL-200 – használtan. Ezt meg lehet kapni cirka 20-30 ezerből, karral együtt, ennél olcsóbban csak hulladék van.

Hangszedőnek egy Audio-Technica AT95VL-t vagy egy AT VM530 EB-t választanék, és minden OK.

 pl200.jpg

 

  1. Valamivel többért sokkal jobbat (200-ig bezárólag)

Technics SL-1210 használtan, nagy lépés előre, ugyanannyira problémamentes (ezen a szinten). Egy 10 grammos AT headshellel, és az AT VM540ML-el nagyon egyben levő gép.

  1. Már majdnem audiofil, de inkább lifestyle (250-ért…)

a Project Xpression III újonnan, amibe remekül illik egy Audio Technica VM 740ML vagy egy Denon DL-110 pickup – és ehhez a felálláshoz sokáig, nagyon sokáig nem is kell hozzányúlni, jól néz ki és jól szól.

pro-ject-1-xpression-iiia.jpg

 

Akik viszont ennél is jobb hangot szeretnének a végén, de oda csak kisebb-nagyobb lépésekben tudnak elérni, azoknak javasolnék egy módszert, a néhány, nem túl számos lehetőség közül.

 

Végy egy Regát !

Tulajdonképpen mindegy melyiket, minél olcsóbb, annál jobb. Legjobban az ebay-en kapunk ilyet, Angliából nagyon jutányosan. Egy alap Rega (vagy NAD 533, mindegy) karral, néha félállapotú hangszedővel, szállítással kijön 80 ezer körül. Máris elkezdheted gyűjteni a lemezeket, ismerkedni a régi szép, (számodra) új világgal. A Regák ritmikusak, zeneiek, jó tranziensekkel, térhatással. Figyelj oda, hogy mire teszed, nagyon érzékeny a feltámasztásra. Ha már sok jó zenéd van, érdemes továbblépned a jó (igazán jó) hang irányába!

rega_planar_3.jpg

Az első lépésnél légy alamuszi ! (Alamuszi macska nagyot ugrik – ahogy a mondás tartja).

Szokás szerint, mindenki a Regák karjától van beájulva, mennyire jó a 300-as, vagy annak valamelyik variánsa. Nos, nem értek egyet. Ha van olyan része egy Rega Planarnak ( vagy P3-nak, mindegy) amit leges-legelőször lecserélnék, az épp a kar. Egy RB300 úgy 200-250 Font között simán eladható, 400 körül pedig kapsz egy Roksan Tabriz-t, Vagy egy Origin Live Alliance-t, mindkettő egy nagyságrendi előrelépés, nagyon megéri azt a 60 ezres ráfizetést, amikor erre összejön a pénz. (Eddig 140-150 ezerben állunk, jó magyar Forintban, Planar3-asunk már most sokkal jobban szól, mint egy RP1 ugyanennyiért.

tabriz.jpg

Ha sikerülne vennünk egy régebbi Planart az RB200-as (S-alakú, Koshin) karral, sok pénzt spórolhatunk. Azt nem kell lecserélni. Csak az antiskatingje legyen jó. A külső karkábelét és a headshellt cserélni kell .

rega_planar_3_1.jpg

Következő lépésünk a hangszedő.

Bármi is volt eddig a Regádban (száz ezer Ft új ár alatt), az ebay-en, vagy a Vaterán van a helye. A Tabriz, az Alliance és az RB200 is, egy sokkal komolyabb hangszedőt is kiszolgálnak, a futómű nem különben. Idehaza nem kapod meg ami kell, külföldről, Amerikából kell megrendelned. Irány a www.lpgear.com és válaszd az LP Gear Bin 323-at. (Titkos tippem!!!) Ennek az alapváltozatát árulta a Benz Micro, saját neve alatt MC20e-ként, de ez nem eredeti Benz, ez egy japán OEM hangszedő (Excel MC100). Itt, az LP Gear-nál pedig a 323-as egy sokkal jobb tűvel szerelt változat – koldusruhás királyfi. Ez a hangszedő zeneiségben, ritmikában, izgalomfaktorban messze maga mögé utasít nálánál 3-4-szer drágább holmikat is, nagyon nagy vétel, és jól passzol a Koshin RB200-hoz (Audio-Technica 13 grammos headshellel). Ha sokallod a 100 ezres árat, akkor kicsit olcsóbban, de a zenei lélekről semmiképp le nem mondva, a Shelter 201-es MM-je lehet kitűnő vétel, a Tabriz-hoz. (Nem keverendő össze a Sumiko Pearl-al, az sokkal gyengébb, hiába néz ki ugyanúgy) Ez idáig 200-250 ezer, már élményszerű hangot hallgatsz. Vannak hibái még mindig, de ezeken – ahogy a pénz engedi – tovább tudunk javítani. Lássuk hogyan.

Végy egy aluminium szíjtárcsát!

Ebből sokféle változat létezik, úgymint Groovetracer, Tangospinner, Deepgroove, Michael Lim, Edwards TT-AH, stb. Talán a legjobb ár/minőséget a Lim-féle subplatter adja, kb 120 Dollárért. Nagyon nagy előrelépés hangilag, a műanyag szíjtárcsa a gép egyik leggyengébb pontja. Ha pedig már új szíjtárcsa, az eredeti gyári fehér (!!!) szíj is sokat javít a fekete szíjhoz képest ( más anyagból van, ez számít! ).

Végy egy Rega Silent Base-et meg egy Ultimate enhancement kit-et!

Ez egy plexi alátét a Rega alá, amire át kell szerelni a motort, így az leválik a tányér-kar együttesről. A plexi alátét lapot (jól néz ki a Rega alatt ) sorbothane rezgéscsillapító pogácsák csatolják el a Regától, a motor rezgései sokkal kevésbé jutnak át, ahogy a külső egyéb rezgések is, a hang sokat javul, tisztul, a mélyek markánsabbak és feszesebbek lesznek, a térhatás nyílik. Fontos a tányér alatti szíjtárcsa réseinek kitöltése szintén sorbothane-al, ugyan ez is javít, de nem emiatt. A tányért mostantól nem közvetlen a szíjtárcsára helyezzük, hanem a sorbothane betétekre ragasztunk 120 fokonként egy-egy kis pogácsát, azok tartják mostantól ( ez olyat javít a térhatáson, hogy azt hiszed, elkötöttél valamit, és fázishiba van). A kitben ezen kívül van még pár trükkös holmi, rezgéscsillapító cuccok. A motorra valókat feltesszük, a csapágy PTFE lapkáját is, de a kar ellensúlyára valót már nem.A kit része egy acryl tányér. A gyári üveg le, akryl fel. Középtartomány azonnal élénkebb lesz, és sokkal artikuláltabb, minden hangszernek már teste is van, nem csak húrjai, a templomi élő felvételen, ahol a figura alatt recseg a szék, most kiderül, hogy az egy pad…a halk koppanás Stan Getz lemezén pedig nem kosz a barázdában, hanem Gilberto véletlenül belerúgott a mikrofonállványba… Na. Ennyi.

