Már megint egy kis ezotéria
2018. február 18. írta: Analoglued

Már megint egy kis ezotéria

Mivel az ezoterikus varázslatokban nem hívők előtt már amúgy sincs semmilyen becsületem, elérkezettnek látom az időt arra, hogy ismét írjak erről a témáról pár keresetlen gondolatot. ( "... még meg sem mondtam, mán gunyolódnak.... ")

unicum-zwack1-940x622.jpg

Nem kezdeném Ádámnál-Évánál, akit érdekel a téma, az olvassa el a korábbi cikkeimet, itt is, és az Audiolife-on is megtalálhatóak. Ott hagytam abba legutóbb, hogy ugye, van nekünk ez az ominózus unikumos üveg, amit ha harmadrészben feltöltünk olajjal, és elhelyezünk a szoba négy sarkába, relatíve magasra, akkor azok jótékonyan befolyásolják a térhatás kialakulását. Nem azonnal, kicsit várni kell, de kb. 2-3 nap elteltével kialakul a hatás, és onnantól lehet A-B tesztet csinálni. Felteszünk egy jó levegős hangzású lemezt, meghallgatunk egy fél számot, majd pillanat-állj, kivisszük a 4 unikumos üveget a szobából, pillanat állj vissza, és a zene összeesik, a tér beszűkül. Hoooooooopsz...... nem is olyan kicsi a különbség ( jó felbontású rendszereknél ). Ha ezt egy, a hifihez semmilyen szállal nem kötődő női hölgy meghallja, és azonnal észleli, sőt, horribile dictu, ugyanúgy írja le a hatást, saját magától, mint én is, meg a hatást demonstráló haverom is, akkor az már nem önámítás. (...." az nem önámítás, ha Ön ámít engem...." idézet az Angol beteg c. filmből )

Amióta erről a hatásról írtam, kapom az ívet rendessen, hideget-meleget a különböző fórumokon. Hát, nem baj az, csak ne felejtsétek el, ki szólt erről először.... Nem szeretnék más tollával ékeskedni, nekem Petres Tibi barátom mutatta meg, aki különben nagyon érzékeny ezekre a hatásokra, egyszersmind olyan rendszere / akusztikája van, ahol ezek a dolgok a napnál világosabban átjönnek, nem a bebeszélés határán kell egyensúlyozgatni. Én magam már elég rég leszoktam arról, hogy bebeszéljek magamnak dolgokat, és a hallásom is jó, ha többszöri próbálkozásra notóriusan észlelek azonos különbségeket, nem beszélem be magamnak azt, hogy ez pszichoakusztika, ahogy azt a kritikusaim rendszerint teszik. Az efféle észlelések mögött valós különbségek feszülnek, még akkor is, ha ezeknek a hatásmechanizmusa nem feltétlenül ismert, vagy csak tippjeink vannak a működés elvéről.

brilliant_pebbles_all_1.jpg

Ha már az unicumos üvegnél tartunk, megosztanám Veletek a saját elméletemet arról, mi is történik az üvegben. No persze, nem vagyok fizikus, csak egy egyszerű repülőmérnök, de ettől még él bennem a megismerés vágya. A működési elv után kutakodva, belefutottam egy angol WEB-oldalba, ahol kissé más módon közelítik meg ugyanezt a jelenséget, de ott is kidolgoztak egy módszert, amivel beindítják a dolgokat. Az oldal címe ( kéretik oda navigálni, pláne aki beszél angolul ): http://www.machinadynamica.com/machina31.htm

Nem keverendő össze Amerikába kitántorgott tanult honfitársunk, Teller Ede ( akiről egyébként, eredetileg csepeli illetőségű révén, Csepelen nemrégiben széles utat neveztek el ) találmányával, amely az orosz ICBM-ek ( Inter Continental Ballistic Missile ) azaz interkontinentális ballisztikus rakéták közvetlen fellövés utáni kiiktatására szolgáltak volna, ha azt az USA kongresszusa nem tartja túl költséges elképzelésnek.

