Elbocsájtó szép üzenet
2020. szeptember 02. írta: Analoglued

Elbocsájtó szép üzenet

Köszönünk mindent, Audiolife!

Egy icipicit morbid, mégis stílusos búcsúztatót írni éppen ugyanazon a felületen, egy olyan blogger által, aki az eredeti inspirációt, a kezdeti biztatást, a nagyon sokat érő első bátorító mondatokat a saját blog indításhoz éppen az épp megszűnőben, leköszönőben lévő blog írójától, egyben jó barátjától kapta.

audiolife.jpg

Megszűnik az Audiolife.

Szomorú hír ez nekem. Tulajdonképpen a magyar audiofil témájú média (a blog is az) talán legnívósabb, leginkább zeneközpontú, legolvashatóbb, emberközelibb, és az egyik leghitelesebb, ezzel együtt legszerethetőbb orgánuma szűnik meg. A veszteség súlyát akkor érezzük meg igazán, amikor egyszer csak ráérzünk majd, hogy a fenti érdemekből a maradék média csak kis részeket tud pótolni, talán éppen a humán oldalon van híján a mondanivalónak, ami az Audiolife-on Veres Attilának magától értetődő erőssége volt.

Igaz, a HiFi egy technikai hobby, az audiofilia azonban nem csak HiFi, a zene, a zenehallgatás és a zenei művészet éppen hogy nagyon is humán, műszaki tartalomtól független, a valódi értékhordozó, amit az Audiolife oly sikeresen és szívhez szólóan tudott közvetíteni, talán még azokhoz is egy kicsit közelebb hozni, akik egy picivel inkább a műszaki oldalán állnak ennek a hobbynak.

Nagyon fog hiányozni az Audiolife. Attila ugyan nem egy kifejezetten műszaki ember, épp annyira ért a HiFi készülékekhez, amennyire egy széles látókörű (konzerv)zene hallgatónak illik és előnyös. Talán ez is volt az egyik kulcs a sikerhez, nem érzett késztetést a mélyebb műszaki tartalomban, az elektronikai miértek és hogyanokban,, a stúdiótechnikai részletekben való túlzott elmélyülésre, épp csak annyira, hogy pontosan meg tudja fogni egy-egy készülék lényegét, lehetséges előnyeit-hátrányait. S ez épp elég. Elég volt ahhoz, hogy megmaradhasson az egyensúly a humán és a tech oldal között, szándékoltan mindig a humán oldal felé súlyozottan.

Én magam, miközben írtam az AudioWorld elsősorban műszaki tartalmú bejegyzéseit, ezt mindig annak tudatában tettem, hogy mi ketten, Attila és én tulajdonképpen kiegészítjük egymást. Amit Ő nem tud mögé tenni, azt én, a mérnöki sarkosságommal, a műszaki összefüggések kicsit mélyebb ismeretében tettem eddig mindig le az asztalra, azzal a nagyon megnyugtató gondolattal a háttérben, hogy ott az Audiolife, és tulajdonképpen mi ketten vagyunk egy egészséges egész. Ő a csőpárti énjével, szemben az én félvezető-oldali elköteleződésemmel, Ő a humán oldal szószólója szemben az én sokszor technicista megközelítéseimmel. Nem egymás ellentétei voltunk, sohasem, hanem kiegészítői. Jin és Yang. 

Ezzel távolról sem azt szeretném állítani - és ha valakinek esetleg ilyen téves gondolat merült volna fel a gondolataiban, kérem hogy ne ezt lássa a fenti kinyilatkoztatásban - hogy más audio orgánumok ne volnának hasonlóan fontosak, vagy informatívak, a maguk módján. Mindenki igyekszik jól írni, hasznos és tartalmas információt átadni. Legtöbb esetben sikerül is. Mégis, az ahogy, az Attilának sikerült a legjobban. Mi, többiek, csak köszörültünk mellette, ipari kiszólással élve.

Stílusát, az olvasó megszólítását tekintve, egyedül a néhai Darvas László -féle HiFi Magazin tud az Audiolife mércéje lenni, és e tekintetben Attila megugrotta a lécet. Nem hiszem hogy jobban ki kellene, és egyáltalán lehetne emelnem, hogy ez mekkora szó.