A két kit 230 Font, ez cirka újabb 100 ezer, sok, tudom, de most olyan hangod van, eddig 350 ezerért, amit a nagy gépek tudnak 2-3-szor ennyiért. Neked még innen is van hová tovább lépni.

Végy egy Heed Orbit 2-est!

A Rega egyik szűk keresztmetszete a motor táplálása, és mivel ezen nem olyan nehéz segíteni, tegyük is meg. A fenti módosításokkal lemezjátszónk olyan állapotba jutott, hogy igazán értékelni tudunk minden kis módosítást, azok hatása simán keresztül jön. Hát még egy Orbit! Van a Regához gyári külső táp is, valamivel olcsóbban, de én most 100 százalékig vagyok biztos abban, hogy ha idáig eljutottál, nem fogod a gyengébbet választani… Mert az Orbit ( túl azon hogy magyar gyártmány ) jobb mint a Rega saját tápja, néhányan a Linn Lingo-nál is előbbre tartják, talán nem teljesen indok nélkül. A fenti módosítások után, a Heed Orbit a High-End kategóriába emeli a Regát. Nem viccelek! Kicsivel több, mint 400 ezernél járunk, és ez egy nagyon nagy szó!

Van tovább, végy egy Achromat-ot!

Minthogy most már minden apróságot veszettül hallasz, itt az ideje hogy foglalkozzunk kicsit a lemez feltámasztásával.  Funk Achromat lemezalátét, az is hozhat valamit a konyhára, és ha már itt tartasz, aktuális egy csapágyolaj csere, amit az Origin Live-tól érdemes megrendelni, vagy használhatod a kitben kapott black oil-t. Ha a szíj kezdene öregedni, válts a fehér színű upgrade-szíjra, ezen a szinten azt is jól fogod hallani.

Apropó, ezen a szinten. A fentiek a szerény kis Regából garantáltan klasszis futóművet csinálnak. Hogy ebből Neked, kedves Olvasóm és hobbytársam mennyi fog átjönni, az már a rendszered többi tagján múlik. Egy biztos. A fent vázolt úton bárhol is érzed majd úgy, hogy eddig és nem tovább, mindenképpen egy zenei, élményszerű hanghoz jutsz, már a kiinduló szinten is.

Ha nem járnád végig ezt az utat, és 300 ezer alatt maradnál, végy egy Rega RP3-at használtan. Tartsd meg a kart, vegyél rá  egy Lim-féle subplattert, meg a Lim-féle alu lábakat, a gumiharangokat töltsd fel homokkal, és végy bele egy Denon DL-110-et.(Kelleni fog egy 2 mm-es alátét a kar alá) Végül az egészet tedd egy dedikált Rega falikonzolra, a filcet pedig cseréld Achromatra. És aludj nagyon-nagyon nyugodtan….

Gábor, AudioWorld

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr757369300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Megaymir 2015.04.15. 10:09:04

Remek és hiánypótló receptet kaptunk, köszönet érte!

Zsigmond Kis 2015.04.15. 11:22:07

Nagyon hasznos olvasmány, köszönjük, bár hezitálóként azért sok minden kinai. Az biztos, hogy a hangzáson túl is van egy stílusa a lemez hallgatásnak.

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2015.04.15. 12:31:19

Valamiért én még mindig berzenkedek a Pro-Jecttől. Elmondom, mi a bajom: a képeken remekül néz ki, de a valóságban egyszerűen silány anyagokból van. Nézted már például a tengelyt vagy a csapágyat?

És akkor azt hagyjuk, hogy a "futómű" mdf lapja alul nincs lefestve, csak ott, ahol látszik.

Egyébként meg használt Townshend rock kb ugyanennyi.

Analoglued 2015.04.15. 16:29:34

@Megaymir: Örülök hogy tetszik, köszi a visszajelzést! :-)

Analoglued 2015.04.15. 16:31:28

@Zsigmond Kis: Érdemes a nem ismert fogalmakra egy kis keresgetés az interneten, különösen ha valaki tud angolul, sok érdekességre lehet bukkanni, és ki tud tisztulni a kép. Ha van konkrét kérdés, természetesen én is szívesen segítek. Üdv, Gábor AW

Analoglued 2015.04.15. 16:41:08

@Audiolife: Attilám, igazad van, mint - majdnem - mindig ( :-) ) de a Project ajánlásban ott van, hogy azoknak, akik nem akarnak semmit sem állítgatni, felújíttatni, szét meg összeszerelni, csak hallgatni és kész. Mélyen egyetértek Veled, messzebb lehet jutni ha valaki használtan vesz ugyanennyiért sokkal jobb cuccokat, de ahhoz érteni kell, sokszor hozzányúlni is, hogy rendbe rakjuk mielőtt használni kezdenénk, ezt Te is jól tudod. Ez nem mindenkinek felel meg. Tény hogy a Projectek nem tartoznak a műszaki élvonal kategóriájába, viszont alig van alapáron új, elfogadható lemezjátszó. Te mit ajánlanál 200-ig bezárólag, hangszedővel ( jó hangszedővel) együtt??? Na, erre a válaszra kíváncsian várok..." Jó ötletnek a fele se tréfa" (Telly Savalas)

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2015.04.16. 12:58:08

Az alap Rega, főként az újak, szerintem sokkal jobb, mint a Project.
Van hazai forgalmazója, aki szerintem nagyon szívesen beállítja, de egy P3-hoz nem kell gyakorlat sem. 140 az új, 70-ért már lehet kapni rendes hangszedőt. Aztán , hogy vesz-e rá új kart, a Funktól Achromatot, Achroplatot, lemezleszorítót, külön tápot, azt már eldöntheti egyedileg.
(Jut eszembe, a régi Regákon AC motor van, azt nem lehet upgradelni külön táppal)

www.regahungary.hu/php/show.php?id=770

Aztán: Thorens TD 203.

www.streamaudio.hu/thorens-td-203-audiophile-analog-lemezjatszo

Ez a múlt héten volt akciós Ortofon hangszedővel. Igaz, 20 pénzzel kilóg a büdzséből, de új, és ez tényleg jól néz ki. Szerintem, ha van még raktáron, meg lehet dumálni.

Kicsivel többért:
www.ebay.co.uk/itm/Funk-Firm-Flamenca-Turntable-With-Funk-Firm-F6-tonearm-Without-Achromat-/231321290978?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item35dbd2c8e2

Szerintem ezek közül mindegyik magasan veri a Pro-Jectet mind kinézetben, mind építési- és hangminőségben.

A Clearaudiót nem néztem. Talán ott is kell lennie valami hasonló árkategóriájú.

Üdv.,

koenig64 2015.04.16. 13:21:53

A Rega RP1 és a NAD 556 képek alapján ugyanannak tűnik. Mert az utóbbi ára nagyon baráti....

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2015.04.16. 14:49:57

@Analoglued: Ja és még valami. Aki lemezezni akar, főként az, aki a hangminőség miatt ad ki pénzt lemezjátszóra plusz a lemezekre, az szerintem igenis vegye a fáradtságot, hogy legalább az alap dolgoknak utánanéz és megtanulja, Nem bonyolultabb, mint beállítani a Foobart vagy megtalálni a letöltés gombot a torrent szájton.