Szerencsére, az említett oldal létrehozói nem elégedtek meg a kristályok szimpla felkínálásával, hanem közzétették saját elméletüket is, azok működéséről, ezt itt lehet elolvasni:

http://www.machinadynamica.com/machina17.htm

Nem vállalkozom az egész cikk lefordítására, legyen elég most itt annyi, hogy a szimmetrikus kristály-struktúrák kölcsönhatásba lépnek a hallgató szoba rezonanciáival ( mint legmagasabb energia szinten jelen lévő hullámokkal ) és csökkentik ezeket a rezonanciákat, ahogy teszik azt a külső forrásból származó EMI-RFI zavarásokkal is. Nos, a fentiek elvezettek egy saját elmélethez az unikumos üvegek működéséről, amit pár mondatban szeretnék ide idézni.

Az unikumos üveg - lényegtelen. Nem az üvegen múlik a dolog, A tartalom, az olaj az, aminek a kristályszerkezete számít. Az üveg abból a szempontból nyerő, hogy relatív könnyen oda lehet állítani, ahová szeretnénk, és ott marad, nem esik le, nem gurul el, és különösen, a tartalma nem folyik ki. De mint azt a fenti leírásban is olvashatjuk, egy önzárós műanyag zacskó jobb e célra, mert az anyag lineárisabban engedi át a rezgéseket mint az üveg. Ebben van logika. Működését tekintve, azt kell mondjam, mindkét dolognak sok köze van a Funk Firm Achromathoz, tudjátok, a spéci lemezalátéthez, amit már sok embernek sikerült általam kipróbálnia, nagyobb részt sikerrel. Az elv ugyanis mindegyik esetben ugyanaz. Van egy külső parazita, nem kívánt rezgés, ami ugye, egy energia folyam, amely kölcsönhatásba lép mindennel, amivel érintkezik. Magával a levegővel is, amely a hangszóróktól a fülünkig közvetíti a zenét. Ezt a rezgést ki kellene iktatnunk, hogy csak a műsoranyag keltette rezgések jussanak el a fülünkig. De hogy? Célszerűen minél közelebb a rezonancia kiinduló pontjához. Az Achromat ott figyel a lemez alatt, épp ott, ahol a tű a barázdát hasítja, az ott keletkező rezonanciákat azonnal elvezeti, és a benne levő buborékok a mechanikai energiát mozgássá alakítják, deformálódnak, majd visszaállnak eredeti állapotukba, miközben az energia hővé alakul. Épp ez történik a kristályok kristályrácsai között. A környezetből átvett energia eltorzítja a kristályszerkezetet, ami aztán szépen visszaáll a jól megszokott állapotba, közben pedig az energia hővé alakul át. Az olaj....molekulái rezgésbe jönnek és a köztök fellépő súrlódás viszi el a káros energiát? Kellene egy vegyész szakember, megmondhatná a tuttit.

Változók.

A folyamatnak számos változója van, amelyektől függ a végeredmény. Első logikus változónk maga az olaj. Valószínűleg abszolút nem mindegy, milyen olajjal töltjük meg az üveget, vagy maximalisták a műanyag zacskókat. Vajon melyik olaj a legjobb? A sima étolaj, ugye, működik, ( Vénusz? Floriol? ) de kipróbálhatnánk a motorolajat is ( Shell? Esso? MOL ? ) abból is van sok féle, szintetikus, nem szintetikus, sőt, félszintetikus is, 0W-30-tól 20W-40-ig, de ott a halolaj, a műszerolaj, a hajtóműolaj, a láncolaj, az oliva olaj, a fürdőolaj, és ki tudja mennyi másik még. ( Bálnaolajat lehet még kapni valahol??? )

Aztán ott van a környezet, nem mindegy hogy milyen rezonanciák ellen kellene védekezni, és azok hol, milyen struktúrában vannak jelen a térben. Persze szóba jön a személyes érzékenység, észlelési küszöbszint, ami mindenkinél más és más, és maga a berendezés, mint az észlelés katalizátora. Bizonnyal benne van a dologban a napszak, és a háziasszony mai hangulata is, szóval nem vagyunk könnyű helyzetben.

Pedig, és most lapozzunk egy jó nagyot, számtalanszor van az, hogy az ember úgy érzi,a berendezése tegnap este, éjjel még szenzációsan tolmácsolta a zenét, ma reggel pedig szégyenfolt lenne, ha valamelyik haver betévedne előre nem megbeszélten zenét hallgatni. Érthetetlen az egész. TEGNAP MÉG JÓ VOLT !!!!! B@ssza meg! Ki sem kapcsoltam azóta, be is van melegedve, ugyanaz a lemez van a CD-ben, és ma mégis katasztrófa. Mitől van ez?