Hiányozni fog nekem az Audiolife. Olyan, mintha kihúzták volna alólam a szőnyeget. De tényleg, mélyen így érzem. Mostantól távolról sem tudok majd ugyanolyan nyugodtan technokrata lenni, mert nagyon is érezni fogom a felborult egyensúlyt, hogy ez, amit én letehetek az asztalra, az csak az egyik oldal, a kevésbé fontos oldal. Az, ami így, ebben a formában nagyon nem elég. Ismerem a Többiek írásait. Ők sem fognak tudni holnaptól mások lenni, másképp, hiányt pótlóan, a kialakuló űrt betöltően írni. Az Audiolife megszűnése egy időre olyan lesz, mint a detoxikáló, hiánytüneteink lesznek, és kérdés, vajon mennyi időbe fog telni, amire ismét jön egy új Veres Attila, aki hasonló kvalitásokkal és irányultsággal rendelkezne ahhoz, hogy autentikusan írjon, a zenéről, zene szerető emberről, a zenét szerető embernek, egy kis jól eltalált mértékű HiFi-t, a "gépet" is belecsempészve ebbe az alapvetően emberi tartalomba.

A HiFi Magazin után 20 év kellett hogy ez megtörténjen. Sem a köztes időben megjelent szakmagazinok (HiFi Piac, Sztereo ) sem más nem tudta lefedni ezt a lényegi alapvetést. Lám, még mi sem, akik előtt volt egy nagyszerű példa, két-három hetente elolvashattuk, hogy hogyan is kell. De nem tudtuk ugyanúgy. Ezután sem fogjuk tudni. Ahhoz hét élet kellene. 

Amitől igazán félek, hogy a saját cikkeimen is meglátszódik majd az Audiolife hiánya. Hittem abban, hogy mi együtt, nem csak mi ketten, hanem az egész mai itthoni audiofil média közösen tud egy új reneszánszot, egy magasabb információs, ismereti szinten működő, új virágzást adni kedvenc hobbynknak. Hogy átadott ismereteinkkel, látásmódunkkal segíthetünk (kis túlzással szólva) felnevelni, képbe hozni egy új generációt, akik tovább viszik, tovább éltetik ezt a kultúrát.

Attila kilépett. Beszélgettünk erről, ismerem az okokat. Sok tekintetben igaza van. Ismerem az érzést, időről-időre nekem is voltak hasonló gondolataim, de kitartottam, amihez volt, hogy Ő adott erőt, a tapasztalataival, mert ez nem egy önkifejezés, hanem egyben szolgálat is. A gond az, amikor valaki azt látja, hogy mások ezt nem értik. Az jobban fáj, mint bármely kritika.

Nem búcsúzom végképp. Talán még eljöhet a pillanat, amikor a hullámok elülnek a lelkek mélyén, felül kerekedik az öröm érzése, azé a másképp meg nem szerezhető örömé, amikor az ember adhatott valamit, ami érték, és azt láthatja, hogy ez másoknál becsben van tartva. Ez az öröm nem váltható pénzre.

Talán még lesz egyszer Audiolife. Vagy hívjuk bármi másnak, ha az Audiolife szellemisége lesz mögötte.

Addig is, KÖSZÖNJÜK Neked, Attila!

 

Baráti üdvözlettel, Gábor @AudioWorld

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr8416186720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_elek_ 2020.09.22. 11:55:22

Nagyon szép _epitaph_ volt.
Szomorú világvége kezdete ez :o(

Analoglued 2020.09.23. 18:31:29

@_elek_: Én a szomorú világvége kezdetét nem ebben látom. Inkább abban, hogy a minap is beleolvastam egy alternatív (???) hazai online blog egyik bejegyzésébe, egy "tesztbe" egy AT MC illesztő trafóról, és elszörnyedtem.
Főképp azon, hogy hogyan mer valaki ennyire nullnívót kiadni a kezei közül? Oké, nem vagyunk egyformák, de azért ennyire béka segge alatt lenni, szakmailag, stílusilag, még a helyesírással is bajok vannak... miközben az illetőt ismerem, évtizedek óta mozog a hifiben...
De nem ez a legrosszabb. Inkább az, hogy ismert és elismert hazai kereskedő cégek ezen az oldalon hirdetéseket adnak fel, ezzel egyszersmind finanszírozva, fenntartva ezt a rettenetes igénytelenséget. Nem veszik észre, hogy erkölcsi felelősséggel tartoznak a hazai audio kultúra színvonaláért, annak emeléséért, fenntartásáért?
Na, EZ a katasztrófához vezető út kezdete.
Szerintem.