Egyébként mondok egy példát: nagyon sok olyan dj barátom van, aki nem használ digitális formátumot maradt a vinylnél. Egyikük sem gazdag, jó, ha egy olcsó szíjhajtású lemezjátszót tudnak venni maguknak, a több pénz ott is a lemezekre megy el. Ők még a kis nyomatékú, béna szíjjas lemezjátszókon is hibátlanul mixelnek, pedig azokon aztán tényleg nehéz.

Akinek ennyi energia nem fér bele, az nyomogasson egy laptopot, szíve joga.

Ilyen ez a popszakma szokták mondani - és tényleg!

kadibela 2015.05.04. 16:50:06

Szerintem Lenco L75/78 + Denon DL103 és kész a rock&roll! Bár a DL103 ára eléggé elszállt mostanában, kezdéshez megteszi egy jó Shure 75 is.

A műanyag Pioneer-nél biztos jobb, de megkockáztatom hogy karbantartott állapotában jó hangszedővel még az említett Rega gyaluknál is több örömet tud okozni. Ez pedig bővel kijön 100 alatt, hangszedővel, karbantartással, kiegészítőkkel együtt.

kadibela 2015.05.04. 16:50:57

Szerintem Lenco L75/78 + Denon DL103 és kész a rock&roll! Bár a DL103 ára eléggé elszállt mostanában, kezdéshez megteszi egy jó Shure 75 is.

A műanyag Pioneer-nél biztos jobb, de megkockáztatom hogy karbantartott állapotában jó hangszedővel még az említett Rega gyaluknál is több örömet tud okozni. Ez pedig bővel kijön 100 alatt, hangszedővel, karbantartással, kiegészítőkkel együtt.

MaZsi 2015.10.14. 22:36:01

Sziasztok!
Először is köszönöm ezt szuper cikket, nagyon sokat segített a lemezjátszó kiválasztásában: sikerült megvásárolnom egy Rega Planar 3-at, RB200-as (S-alakú, Koshin) karral... :)
első fontos kérdésem: angol honból hozza haza egy jóbarátom, a szállítással kapcsolatban mire figyeljen oda? az eredeti doboza, csomagolása megvan, repülővel jön...
jövő hétvégén már nálam lesz, namajd akkor jövök a kérdésekkel... :)
persze "extremely" jó minden, de van itt egy mondat a végén:
The original RB200 arm and headshell is fitted with a Dynavector 10x2 hi-output moving coil (MC) cartridge but when testing the turntable I notice that the sound was quite distorted and I suspect that this is down to the setup and / or the fact that the cartridge needs replacing.
gondolom, akkor ez csere lesz, mit gondoltok, így látatlanban? :)
köszi

Analoglued 2015.10.16. 14:16:38

@MaZsi: Üdv Néked!
Örömmel üdvözöllek az analóg audio világában, és őszintén bízom abban, hogy nem fogod megbánni ezt a lépést. A Rega szállításakor a lemeztányért vegyék le, de az alatta levő meghajtó tárcsát a csapággyal együtt hagyják a helyén! A gumi szíjat is vegyék le, és egy lezárható nylon zacskóban hozzák el. A 10x2 egy elfogadható hangszedő, kezdésnek nem rossz. Ha torzítást hall, akkor az lehet egy kopott tűtől, de ez a ritkább. Gyakrabban történik meg, hogy elferdül a tű, mert kap egy pofont, vagy ráejtik a lemezre, emiatt lehet inkább a torzítás. Ha megérkezik, csinálj egy jó makró fotót a tűről, és küldd át az audioworld.hu@gmail.com címemre, megnézem.
Sajnos a 10x-esek nem cserélhető tűs pickupok, emiatt ha hibás, akkor vagy újat veszel, vagy a tűt cserélteted ki benne. Ez utóbbi kb. 50-60 ezerből jön ki, ennyiért akkor már inkább vennék egy AT-7V-t (lpgear.com) vagy egy AT-95VL-t olcsóbban, ezek passzolnak a Koshin karhoz.
Üdv, Gábor, AudioWorld

MaZsi 2015.10.19. 08:32:22

Köszönöm válaszod! közben barátomnak sikerült elhozni a lemezjátszót, most már csak haza kell hozni! Az eladó nagyon korrekt volt, szépen szétszedte, becsomagolta az eredeti dobozába, ahogyan Te is írtad!!! (felszámolta a lemezgyűjteményét is, de sajnos azokat adta el előbb, és a végén a játszót... (amúgy Nissan Skyline, meg Porsche a garázs előtt.... :)

Most a reptéren lehetnek még gondok, mert kb. 5 cm-rel nagyobb a dobozt, mint lehetne... :( (nem tudom mi lesz...)
Amint nálam lesz (remélem) készítek fotót a tűről és utána kitárgyaljuk... :)
még1x köszi!!!

Tamás Gojdár 2015.11.25. 20:09:49

Nyugodtan ide írhattad volna a Technics SL-1210Mk2-est (használtan 150 körül van egy szép) és egy Shure M44-7-et, ami kábé 21-22 ezer forint. Szerintem ezzel nem csak kezdeni lehet, de el is lehet vele lenni....

Mondjuk most látom, ott van az oldal háttérképében!:)))))

Sipike80 2017.02.04. 12:30:48

Jelenleg az eBay-en egy Rega RP1 Ortofon OM5E hangszedővel lemezjátszóra licitálok. Eddig rendben is van. Milyen erősítőt érdemes megvenni hozzá? Milyen hangfalak adják vissza a cikkben leírt hangzást? (Tudom Phono bemenetest vagy előerősítőt). Amúgy a cikk hatással van a választásomra, jól körbejárja a témát.

Analoglued 2017.02.06. 01:21:37

@Sipike80: Erősítőnek ezen a szinten egy Luxman L-410-et vennék használtan ( figyelni kell a kapcsolók beoxidálódnak, és néha emiatt tisztítani kell őket, meg a poti is olyan, de amúgy a gép állati jó ). Hangdobozt a szobához veszünk, a méret fontos. 15 négyzetméter alatt pl. egy KEF Q1-et az ebay.co.uk-ról, vagy egy KEF Q-35-öt, esetleg egy Cresta 3-at ( www.ebay.co.uk/itm/KEF-Cresta-3-Floorstanding-Hifi-Loudspeakers-Pair-/201786614845?hash=item2efb6b643d:g:sa8AAOSwopRYgeuK ) ezek nagyon jó hangú dobozok. 15 nm felett valami izmosabbat, pl. egy Q65-öt, vagy egy iQ7-et, de néha lehet kapni nagyon jutányosan, 150 ezer alatt Reference Model One-t, az egy high-end doboz, soha többet nem kell lecserélni semmire. SZVSZ.

lavor 2017.03.13. 23:19:49

Most leltem rád, és hirtelen felindulásból vettem egy régi rp3-at, az r200 karral, makulátlan állapotban... a többit majd meglátjuk.