Ilyenkor az ember előveszi a különböző internetes fórumokon elhangzottakat, ott rengeteg okos ember van, akik kvázi mindent tudnak, mindegy miről van szó, az adott témában mindig mindenki penge. Hihetően hangzik, hogy hát a hálózat ! Le van szegény terhelve - ami igaz - és tele van zavarokkal - ez is igaz -  úgyhogy este, amikor a sok ember már lefekszik, és nyúlt agyában sem fordul elő beindítani a mosógépet, épp akkor, zajos, b@szki, nehogymár... na, akkor megszabadul a hálózat a sok szartól, és végre, lehet zenét is hallgatni, hajnali ötig. Ebben simán van logika. Megmondom őszintén, én is hittem ebben. Amíg fel nem tűnt, hogy néha esténként sem jó a helyzet. Nem minden nap, de néha előfordul. Most akkor a kedd meg a szerda az mosónap, és Rozika a szomszédban meg Zsófi mama átellenben épp aznap szok' porszívózni éjjel kettőkor???? Ugyanmár....

A kérdés akkor kezdett komolyra fordulni a számomra, amikor Petres Tibi barátom, az unikumos üvegek nagymestere, és minden ezoterikus bűvöletek Atyja, áthozta legújabb szerzeményét, egy kínai ( Jungson ) gyártmányú kisdobozt, amit a gyártói nem átallottak LS 3/5A néven forgalomba hozni.

dscn7121.JPG

Ide kívánkozik az őszinte beismerés, hogy 35 éves audiós múltam ellenére, soha egyetlen egyszer sem sikerült egy igazi, eredeti LS 3/5A-t meghallgatnom. Ami részben kellemetlen hiányérzet, másrészt pedig hihetetlen fricskája a Sorsnak, hiszen annyi minden mást, kevésbé prominens dolgokat viszont a képembe tolt. Most így, utólag,szívesen benne lennék egy cserében, mondjuk egy Krell KSA-100 rovására, ami nagyon felejthető emléket hagyott bennem.  Pár hete, Tibi megérkezett a két kis dobozzal, "mondom az uramnak, Tibi! " most mit fogunk szerinted hallani, a nagy KEF Reference-ek után? Aszondja, majd meglátom, milyen jó tere van ezeknek a dobozoknak. És tényleg, valóban a térhatásra semmilyen panaszt nem lehet mondani. Más tekintetben vannak bajok, a frekvencia menet hullámos, kiemelések és vágások tarkítják az egész hangképet, szegény LZ alig győzi pumpálni az energiát a 85 dB-es érzékenységbe, de egy dolgot nem lehet elvitatni. A középtartománytól felfelé élő, nyitott, és jó a felbontása.

Na mindegy, szerintem egy eredeti KEF vagy Rogers gyártmányú LS 3/5A nem szabad hogy ennyire hullámos legyen, de mondom, nem hallottam. Viszont, most, amíg hallgatjuk, elhangzik egy mondat. Tibi megkérdezi, hogy állnak a dugók???

Talán mindenki előtt ismert tény, hogy nem mindegy - nagyon nem - hogy a készülékeink milyen dugóirányon vannak bedugva a 230V-os hálózati elosztóba. Gondoltam, erre kérdez rá a jóember. De nem. A TÖBBI dugó hogy áll??? Már, milyen többi? - kérdezem. Hát odakint, a fürdőszobában, konyhában..... TESSÉK????

wwipl.jpg

Igen,- mondja - az sem mindegy. Mindig azt gondolom, nagy meglepetés hifi téren nem érhet. DE IGEN. Épp egy Tina Turner felvétel megy ( Private dancer ) Kimegyek a konyhába, és kihúzom a mikrót. Visszaülök....basszus!!!!! Aztak...va....! Most mi vaaaaaan? Tibi ( az Uram... by néhai Usztics Mátyás, Isten nyugosztalja ) megdicsőült képpel néz rám. Ugyeugyeugye... na mondom, akkor jön a fürdő. Kimegyek, kihúzom a mosógépet. Kisebb hatás, de van. Hajszárító... megint jobb. A különbség nem kicsi. Épp mint amennyivel rosszabbul szokott szólni másnap.

