AV-Trend, aka HiFi Show Budapest, 2018
2018. október 30. írta: Analoglued

AV-Trend, aka HiFi Show Budapest, 2018

eseményriport, képekben.

Előszó gyanánt...

Az idén nem mentem ki. Mondhatnók, hogy jobb dolgom volt, ami igaz, ezen a hétvégén megépítettem egy új LZ Mk.7-est, amitől aztán végül is az én hétvégém is át volt szőve High-Enddel vastagon. Ehhez legalább erős érzelmi kötelék fűz, nem úgy mint a kiállításokon felvonultatott készülékek nagy többségéhez, bár ezen a Show-n is volt kivétel, készülék ami kíváncsivá tesz - még ha nagy szívdobogást nem is okoz.

Ha kimentem volna, azt három-négy kiállító miatt tettem volna, nevesül a 72 Audio, Bodnár Zsolt munkássága, az Allegro Audio, Teleki Béláék ill. a Core Audio, Menyhárt Laciék miatt, esetleg még a Human Audio akik notóriusan jó hanggal szoktak előállni. Végül aztán úgy döntöttem, az említett magyar vonatkozású High-Endet már ismerem, s bár örömmel mélyednék el mélyebben ezeknek a készülékeknek a lelkivilágában, azt semmiképp sem egy Show keretein belül tenném. Meglesz a módja az érdemi meghallgatásnak, nyugodtabb, korrektebb körülmények között. Annak azonban nem láttam sok értelmét, hogy újra ( hányadszor is már? ) megtegyem a magam csendes megállapításait a Classékról, Audio Note-okról, s a többi külföldi pénztárcabarát termékekről, utóbbi szót vastagon aláhúzva, egyben vállalva azt, hogy ezért majd a Note rajongótábor megköpköd.

dsc_0299.JPG

S ha már a High-End egyáltalán, mint fogalom szóba került ( legalább ), örök fájdalmam, hogy a korábbi kiállításokon ( Nagy Laci, ez most nem Rád vonatkozik ) jellemzően a kiállítók olyan készülékeket, amelyek kvalitásaikban tényleg besorolhatóak volnának ebbe a - szerintem elég szűk - kategóriába, rangon aluli párosításokkal eleve diszkvalifikáltak, szóba sem jött azok érdemi bemutatása. Az egyik ilyen készülék számomra a Harbeth 40, ami épp az idén kapott jó erősítőket, ezt az élményt szívesen átéltem volna - bárcsak nem Show körülmények között.

dsc_0245.JPG

Érdekes, hogy a kiállítás ideje alatt, sőt még azután is, rendre kapom a telefonhívásokat barátoktól, ismerősöktől, kérdezik a véleményem, ill. beszámolnak a sajátjaikról. Ez mindig érdekes, sőt, talán érdekesebb mint a Show maga, hiszen erről szól minden, milyen érzésekkel távozik a látogató egy ilyen kiállításról? Mert ezek az érzések is motiválják majd a jövő közvélekedését az audiofiliáról. Ennek minden konzekvenciájával.

dsc_0227.JPG

Ezeknek a befutó élmény(?) beszámolóknak a kielemzése megérne egy misét, magamban nagyjából le is szűröm az infókat, keresve a trendet a dolgok mögött, ha már a kiállítás eredeti elnevezése is erre sugall. Továbbra is úgy érzem, évek óta már, hogy várunk valamire, szinte mindannyian. Az fog nagy üzletet csinálni, aki beleérez, mire vár a piac.

dsc_0246.JPG

Figyeljetek, és lássatok rá. Itt van például kis hazánk egyik legolvasottabb audio blogja, az Audiolife, amelyben Veres Attila legutóbbi, az idei kiállításról írt cikkében gyakorlatilag nulla mondanivaló tűnik fel, ezer szóban kifejezve. Amikor egy esztétikailag amúgy hozzáértő bloggert annyira nem fog meg semmi, hogy a kiállításról szóló első, hirtelen felindulásból írt beszámolójában semmit sem tart elegendően izgalmasnak egy említés erejéig, na az egy kedves kritikája a dolognak. Persze, majd erőt vesz magán, és rákényszeríti a gondolatait némi újabb merengésre, sőt talán Busánszky Lajos ( ear.blog) barátunktól is érkezik majd valami, remélhetőleg.

Addig is, itt van Nektek egy képes beszámoló, Drescher Laci barátom objektívjein keresztül, amit ez úton is köszönök Neki.

img_2762.jpg

Rega/Serblin kombó az Allegro-nál.

dsc_0213.JPG

dsc_0203.JPG

Emotiva ribbon

dsc_0261.JPG

Csöves integráltak. Legalább szépek.

dsc_0217.JPG

Dali kisdoboz közel egy millióért. Érdekes volna látni a hazai eladási statisztikáit.

dsc_0211.JPG

Witchi-Tai-To... boszorkányosan újrakeverve. A név egy Creek indián énekből származik, azt hiszem.

dsc_0290.JPG

Focal vokál

dsc_0273.JPG

72 Audio - semmi felesleg, csak jól működő, megfizethető dolgok

dsc_0288.JPG

Hifi show...

dsc_0219.JPG

Azt mondják, volt ami szépen szólt

dsc_0269.JPG

Core Audio + Harbeth - nem ekkora szobába való

dsc_0281.JPG

Agglegényeknek való dobozok. Nincs olyan nő aki ezt elnézné otthon, hacsak nincs hozzá külön szoba, aminek be tudja csukni az ajtaját, ne is lássa....

dsc_0184.JPG

Hm...légkondiba épített hifi rendszer, a helytakarékosság jegyében? Érdekes

Na, ennyit erről, majd a többi blogon elmondják.

Ha jó zenét szeretnél otthonra, annak van módja. Ez kiderült?

NGP @ AudioWorld 2018 Október végén

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr2714333239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Azazigazság 2018.11.01. 17:24:37

Úgy látszik innen nem volt senki a kiállításon...
Azért én voltam, mert nem volt jobb dolgom. Azonban magam is sejtettem, hogy mire számíthatok. Csak az motivált, hogy ne mindig a saját szokott hangot halljam, hanem ki kell billenteni néha a hallgatót a megszokott kerékvágásból. Az legtöbbször jót tesz.
Sajnos túlfutott a hifizés, mint hobbi. Legalábbis én így látom. Ezért nem csak a potenciális célközönség okolható, hanem a középszerű hangminőségű vagy annak sem mondható termékek túlkínálata legtöbbször elgondolkodtató árakkal. Ha az új hifi a húsz évessel egyenértékű, akkor ez így ebben a formában egy túlárazott bolhapiacnak is felfogható.
Nekem olyan érzésem van a legyártott termékekkel kapcsolatban, hogy vesznek hangszórót, tranzisztort, stb. gyártanak vmit, aztán olyan lesz amilyen. Kész. Lehet csomagolni. A minőség különbségeket a gyártmányok között a véletlen szüli. Létezik a világban, még Magyarországon is gyártó, aki érti mi a hangzáshűség. És ebben a lelkületben alkotnak. Szűk sorozatban gyártott termékek vannak vagy a többség saját kezével rakja össze a rendes hifit, majd egyesével adogatja el mellékes tevékenységként. Lsd. blog-gazda, stb. Drágák persze. Nem lehet filléres a termékük, amit én el tudok fogadni. Ki sem teszik a portékát a hifisónkra. Vagy aki volt nem vágyik vissza kiállítani. Tudják, hogy a termékükre annyira szűk a kereslet itthon, hogy kár is erőlködni.
Azért egy LZno7-tel jó lett volna összefutni a kiállításon. :)