Analoglued 2017.03.14. 07:09:41

@lavor: Helló! Gratulálok. Milyen hangszedő lesz benne? Négy dolgot kell megvenni hozzá, és sokáig jó gép lesz. Lim féle alu szíjtárcsa, gyári fehér szíj, Achromat és a lábak. Meg persze egy jó hangszedő.
Üdv, Gábor

lavor 2017.03.16. 10:32:24

Kösz és főleg kösz a cikket, mert elindított a jó irányba... A négy dolgot beszerezni van még hat évem, akkor megyek nyugdíjba, és akkor kezdi majd aktív szolgálatát a szerkezet. Most egy C77 van benne, a gyűjtést elkezdtem...

lavor 2017.03.16. 15:19:16

Na itt az agybaj....
Bár te azt írtad, végy EGY Regát, én vettem mégegyet.
Ez nyolcvanvalahányas RP2, a görbe karral, r100-zal, nem túl szép de működik. Áprilisban ha hazakerülnek, az egyiket megtartom, a másiknak meg keresek új gazdát. Jelentkezem ha a próba megtörtént.

Gyuris Dániel 2017.03.30. 19:34:46

Sziasztok,
Először is grat a cikkhez nagyon tetszett! Nemrég kezdtem vinly-ezni többek között a cikk hatására és egy kis segítségre lenne szükségem:) Vettem egy Pioneer Pl200-as lejátszót és hozzá egy Audio Technica AT95-ös hangszedőt. Az előerősítőm egy Pro-ject MM phono Box. A problémám, hogy csak mono-ban szól (jobb oldal) a rendszer ha mindent összekötök. Ha rákötöm direktben az erősítőre a lejátszót akkor megvan a sztereo csak ugye halkan. Kimértem a kábeleket, hangszedőt szakaszosan és egészben is. 2db új phono előerősítővel is próbáltam már.
Nagyra értékelnék minden tippet mert én kifogytam az ötletekből.
Üdv, Dani

Analoglued 2017.03.30. 23:43:41

@Gyuris Dániel: Dani, megpróbálok segíteni. Kezdd azzal, hogy fogod a Phono Box-ot, a kimeneteit rákötöd az erősítő CD bemenetére. A Phono box bemeneteire csatlakoztass egy sztereo (fehér+piros) kábelt, a másik végeit hagyd lógva a levegőben.
Tekerd fel a hangerőt kb. 1/3-ig, majd vedd a kezedbe a lógó kábelvéget, s először az egyikhez, majd a másikhoz érj hozzá középen egy ujjal. Az emberi testnek van elektromos jele, ez ha jó a phono elektronika, erős brummot fog okozni a hangdobozokban. Ha nem jó a Phono box, akkor az egyik oldali brumm erősebb lesz mint a másik.
Ha ez a teszt OK., és a phono box jó, akkor rá kell kötnöd így a bemenetére a lemezjátszót. Kimenete marad az erősítő CD bejáratán. Ha megint csak a fél csatorna szól, akkor vagy rosszul csatlakoztattad a kar kábeleit a hangszedőhöz, de ha az is rendben van, akkor a lemezjátszó jelkábele kontakthibás. Ezt meg lehet javítani.
Ha megszólal rendesen, akkor majd a shellt cseréld le egy 10-13 grammosra, hogy az AT95 jól érezze magát.
Sok sikert, és üdv az analóg világban!
Gábor

Gyuris Dániel 2017.03.31. 19:21:12

@Analoglued: Kipróbáltam az első tesztet, ha a CD bemenetre kötöttem csak a jobb hangfal brummogott bárhogy variáltam a kábeleket. Érdekes számomra, hogy ha az AUX bemenetre kötöttem akkor a kábel felcserélésével a balt is brummogásra bírtam, de mindig csak az egyik oldalt.
Az erősítőm egy Onkyo SR309-es és minden más eszközzel szól sztereóban. Illetve ahogy írtam ez a második zsír új phono erősítő amivel próbálom. (ekkora pechem csak nincs, hogy két gyári hibásat veszek:) )
A következő lépésként szerintem kérek egy erősítőt és kipróbálom azzal is.
Illetve megfordult a fejemben, hogy ha már analóg akkor beszerzek egy csöves erősítőt csak a lemezjátszóhoz. Valami tipp amit megéri ehhez a szetthez beszerezni és elérhető áron van? :)
Köszönöm a segítséget, ha megoldódik a hangzás akkor utána nézek a shell-nek is. :)
Dani

jazzmaster 2018.02.25. 10:39:38

Szép napot! Van egy Kenwood KP-2022a lemezjátszóm + m95 edm shure hangszedővel!
Szeretnék új hangszedőt, de tanácstalan vagyok, egyrészt nem találtam adatot a kar tömegéről, másrészt jó lenne valami támpont, milyen minőségű hangszedőt tudna kiszolgálni ez a rendszer.
Előre is köszönöm az útmutatást!

Analoglued 2018.02.25. 11:24:02

@jazzmaster: Nos, ez biztosan nem könnyű kar. Ha MM-ben gondolkodunk, akkor egy Goldring 1042 vagy 1022 lehet jó választás, de ez a rendszer többi tagjától is függ. Nehéz karokhoz az olcsó kis AT-95E is be szokott válni.
Üdv, Gábor

jazzmaster 2018.02.25. 16:31:53

@Analoglued: Egy luxman l-230 erősítő saját phono fokozata hajtja (van rajta MC) filléres darab, de nagyon kedvelem.
Üdv, József

geparduc 2018.03.10. 13:53:15

Aki az lpgear.com-ról akar rendelni, az jobb ha tudja, amit én eddig sajnos nem. Az AT95vl hangszedőm ugyanis már 2 hete Ferihegyen van, most küldtek róla vámkezelési értesítést, tehát 27% áfát meg nem tom mennyi vámot és kezelési költséget kell még ráfizetnem, számlát és paypales kivonatokat mellékelve további minimum 2 hét várakozási idővel. Ennyi pénzből és energiából valószínűleg már jobban megéri itthon egy drágább hangszedőt venni.
Attila

geparduc 2018.03.10. 13:54:13

@geparduc:
** azt ki is felejtettem, hogy emellett még 40$ a szállítási költség...

Analoglued 2018.03.10. 14:30:21

@geparduc: Szerintem ezt az állítást ismét vedd majd górcső alá, amikor megérkezik, és bejáratod. Nem biztos hogy van hasonló ugyanennyiért. Már a Shelter 201 sem 50 ezer...

ogab 2018.03.10. 19:19:18

@geparduc: Én ezért nem mertem onnét hangszedőt venni. mondjuk én 27 dolcsi szállítási költséget láttam. Plusz áfa, meg a posta is lehúz valamivel, meg még ki tudja.

zsuga7 2018.03.16. 20:30:34

Van egy Rega Planar 3-asom, R200 karral. Pontosabban volt, mert mikor ki akartam cserélni az új shellt benne az új cartridgeot, kiderült, az antiskatingnak annyi. A tárcsa szabadon forog, nem csinál semmit. A fogazott szíj valszeg elporladt. Utána néztem a neten, de kiderült, ehhez szíjat már nem kapni sehol. (Pontosabban egy kicsit hosszabbat lehet venni és azt bebarkácsolni az antiskating szerkezetbe - de erről letettem.)
Kárdésem milyen kart javasolsz az R200 helyére - ha lehet cserélhető legyen benne a shell. Vagy legyintsek az antiskatingra - 1,8-ra volt korábban beállítva.
Előre is köszi

lion10 2018.03.20. 16:52:54

Na a R200 kar bordás szíjra milyen tanács jön én is kíváncsi leszek!!