Elgondolkodtam. Nálam ugyan nem gyakori hogy Őnagysága ki-be dugdozza a dugókat, de másutt simán előfordulhat. Egyetlen rossz irányú dugóállás katasztrófát tud okozni, azonnal jön a hálózat terheléses effektus. Mit lehet ilyenkor tenni? A megoldás az oktatásban van. A Kedves jószágnak meg kell értenie, hogy nem lehet csak úgy, blintre bedugni egyetlen dugót sem. Meg kell jelölni mindegyiket, aljzatot-dugót, merre kell a pontoknak állni. Legjobb ha úgy tudja, a Somorjai doktor írta ezt így fel.... mert nem biztos hogy Tibinek elhiszi. Ahogy valószínűleg Ti sem. Pedig....működik!

 

NGP @ 2018.február

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr7113679812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

paszulycsi 2018.02.20. 12:43:55

El tudom képzelni az asszonykám arcát, amikor bejelentem neki, hogy mostantól csak úgy dugunk (be bármit), hogy előtte jelöljük az egymásba helyezendőket...
Na és mi van a szomszédok dugdosásaival...?
Vajon ott is jelenjünk meg a jelölő filccel...?

paszulycsi 2018.02.20. 12:50:24

El tudom képzelni az asszonykám arcát, amikor bejelentem neki, hogy mostantól csak úgy dugunk (be bármit), hogy előtte jelöljük az egybe dugandókat...
Na és mi a helyzet a szomszédok dugdosódásaival...?
Ott is elképzelhető a jelölő filc jelentősége...?

Analoglued 2018.02.20. 19:17:48

@paszulycsi: Szerintem meg kellene kérdezned a szomszéd asszonykát, hogy neki mindegy-e, mi hogyan van bedugva... lehet hogy meglepő válasz érkezne. A filcet nem biztos hogy erőltatni kell, ez esetben. :-)

bathorysteffer 2018.02.28. 15:36:37

Pillepalack unikumos helyett? Gombolyu forma eloiras?

.bta 2018.03.08. 10:37:46

Az ajánlott olvasmányt (www.machinadynamica.com/machina17.htm) nem ártott volna megmutatni egy "amerikaiul":) jól beszélő fizikusnak, aki elképedésében hirtelen talán csak annyit tudott volna mondani: - "Mumbo Jumbo"

Még hogy saját módszer, termékeinek alapötletét több mint valószínű, hogy Peter W. Belttől lopta. A vásárlóikhoz való hozzáállásuk között is van "némi" különbség, de itt muszáj lenne hosszasan részletezni az angol úriemberrel kapcsolatos, tudatlanságból fakadó tévedéseket.

Nem árt azonban észben tartani, hogy Belt meglehetősen vad (ugyanakkor kidolgozatlan) hipotézisei, teóriakezdeményei alapvető dolgokban ütköznek mindazzal, amit a "hifista kánon" az úgynevezett ezoterikus jelenségekről gondol, beleértve a kábelek hangminőségének miértjét. Felvállalva, hogy immár nem csak a villamosmérnökök illetve szkeptikusok körében leszünk gúny és megvetés tárgya, akarsz-e róla beszélni?:-))

.bta 2018.03.08. 10:54:56

A "Nem az üvegen múlik a dolog" ugye csak feltevés? Akkor itt az ideje, hogy teszteld az állítás igazságát. Mégpedig ugyanazon a helyen(!), ugyanabban a láncban, ahol az eredeti kísérlet elképesztően pozitív hatást produkált. Első körben 4db étolajos flakon kell hozzá. Ha negatív, akkor jöhetnek a gömb formájú PET palackok...

