Root Master Sound hírek
2018. augusztus 11. írta: Analoglued

Root Master Sound hírek

avagy, Guillaume Chalaron szoftverének legújabb verziója

Talán vannak itt a Kedves Olvasók között, akik olvasták az ez ügyben korábban írt cikkemet lásd itt , amelyben beszámoltam egy francia illetőségű fiatalember munkásságáról. Röviden összefoglalva, Guillaume megalkotott egy algoritmust, ami szerinte helyre tudja tenni azokat az anomáliákat, amiket egy digitális felvétel a studio ill. mastering tevékenység során elszenved, ezzel úgymond, helyre hozva azokat, kiirtva belőlük a digitális mellékízt. Nem titkolt szándékkal a digitális felvételeket az analóg variánsaikhoz szeretné közelíteni.

guillaume.jpg

Ez sokak számára elég jó hír, mert hát lássuk be, sok olyan felvétel van, ami csak digitálisban létezik, és emellett sok olyan zenehallgató is van, akik viszont utálják a digitális hangot. Nekik lehet egyfajta kiút a 22-es csapdájából az RM szoftver nyújtotta lehetőség.

A dolog úgy működik, hogy begrabbeljük a lemezt a nekünk tetsző módon, célszerűen Exact Audio Copy-val, majd miután megrendeltük a feljavítást, feltöltjük a zenei anyagot Guillaume szerverére. Ő átereszti az algoritmuson, és hamarosan újra letölthetjük magunknak a zenénket, RM-elve. Egyszerű, relatív gyors módszer.

A rossz hír az, hogy az árak nem kifejezetten a Tesco-pénztárosok fizetési cetlijéhez igazodnak, egy-egy CD lemez újra-analógosításának ára összemérhető a CD új árával. Személyes véleményem erről az, hogy sokkal jobb üzlet lenne alacsonyabb áron sokkal több embert kiszolgálni, de az árképzés nyilván nem az én dolgom, és minden relatív. Kedvenc zenéink lehet hogy megérik ezt a pénzt.

rm_process.jpg

Guillaume a tavalyi budapesti AV-Trend kiállításon is jelen volt, az NCS Audio szobájában demózta az RM szoftver előnyeit. Mivel mi már elég rég óta ismerjük egymást, széles mosollyal elrángatott magával oda, miután összefutottunk a folyosón. Több rend béli meghallgatás után azt a személyes véleményt alakítottam ki ( az NCS Audio rendszerén hallgatva ) hogy bizonyos felvételeknek nagyon jót tett az RM szoftver, másoknál nem éreztem jelentős javulást, tegyük hozzá, a kiállítási körülmények nem tesznek túl jót az efféle összehallgatásoknak.

Most hogy jött az infó az RM szoftver legutóbbi módosításairól, gondoltam, játsszunk egy kicsit. Írtam Guillaume-nek, volna -e kedve egy összehasonlító teszthez, hogy mindenki a saját rendszerén ítélhesse meg, számára hoz-e a dolog elegendő javulást ahhoz, hogy tegyen egy próbát a saját anyagával. Belement...

Volt a régi KEF demo lemezen egy szám, amit sokan kedveltek, Eddie Louiss: Blues for Klook. Ezt a számot töltöttem fel RM-ezésre, pár nap múlva meg is jött a módosított változat. Isten ments, hogy bárkit is befolyásolni akarnék az önálló vélemény alkotásban, így nem mondom el a saját véleményem, viszont kíváncsi volnék a Tiétekre.