Analoglued 2018.03.20. 21:07:33

@zsuga7: @lion10: Sajnos a Koshin / RB200 kar betegsége az antiskating kimúlása, dehát ez egy közel 40 éves konstrukciónál már nem nagy meglepetés. Az hogy a helyére mit tennék, az hangszedő függő. A Rega saját RB330-as karja elég jól sikerült, kicsit drága a régi Planar3-ra, csak akkor tenném rá, ha a korábbi cikkemben leírt tuningokat is megcsinálnám. Jó lehet, és mindenképp előre lépés egy Origin Live Alliance ( Lásd itt: originlive.com/tonearms-all-origin-live-arms/budget-tonearms-alliance.html ) ami kisebb tömegű mint az RB-200, ezzel szélesebb határok között tud hangszedőket fogadni. Nyilván ott a lehetőség egy használt RB-250-re, de ahhoz kötelező pluszban megvenni a jó ellensúlyt, ebből talán 6-7 féle is van a neten, a Lim-féle kitűnő.
Az antiskatinget akkor lehetne kihagyni, ha legalább 3 gramm tűerővel megy a lejátszás, az pedig egy kúpos tűt feltételez, és egy merev felfüggesztést, azaz egy Shure SC-35C hangszedőt, vagy egy Denon DL-103-at.
Üdv, Gábor

zsuga7 2018.03.21. 09:06:47

Halló Gábor,
köszi a részletes választ. Mit tartasz az Acos Lustre GST-1, vagy a Grace G-545 karokról? A cartridge amit az R200-ba akartam újként berakni egy AT VM540ML lett volna egy Yamamoto fa shell-ben - 10.6 gr. (Most ezt egyenlőre nem tettem be, visszaraktam a régit. Gondolom az állító mágnes az R200-ban ott maradt, ahová utoljára pár éve beállítottam. Ezért mertem visszarakni a régit.)
Üdv László

zsuga7 2018.03.21. 09:48:08

Halló Gábor,
bocsi de még egy gondolat: ismersz-e egy szervízt vagy szakit, aki nekem az új szíjat a Rega R200- ba be tudja szerelni? Írtam, hogy a neten találtam egy megoldást egy valamivel hosszabb fogazott szíj beszerelésére - de amikor a részletes és képekkel illusztrált leírást végigolvastam, tisztában voltam avval, hogy én ezt meg sem próbálom. Ha találnék egy szakit, az lenne a legjobb.
Mert most úgy érzem, hogy azt kell eldöntenem, maradok a régi Planar 3-om mellett, vagy inkább egy új felé fordulok. Teljesen igazad van, ebbe a régibe - 1982-ben készült!! - az új Rega R330 már kicsit túl jó.
Üdv László

Analoglued 2018.03.21. 19:26:52

@zsuga7: Volt Acos Lustre GST-1-esem, a nagy Pink PT-TOO-n, nem volt rossz kar. A saját tömege elég sok, emiatt csak merev vázas gépekre érdemes felrakni, szerintem. A Pinken megoldottam, de ott épp ez a súly kellett. Az Acos-ok külső karkábelét cserélni kell, az nagyon "szerény" jószág. A belső kábel OK. Sajnos a szíj cserében nem tudok segíteni, talán próbáld meg a két hangszedő specialista kolléga egyikét, ők asszem javítanak is ilyesmit. Üdv, Gábor

geparduc 2018.03.22. 17:21:50

@Analoglued:
Most érkezett meg.
Egyébként ha érdekel valakit LP Gear Ultimate AT95VL SET 193$ az oldalon, ehhez jött még a 40$ szállítási díj és 20 ezer forint volt a vám(áfa)+kezelési költség - most kellett kifizetnem a postán.
Oké ebben benne van a headshell is de kb 80 ezerbe jött ki az egész. Nem tudom mennyire jó hangszedő, de ennyi pénzért lehet hogy van itthon jobb is....

lion10 2018.03.27. 19:55:45

T.Analoglued
A ön írása miatt döntöttem egy rega mellett R200-as karral! Mivel az írta ez egy jó kar nem kell cserélni komolyabb hangszedőt kiszolgál! Igaz fél mondatban megjegyezte "Csak az antiskatingje legyen jó" de arra nem figyelmeztet hogy a szerviz szinte megoldhatatlan!! Most hogy többen is írnak erről a problémáról szépen ki hátrál belőle úgy hogy másik kart ajánl helyette. Azt gondolom ha valaki leír valamit azért valamilyen szinten felelősséggel tartozik! Üdvözlettel!
Pörzse László

Analoglued 2018.03.28. 18:22:58

@lion10: Kedves László! Ha jól belegondolunk, nem nagyon lehet arra számítani, sem egy hangkar, sem egy mosógép, sem egy autó ( és még nagyon hosszan sorolhatnám ) tekintetében, hogy egy 40 ( !!! ) évvel ezelőtt Japánban gyártott eszköznek közel fél évszázad elmúltával lesz Magyarországon szervize. Erre a felismerésre nem túl nehéz eljutni. Őszintén sajnálom hogy elkövettem azt a hibát, hogy azt gondoltam, ez az alapvetés mindenki számára a napnál világosabb. Hát, úgy tűnik, nem.
Természetesen a kijelentéseimért felelősséggel tartozom, és azokért tartom is a hátam. Sokkalta inkább, mint ahogy azt Ön és a többi Olvasó más audio magazinok vagy blogok íróitól (tisztelet a nagyon kevés kivételnek ! ) megszokhatta. Továbbra is fenntartom, hogy az RB-200 hangkar egy jól sikerült, értékes produktum, amennyiben működnek a funkciói, jól használható, többszörös árú mai termékekkel is versenyben tud lenni. A véleményem ez ügyben változatlan. Nem gondolom azonban, hogy felelősséggel tartoznék bármilyen általam megemlített, esetleg ajánlott, értékelt, stb. termék szervizének elérhetősége miatt, különösen egy vintage eszköz esetében. Ez a blog nem egy kereskedelmi portál, ahol termékek értékesítése folyik, és ahol szervizfüzeteket osztogatunk. Ennek ellenére, én felhívtam a figyelmet a kar gyenge pontjára, hogy azt vétel előtt ellenőrizni kell, és még így is megtörténhet hogy használat közben bármi elromlik. Ezért sem én vagyok a felelős.
Ha elolvassa a témában befutott kommenteket és az azokra adott válaszaimat, kirajzolódik, hogy egyáltalán nem "hátráltam ki" ebből a kérdésből, egy olvasói kérdésre válaszoltam, amelyben azt kérdezték tőlem, mit ajánlanék helyette, ha az illető egy cserében gondolkodna. Az alternatív ajánlásaim erre az esetre vonatkoztak.
Üdvözlettel, NGP