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2020.10.06. 16:55:04

Köszi, Gábor, ezt csak most olvastam, de jól esett. Kicsi lyuk vagyok én ehhez a furulyán...:-)

Admiral_General_Aladeen 2020.10.06. 21:15:04

Hétről-hétre szánok rá időt,hogy a kedvenc Audiofil/zenei/technikai elmentett oldalaimat végignézzem,szépen sorban. Hiányozni fog az Audiolife!
Zenekedvelőként és műszerészként mindkét oldala érdekel a hifinek,és tényleg kiegészítettétek egymást,mégha a koncepciótok nem is erre irányult,csak gondolom,így alakult az idők során.
Sok zenét Attila zeneajánlója alapján ismertem és szerettem meg,sok technikai összefüggést Gábor által értettem meg. A világ változik,és nagyon nagyon hideg,rideg,rossz irányba,egyre több jó dolog múlik el :( Sajnálom!

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2020.10.08. 16:46:51

@Analoglued: az gondolom, szegény hangzásvilágon jelent meg. Érdemes lenne megkérdezni tőle, hogy ez éppen melyik poszt google fordítóval ekövetett merénylete. Nekem nem reagál ezekre az észrevételeimre. Hátha,
Neked.

Szekeres Istvan (VINIL.HU) 2020.11.27. 07:49:52

"ismert és elismert hazai kereskedő cégek ezen az oldalon hirdetéseket adnak fel, ezzel egyszersmind finanszírozva, fenntartva ezt a rettenetes igénytelenséget" - sajnos nincs más. Sok márka megköveteli a forgalmazótól, hogy jelenjen meg teszt a termékeiről, szóval a forgalmazó nem nagyon tehet mást, minthogy fizet ezekért a rossz minőségű cikkekért. Nyilván szívesebben fizetne a jobb minőségért, talán még többet is, csak nincs, aki azt megírja.

Analoglued 2020.11.27. 20:43:35

@Pointe: Ez biztos? Mintha itt az AudioWorld-ön is lett volna Audio Technica teszt, meg Rega is, csak annyi, hogy egynémely tesztelő nem kedveli ha megmondják neki, mit írjon. Ha egy eszköz jó, arról nem fog rossz teszt születni. Ha nem jó, az úgyis kiderül, teszt ide vagy oda. Vagy nem?

Szekeres Istvan (VINIL.HU) 2020.12.15. 21:54:01

Gondolkozz az ellenfél fejével. Neki az a dolga, hogy megjelenjen X db teszt a márka készülékeiről.

Nyilván azért forgalmazza a márkát, mert hisz benne, és nyilván annyira ismeri is a termékeit, hogy tudja, melyik modell lehet sikeres, és esetleg melyik nem, és olyat fog adni tesztelni, ami egyébként "jó" termék.

Az az igazság, hogy jobban jár azzal, ha odaadja Gedeonnak, a Hangzásvilágnak vagy az AV Online-nak, mert ott X összegért kap egy többé-kevésbé pozitív kicsengésű tesztet. Ott az a policy, hogy ha nem tetszik a készülék, inkább visszaadják. Viszont a megjelenésért keményen fizetni kell. Ez egyébként win-win szituáció, amennyiben nem süket és nem írástudatlan szövegiparosok kaparintják meg a tesztkészüléket, és legalább a tonális karakterét le tudják írni, és meg tudják saccolni kinek, milyen berendezéshez, milyen zenékhez jó választás a készülék. (Még egyszer: szart nem fog adni a forgalmazó sem.)

Ezzel szemben az óriási lutri, hogy egy függetlennek adnak egy készüléket, és ha valami nem smakkol, szegény készülék (és márka) mehet a lecsóba.

Két megoldás van: 1) a Nagyon Őszinte Audio blog, ami lerántja a leplet - de a tesztkészülékeket magának kell beszereznie, innentől kezdve kell egy tehetős szponzor, vagy 2) egy közepesen őszinte audio szaklap, ami szart inkább nem tesztel (vagy visszaküldi), ellenben jó fülű és ügyes tollforgatók írják, minőségi anyagokat állítanak elő (olvasmányos és releváns szöveg, szép fotók), de az üzleti modelljük a forgalmazóktól érkező bevételre épül.
süti beállítások módosítása