Az eredeti változat letölthető innen:

 https://mega.nz/#!4gNiyaDR!zw1MdpOzzmnxOVBElX_E5WZwDFFXBj9_tPhoIQhH_cM

Az RM-szoftveres változat pedig innen:

 https://mega.nz/#!Y8V0FKBY!1XHJ6xGYnBF-EMetl82gI_RxX5zzSwc_YfL8fQmqgFU

Örömmel venném ha megosztanátok velünk, többiekkel, ki milyennek hallja egyiket-másikat. Esetleg egy rendszer-leírással kiegészítve. Hátha kijön a dologból valamilyen statisztikai eredmény. Kíváncsi vagyok.

grm_1.jpg

Guillaume saját web-oldaláról egyéb minták is letölthetők, lásd itt: https://www.rootmastersound.com/

NGP@AudioWorld

2018. Augusztus

 

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr9014174905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gecmarek dodó 2018.08.12. 18:58:56

Többször meghallgattam a zenéket. Gyökeres javulást nem tapasztaltam. Egy nüansznyival talán analógosabb az átdolgozott hang. Szívesen tennék próbát tisztán akusztikus zenékkel és énekhanggal (pl. Diana Krall, Jacintha, stb.)
A rendszerem: Teac NT-503 DAC, Aurum A8 erősítő, Audio Phisyc Classic 10 hangsugárzó, Hi Diamond HDX2 tápszűrő-elosztó. Hi Diamond 3 tápkábelek, Hi Diamomd 2 XLR, Hi Diamond 5 hansugárzó kábel.

Üdvözlettel: Laci

Tcio 2018.08.13. 11:09:59

Szia Gábor,

Az én számomra elég sok változást hozott a módosított verzió.
Megszünt a hangszerek érdessége ércessége, jelentősen javult a dinamika, és szerintem mélyebbre megy le. Ez utóbbit én a módosított, "helyes?" dinamika miatt érzem. Valószínű, hogy ebben az esetben a dinamika kompresszió leginkább a mélyhangokra hat.
Valójában jobban elhiszem, hogy az a dobütés valós.

Tamás

Garbo 2018.08.13. 22:21:12

Jóval élvezetesebb az RM verzió. Sokkal izgalmasabbnak hallom, nagyobb a különbség, váltás a hang meg annak elhalkulása, lecsengése között. Rendszerem: DAC: usb-s tápellátású PCM 2704C bipoláris tranzisztoros erősítővel az analóg kimeneten; erősítő: bipoláris tranzisztoros AB-osztályú, 2x8 watt; hangsugárzó: DIY fenyő reflex minidoboz Mark Audio CHR-70 szélessávú hangszóróval; kábelek: utp összekötő, noname táp, ragasztószalag hangsugárzókábel.
Köszönöm az élményt. Azért arra még lehet várni, hogy statisztikaszerűség legyen.

Jovanotti 2018.08.14. 11:50:10

Már meghallgattam párszor, és nálam is jól hallható különbség van a módosított javára.
Amikor letöltöttem, rögtön elindítottam a laptopon, ott azonnal hallottam a magas szekció javulását.
Aztán a "rendes" hangfalakon már hallható volt a mély is.
A dinamika megnőtt, alul felül tovább nyújtózkodik. Elsőre volt egy olyan érzésem, mintha egy limiter lenne rajta, de ez inkább amiatt volt, hogy nagyobbak a különbségek a halk, és a hangos részeken, hirtelenebb a csend...
Olyan hatást éreztem, mint mikor a villanydrótót "rendes" hangfalkábelre cseréltem.
Nem vagyok benne biztos, hogy a módosított a helyes, de jobban szól. Mindenesetre tudnék nélküle is élni, főleg az ára miatt...
Köszönöm a lehetőséget!
Onkyo NS6130
Belden IC
DIY csöves PL82 PPP 2X20W
Belden hangfalkábel
Vandersteen 1B