Tcio 2018.03.28. 19:33:50

Hát ha szabad hozzászólnék.
Nagyon sokban segítettek nekem ez és az ezt követő írások.
Ezek hatására vettem egy RB200 karral szerelt Systemdeck lemezjátszót. Tudtam sem a lemezjátszó sem a kar nem szervizelhető márkaszervíz által, de hát azért ez egyik sem egy űrhajó. Mikor megvettem a legalább 20 éves berendezéseket ezzel tisztában volatm. Azóta, kellett egy pár dolgot beállítani, módosítani, de ezt én minimális mérnöki tapasztalattal meg tudtam oldani. Két éve hibátlan partnerek egy Gábor által ajánlott Shelter társaságában, és pont az egyszerűsége miatt imádom őket.
A kar egy precíziós Japán mechanika, ami nem igen van halálra terhelve így nem igen lehet problémás. A futómű pedig csak egy motor és mechanikai alkatrészek. Úgy gondolom ez sem jelenteht nagy rizikót.
Köszönöm Gábornak az ajánlást, nagyon elégedett vagyok.
Üdv,
Tamás

istwi 2018.04.10. 23:58:02

Szia Gábor!
Vásároltam egy NAD 533 lemezjátszót RB 250 karral.
Michell ellensúly, alu subplatter, kerámia csapágyház, acryl tányér.
Ezeken vagyok túl. Szeretnék ehhez az összeállításhoz egy hangszedőt vásárolni.
Rengeteget olvastam utána, és egy kicsit elbizonytalanodtam.
Nem akarok sem alá, sem fölé lőni.
Amiken gondolkodom: Denon dl 110, Goldring 1042, Shelter 201

kb. 600 darabos lemez gyűjteményem van , ezidáig egy Dual cs 505-4
lemezjátszón hallgattam őket, ortofon OM 20 hangszedővel.

a rendszer további tagjai:
Pro-ject tube box phono
Pointe Sima erősítő
Dali 505 Blue series hangfalak.
segítségedet előre is köszönöm: Üdv : István

Analoglued 2018.04.11. 16:56:08

@istwi: Kedves István! Én a magam feje szerint vagy a DL-110-et, vagy a Goldring 1042-t választanám az RB-250-es karba. Különösen a kissé fénytelen és dinamikátlan Project tube-phono ill. a kevésbé, de mégis hasonló karakterű Pointe erősítő miatt. A DL-110-hez 2 mm-t emelni kellene a karbak magasságon, és nagyon jót tennél magadnak egy Achromattal, ennek most épp 22.500,- Ft a pillanatnyi ára. Feltéve, ha a plusz 3 mm tányérmagasság kompenzálható a kar emelésével ( ellensúly-plexitető... )
Üdv, Gábor

istwi 2018.04.11. 18:12:46

Köszi Gábor!
Akkor ebből a kettőből választok.
A karmagasság állítható.

istwi 2018.04.12. 19:12:10

A Denon lett. Beszerelve, beállítva.
Az Achromatot hol érdemes beszereznem?
Köszi a segítséget.
Üdv: István

Analoglued 2018.04.12. 20:56:31

@istwi: Gratulálok, jó választás. Ha jó a fehér színű Achromat, a mostani szállítmányból van egy utolsó darab, 22.500,- Ft. Szia, G.

istwi 2018.04.14. 17:50:13

Szia Gábor!
Egyenlőre most nem kérem az Achromatot. Kicsit szeretném nélküle is kiélvezni a rendszert, meg persze van egy anyagi korlátom is, amit ebben a hónapban eléggé kihasználtam. :)
Köszönöm még egyszer a segítségedet, és továbbra is hűséges olvasód maradok.
A hang amit kaptam, biztosan nem a legtökéletesebb, de én elhaltam tőle.
Lassan jön a zenehallgatás ideje, készítem is az olaszrizlingemet.
Üdv: István

László Kocsán 2018.04.19. 11:38:00

Szia Gábor!
Nem rég kezdtem el lemezeket gyűjteni, hallgatni. Jelenleg két lemezjátszóm van. Egy Rotel RP400-as és egy Technics SL B2. Hangszedőt szeretnék cserélni bennük, kinéztem kettőt. AT WM520 és Grado Labs Green1. Melyik lenne a jobb választás? Esetleg mit ajánlanál ezek helyett ebben az ár kategóriában? Egy Technics SU V4-es erősítő és két Onkyo D-055-ös hangfal szolgáltatja a hangot. Mivel az erősítő 4 hangfalas tervezem még két nagyobb álló hangfal beszerzését is. Mindenféle zenét hallgatok, rock, pop, komoly, elektronikus.
Üdv: László

lacyb 2018.06.21. 08:28:29

Nekem az Achromat az acryl tányérnál nem jött be.
Nem javított a hangon ellenben "kevesebb" lett, illetve természetesen más, de olyan módon, ahogy nem tetszővé vált.
Azért írom csak, mert nem feltétlenül jön be minden tipp és trükk ugyanúgy mindenkinél.
Sajnos ki kell próbálni, a legtöbbször csak ez segít noha ez néha elég nehezen kivitelezhető.
Ezért jó ha vannak ilyen írások, sok próbát megspórolhat az ember.
csak hát ami le van írva az meg nem mindig ugyanúgy érvényesül másnál, tehát jó ha kipróbálja az ember.
a kőr bezárult :)

Az álszent 2018.06.27. 19:29:23

Szép estét!
Nemrégen vettem egy Thorens TD 280 Exclusiv lemezjátszót, és egy Ortofon 2M Red vagy Blue-val szeretném tovább fejleszteni. Mennyire számít ez a lejátszó jónak?
Illetve majd, ha feljebb lépnék, egy Pro-Ject 5.1 Carbont érdemes megvenni?
Vagy ezért a pénzért már kapnék valami jobbat is?
Köszönöm a választ előre is.
Üdv, Gábor voltam.

Analoglued 2018.07.01. 23:16:41

@Az álszent: Én személy szerint nem nagyon szimpatizálok a Thorensekkel, számomra mindegyiknek erős saját karaktere van, de nyilván én egy más síkon mozgok lemezjátszó vonalon. Alapkategóriás gépeket szerintem nem nagyon érdemes mélyen kiértékelgetni, analógban amíg az ember nem jut el a 300 ezer Forintig, semmiképp sem lesz túl jó hang. Nyilván ízlés és pénztárca dolga, ki hol húzza meg a határt. Az Ortofon 2M-ek csak súlyosbítják a helyzetet, én nagyon nem javaslom belemenni ebbe a zsákutcába. A Project áráért inkább vennék egy Pioneer PLX-1000-et vagy egy jó állapotú Technics SL-1210-et, és tennék bele egy merevebb hangszedőt. A direct drive ebben a kategóriában lehet hogy hosszabb távon jobban beválik. Lehet hogy érdemes volna egy próbát tenni az olcsóbb AT LP5-el is, de abba is tennék egy jobb hangszedőt. Üdv, G.

Az álszent 2018.07.01. 23:50:25

Köszönöm szépen!
Maradok inkább a fent leírtak alapján, és elkezdek egy Rega-ra költeni.
Egy P1 már van 200€ körül, P3-as 300fontért, P3 R200-as karral 350fontért, nagyon tetszik ez a minimális dizájn.
De mindenképpen utána nézek a javasolt Pionak és Technicsnek is. A merevebb hangszedőre egy-két tipp, hogy melyik legyen? Nem régen álltam neki, de lelkes amatőr vagyok.
Üdvözletem.

Analoglued 2018.07.02. 08:15:00

@Az álszent: Van erről egy jó cikk, érdemes elolvasni, itt: www.stereophile.com/content/gramophone-dreams-4

A Shure SC35C-t csak megerősíteni tudom, meghökkentően jó hangszedő fillérekért. Én szereztem magamnak egy eredeti amerikait, kb. 50 Dollárért. MC vonalon nehéz a DL-103-al konkurrálni, középnehéz karokhoz kifejezetten jól passzol. Drágábban pedig a Clearaudio Concept MC vagy a Dynavector DV-20X2.

Az álszent 2018.07.03. 14:14:40

@Analoglued: van itthon elfekvőben egy Elac ESG 793E, azzal érdemes foglalkoznom vagy adjam el?

zsuga7 2018.09.24. 10:31:53

Halló Gábor!
Az év elején váltottunk pár szót a régi REGA Planarom R200-as kar antiskating szíja kapcsán. Végül hosszas hezitálás után úgy döntöttem, ez a projet kifut –hiszen a Planarom 1982-es gyártású, én 2002-ben vettem, azóta hűen szolgált, de kiszolgált. Sikerült egész jó árat kapnom érte és kb. 150 Euróval többért egy szinte új, REGA – mert ugye ha már volt REGÁ-ja az embernek… - RP40-re szert tennem. (Ennél alap az RB303-as kar, a TTPSU, a fém merevítő a kar és lemeztányér tengelye között alul-felül, RP6-os lábak és a válogatott Elys40-es hangszedő)
Most élvezem az új hangot, de azért tervezem a Lim-féle alu meghajtó tárcsa és az ellensúly projektet.
Érdekes a fém meghajtó tárcsák kivitele. A csúcson – legalábbis árban – lévők (GT és TS) a fém tárcsát akusztikusan két helyen is elcsatolják a REGA üvegtányérjától. Magán a fém tárcsán és a fémtárcsa tengelyén. Aztán vannak kivitelek, ahol csak a tárcsa tengelye van O-gyűrűvel elcsatolva. Végül vannak – és ilyen a Lim-féle is – ahol semmiféle elcsatolás nincs. Mivel én ezen a területen elég kezdő vagyok, azt gondoltam, hogy az akusztikai leválasztások pozitívan befolyásolják a hang összhatását. Ezek szerint ez nem egészen így van?!
Lenne egy további kérdésem is, most hogy összehasonlítom az új RP40-es hangját egy érdekes jelenségre lettem figyelmes: a lemez külső részén a számok közötti szünetben sokkal erősebben jelentkezik a tű alapzaj, mint a belső/legbelső számok között. (Ez nem csak a REGÁ-nál jelentkezik, a másik lemezjátszómnál úgyanez van, csak ez most szúrt nekem „fület”!) Ez abszolút természetes dolog, vagy ezen lehet segíteni?
Üdvözlettel
László
P.S: A REGA Saga folytatódik!

Erik Németvári 2018.09.30. 23:31:14

Kedves Gábor!
Most készülök vásárolni egy régi Rega P3-ast, Koshin Rb200-as karral,az eredeti, és egy Ortofon nehezebb Shellel,hangszedő nélkül. Tervezem, hogy egy Denon DL110 MC-t, vagy egy Goldring 1042-est veszek bele. (Jobban kedvelem az MC. hangot.) Mennyire összeférhetetlen az általam elképzelt kar-hangszedő összeállatás?
Kérném segítsen,a dilemmám megoldásában!
Előre is köszönettel, és üdvözlettel: Erik

Analoglued 2018.10.01. 07:43:33

@zsuga7: Kedves László!
A végén kezdve, ha a tűzaj a lemez elején erősebb, akkor szinte biztos hogy rosszul van beállítva a hangszedő. Írtam erről is egy cikket, Baerwald, stb, azt ajánlom a szíves figyelmébe. A kar geometriát tessék figyelembe venni! A tuning Rega subplatterek valóban eltérnek egymástól, és nagyon jó volna, ha lehetne egy ilyen összehasonlítást tenni, vajon melyik hozza a legnagyobb változást. Sajnos az áraik elég húzósak ahhoz, hogy az ember bevásároljon belőlük csak egy teszt miatt, el kéne költeni vagy 150 ezret, ami nyilván nem járható út. A tányér valamiféle elcsatolása a szubplattertől amúgy szokásos technika, de az eredmény nem mindig egyértelműen pozitív. Én kis sorbothane korongokkal próbálkoztam, azok működnek, teresebbé, levegősebbé teszik a hangzást, pici mélyhang veszteség árán. A Lim-féle szíjtárcsa jól működik, elcsatolás nélkül is, de egy próbát megér pár kis sorbothane korong.
Üdvözlettel, Gábor

Analoglued 2018.10.01. 07:48:43

@Erik Németvári: Kedves Erik!
Az eredeti shellel jó a DL-110, a nehezebb shellhez már nem. Oda inkább egy DL-103-ast vennék, azt a hangszedőt szokni kell, de nagyon koncert-szerű, ha valaki megbocsájtja a hibáit. Szóba kerülhetne egy Goldring Eroica ha már MC, vagy egy DL-301 Mk2, egy könnyebb shellel. A Koshin RB200-nál az antiskating szokott meghibásodni, vásárlás előtt azt érdemes ellenőrizni.
Üdv, Gábor

Erik Németvári 2018.10.01. 21:05:17

@Analoglued: Kedves Gábor!
Nagyon köszönöm a gyors, és kimerítő válaszát: Akkor nem veszem meg a Regához a nehéz Ortofon magnézium Shellt, a leendő DL110-hez, hanem használom a Koshin Rb 220-as eredeti Shelljét. (Úgy emlékszem azt írta korábban kedves Gábor, hogy a kart a Denonhoz cca.2 mm.-rel meg kell emelni. )
Üdvözlettel: Erik

Analoglued 2018.10.01. 21:11:17

@Erik Németvári: Így van. És egy Achromatot is nagyon javasolnék.

Üdv, Gábor

charlie 2018.10.04. 08:42:56

Helló,

Pioneer PL-200-hoz szeretnék hangszedőt, azonban az általad javasolt Audio-Technica AT95VL nem nagyon érhető el (legalábbis nem találtam online boltot), ami közeli és hasonló az a AT95EBL.