zz77 2018.08.15. 18:50:47

Én is megfüleltem. :) Linux-os számítógép VLC médialejátszó program, RME ADI-2 DAC, AKG K812 és nem éppen halkan. Lényeges hogy a DAC tényleg tudjon azonnal automatikusan váltani a mintavételezések között, mert anélkül rendes csalás lehet a történetben, mivel az eredeti anyag 44,1, a módosított 48 kHz-es.
Hogy analógosabb lenne szerintem ugyanúgy nem igaz mint ahogy nagyon komoly szintű hangminőség különbséget se hallok. Legalább is olyat nem amiért fizetnék is.
Amit hallok az olyan nekem mintha kicsit kapott volna nem durván, inkább finoman valami kis loudness-t meg egy kicsi dinamika kompressziót. A módosított nekem kicsivel hangosabbnak tűnik és mély emeltebb hangyányit, de egyben orrhangúbb, kissé elmosottan műanyaghangúbb is mint az eredeti.
Jobb cuccon én biztosan jobban kedvelném az eredetit. Gyengébb dinamikai képességű, vékonyabb cuccokon halkabban hallgatva lehet lesz akinek a módosított szubjektív komolyabb hangnak fog tűnni kicsit.
Első menetre én ezeket hallom. Persze nem biztos hogy igazam is van. :)
A felvétel minősége szerintem nem éppen jó. A szóló hangszer túl kiemelt, a dobhang elég borzasztó.

Na... 2018.08.27. 16:44:34

A pengetések tovább hangzanak, ezzel együtt a "nyújtás" is egyenletesebb és szélesebb tartományban szól. A basszus mélyebb, megfogottabb, jobban leválik a középtartományról, a szintetizátor is szépen elkülönül.

Kb tényleg ahhoz hasonlít, mint egy (pl. Norah Jones) CD - SACD különbség. De ennek már csak a felbontás miatt is így kell lennie, nem? Tehát a kérdés számomra az, hogy ez egy jó minőségű "felkonvertáló" program?

Rendszer: FiiO X3 Gen-II (dupla oszcillátor 44,1 és 48 kHz) Sennheiser HD600 fejhallgató.

PiBá 2018.08.27. 19:40:23

Elsőre egy kérdés. Miért eltérő a két file mintavételezése? Ez így elviheti a tesztet.
(Teljesen) első benyomásom. Ez a zene nem az én zeném. Az eredeti felvételt udvariasan meghallgattam, itt-ott tetszett. A módosított felvétel a vége felé képes volt magával vinni.

Jriver for Win7 64 bit (v24)
CA DM+ Xbox táppal, Supra Lorad kábel
Chord Silver USB
Vovox Link Protect RCA
Quad Elite INT, Van Damme szerű hálózati (VDC), kissé hamis csatlakozókkal
Vovox Sonurus hangfal kábel
Quad 11L Classic

PiBá 2018.08.27. 20:15:12

@zz77: Android "Sound meter"-rel mérve tényleg picit hangosabbnak tűnik a módosított. A dinamikát hámozta ki az átalakításkor vagy tényleg hangosabb lett?

Comporellon 2018.08.27. 22:43:46

Egyértelmű a különbség, a módosított file erőteljesebb, nagyobb erővel jön, sokkal nagyobbat szól, DE!
A nagy de az az, hogy - kövezzetek meg érte - de nekem (nekünk a párommal) az eredeti hangzás jobban illett a zenéhez. Persze lehet csak azért mert azt hallgattuk meg először...
Ugyanakkor minket megragadott a zene, számunkra nagy élmény volt, már ezért megérte!

Astell&Kern Kann
Audioquest Golden Gate
TAGA HTA-700B v.2
TAGA HARMONY PLATINUM-18 Speaker Cable
DALI Lektor 6
TAGA PF-1000 Noise Filter
Audioquest NRG2

.bta 2018.09.22. 10:44:32

Kedves PiBá és Comporellon!

A mérve is nagyobb hangerő rendellenes dolog egy összességében dinamikanövekedést ígérő szoftvertől. Miután a 16 bitre maszterelés során több okból is maximalizálni kell a kivezérlést, a fájl hangerejének növelése kizárólag az ellenkezőjével lehetséges. Élek továbbá a gyanúperrel, hogy az információ nem megy át 130 féle analizáló ill. módosító processzuson, ez csak valami félreértés, vagy mókusvakító ködösítés lehet. Ha mégis, akkor nagy a baj...