Ez jó lehet alternativának?

Analoglued 2018.10.05. 06:56:03

@charlie: A PL-200 sok féle hangszedővel elbír, árarányosan egy AT-VM95 (az új) lehet jó, annak is van egy shelles változata, de én abba a gépbe egy annál komolyabb hangszedőt is simán beletennék, különösen egy Achromat-tal együtt. Pl. egy Goldring 2200-at, vagy 2300-at, olcsóbban egy AT-VM740-et.
Üdv, Gábor

lion10 2018.10.26. 16:40:56

@Analoglued: Ez is csak átalakítással jó! Ha segíteni szeretnél akkor írd meg a szíj pontos méretét! Én annyit tudok hogy kb 140X3mm fogas szíjról van szó de kellene a pontos méret és a fogszám! Amúgy találtam egy cikket amiben pontról pontra fényképpel együtt leírják a szíj cseréjét!! Kösz előre is! Üdv!

Fábry Zoltán 2018.10.31. 22:24:58

Szervusz Gábor . Nagyon tetszettek az írásaid. A lemezjátszókról szólókat többször is olvastam. Régóta használok több, kevesebb megelégedéssel egy pioneer pl-200-as lemezjátszót. Szeretnék fejleszteni, de az anyagi korlátok behatárolják lehetőségeimet. Az első körben a hangszedő cserében gondolkodom , amit később egy komolyabb pörgetőbe is át lehet építeni. Te mit tudnál ajánlani? A válaszod előre is köszönöm. Üdv. Zoltán.

Kennygarrett 2018.12.20. 15:37:31

Kedves Gábor,segítseget kérnék ha az elsőszériás goldring lx emet( ezüst zöld felirattal vandenhul tekercs belül, nagyon szeretem és pofátlan olcsón szereztem párszáz órásan)szeretném rb200 koshin karba tenni,milyen shell lenne a legjobb? - ha egyáltalán összepárosítható valahogy a goldring és a koshin. előre ia nagyon köszönöm!

Analoglued 2018.12.26. 10:30:50

@Fábry Zoltán: Kedves Zoltán! Szégyellem magam, és elnézésed kérem, amiért válasz nélkül hagytam - eddig - a leveled, ez nem szokásom, valahogy kimaradt nálam. Most pótlom, és sorry még egyszer.
A PL-200-hoz gyári állapotban szerintem egy Goldring 1022 vagy 1042 passzol, esetleg egy 2300. Ha feljebb lépsz, ezeket lehet ott is használni. Ha a shellt lecseréled egy nehezebbre, pl. egy 11-12 grammosra akkor szóba kerül MC vonalon a Denon DL-103, ennek van egy Amerikában módosított változata, ami még sokkal jobb, vagy ott a Zu-103, ami szintén hasonló, csak drágább. Aztán, MM vonalon az SC35C, amit ugyan DJ hangszedőként árulnak, miközben valójában az egy kúpos tűs V15/V, egy nagyon jó hangú hangszedő. A kúpos tűtől sem kell megijedni, csak annyi hogy kell min. 3-3,5 gramm tűnyomás. Nem, nem teszi tönkre a lemezeidet. Az enyémeket sem, nekem is van ilyen hangszedőm. És közben veszedelem jól szól. A PL-200 karja egy kicsit szokott lötyögni, a csapágyazása nem az a precíziós remekmű, emiatt minél kisebb a hangszedő engedékenysége, meg a mozgó tömeg, annál jobb a helyzet. Később, ha feljebb lépnél, egy könnyebb karra, kiveszed belőle a kúpos tűt, és beletolsz egy hyperelliptikusat, és máris ott vagy. Üdv, Gábor

Analoglued 2018.12.26. 10:34:58

@Kennygarrett: Üdv! Igen, összepárosítható. Az RB-200 karcsöve 7 gramm, a Goldringhoz kell 13,5-14 gramm, azaz egy 6 grammos shell plusz az 1 gramm csavarok oldják meg a helyzetet tökéletesre. Az eredeti Koshin shell 8 gramm, még az is elmegy. Az SME shell volna jó, az épp 6 gramm, de abban nem lehet állítani a túlnyúlást, mert ott a karbakkal állítják. Üdv, Gábor

Fábry Zoltán 2018.12.26. 16:47:34

@Analoglued: Szép karácsonyi estét Gábor. Sajnos nem vártam kellő türelemmel és túl vagyok a hangszedő vásárláson . Remélem nem csináltam rossz boltot egy Goldring 2200-as hangszedő vel. A következő beruházás egy lemezjátszó lenne 2- max 300 ezerig , Te mit ajánlanál ? Van manuális kézségem, de nincs rutinom alemezjátszó körüli barkácsolásban. A válaszodat köszönöm és további szép estét. Üdvözlettel. Zoltán.

elcapi 2019.12.03. 19:18:47

Hali!
Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a blogbejegyzésre, bevallom öszintén hogy voltak részletek amiből egy szót sem értettem avagy ki kellett google-nom hogy miről is van szó :D. Mivel láttam hogy viszonylag aktív a blog gondoltam rákérdezek hátha?!, szeretnék egy kis segítséget kérni így 2019re gondolom megváltoztak a fent leírtak gondolok itt a modellekre és márkákra stb. Ha jelenlegi szinten kezdőként szeretnék vásárolni egy masinát amihez jelenleg nem szeretnék úgy nyúlkálni és mókolgatni, mivel nem értek még hozzá mit tudnál/tudnátok ajánlani ?
Egy Harman Cardon soundstick III 2.1 adná a hangot.
Válasz(t)/okat előre is köszönöm szépen!

Babos Szabolcs 2021.04.04. 10:33:27

Szia!
Elvesztem az AT95-ök számomra rögös útvesztőjében sajnos.
PL200-ba szeretnék hangszedőt. Természetesen olcsón jót! :) A költségvetés sajnos egyelőre kb. ennyit enged. A kérdésem, hogy nekem ez jó lesz?
www.audio-technica.com/hu-hu/cartridges/type/moving-magnet/at-vm95e
A gyaluban kicseréltem minden kondit minőségire, kitettem házon kívül a trafót, kapott Van Damme külső kábelt.
Köszönöm, és sok locsolót kívánok!

Sz.

Analoglued 2021.04.04. 16:35:03

@Babos Szabolcs: Szerintem jó lesz, de tegyél meg annyit, ha már így felhúztad a PL200-at, hogy ragaszd rá a műanyag tűtartót a hangszedő testre! Csak arra vigyázz, hogy a tűhöz ne folyjon oda a ragasztó. Bármilyen pillanatragasztó megteszi, sokat javul a hang ettől a filléres tuningtól. Üdv, Gábor

Babos Szabolcs 2021.04.04. 19:57:28

Köszönöm a gyors választ!
Olvastam ezt a tuningot, meg a súlyt is a shellre. Természetesen ki fogom próbálni, de nem egyből. Szeretném hallani a változásokat.

Szép napot.

Sz.
süti beállítások módosítása