Analoglued 2018.03.08. 21:29:57

@.bta: Én mindig szivesen beszélgetek efféle dolgokról, még ha a beszélgetés jószerével hipotézisek kitárgyalásáról is szól, hiszen pontos hatásmechanizmust egyikünk sem tud felállítani. Abszolút nem érdekel, hogy a szkeptikusok ( akik pontosan ugyanennyire nem tudják megindokolni a saját, egyáltalán nem tapasztalati álláspontjukat, szóval rajtuk is lehet jól mulatni, ha már itt tartunk ) vagy a magukat mindentudónak gondoló mérnök urak ( én is az vagyok, csak a felvilágosultabb fajtából, úgy látszik ) mit gondolnak minderről, vagy esetleg rólam. Szerinted mennyire hat ez meg engem??? ( -273,5 C ) . Talán ezeknek a kísérletezős srácoknak igazuk van. Ne felejtsük el, hogy Galilei idejében a megingathatatlan, mindenki által mélyen hitt álláspont a lapos föld volt, meg hogy a nap kering a Föld körül. Pár száz év elmúltával csak jót mosolygunk ezen. A mai idők sem jobbak, csak körül kell nézni, meg beleolvasni a facebook kommentekbe. De gondolkodni ettől még lehet. Van aki él ezzel a lehetőséggel, van aki nem.

.bta 2018.03.10. 12:27:15

Mielőtt belemennénk a teóriagyártásba, szerintem érdemes előidőzni a szkeptikusoknál. Amikor Geoff Kait a kristályoknál akusztikai effektusra hivatkozik, és ennek a palifogó butaságnak hitelt adunk, illetve nem utasítjuk el felháborodottan, akkor bizony joggal sorolnak be minket a hívő (fél)dilettánsok közé. Józanaul meggondolva, gyakorlatilag esélytelen, hogy a szoba sarkába fellógatott, klf kristályokkal töltött kis nejlonzacskó mintegy varázsütésre feljavítja a szobaakusztikát. Dehát -mondaná a hangminőségváltozást megtapasztaló hifista- a "gyártó" maga hívja fel a figyelmet, hogy a hatás előrejelezhetetlen. Tessééék?! - így a szkeptikus - Jól értem? Vedd meg, és próbáld ki, aztán vagy bejön, vagy nem? Hát mi ez, ha nem kuruzslás, a létező legrosszabb fajtából?

.bta 2018.03.10. 12:38:09

Szóval csak annyit akarok mondani, hogy nem szerencsés lépten-nyomon _jogos_ támadási felületet adni. Mert akkor végül a sokszorosan megerősített tapasztalatainknak azok sem fognak hitelt adni, akiktől a jövőben talán valami előrelépést várhatnánk.

szkeptikus.blog.hu/2008/04/14/eltunoben_van_e_a_pszi
(A szerző kommentválaszait is érdemes elolvasni.. szerintem tanulságosak.)

Analoglued 2018.03.10. 14:27:35

@.bta: A tévedés abban van, hogy nem a szobaakusztikát javítja. Én leírom ezeket a dolgokat, és beszámolok személyes tapasztalatokról. Hogy ennek ki mennyire ad hitelt, az egy másik kérdés. De én amiatt, hogy mások mit tudnak elképzelni, vagy sem, amiatt nem állnék be a korlátozott gondolkodásúak hosszú sorába, ha nem haragszol. Továbbra is sok mindent elképzelhetőnek tartok, olyasmit is, amire még nincs konkrét magyarázat. Ez nem sarlatánság, hanem egy másfajta gondolkodásmód, amit sokan nem értenek, de ezen már elég régen nem csodálkozom.

.bta 2018.03.10. 16:34:16

Tiszta sor, csakhát a "hivatkozott" termékoldalon Geoff barátunk tücsköt-bogarat összehord a kristályok kinetikai és rádiófrekvenciás energiaelnyelőképességéről, csak éppen a legfontosabb tényezőkről (energiaarányok, sajátfrekvenciák) hallgat mélyen. Ja, persze, nem piezoelektromos módon... hát akkor hogyan, talán afféle "fekete lyuk" módjára magába szippantja a környező fotonokat? Amely kizárólag rádiófrekvencián dolgozik, a fény tartományában viszont semmi különös?

Ez nyilvánvalóan tanult, intelligens ember miért tesz úgy, mintha nem látná be, hogy a rendkívüli auditív hatás itt _sem_ magyarázható az ismert fizika "hangyapiszoknyi" hatásaival? Tegnap még csak feltételeztem, hogy ismeri a Belt-féle teória utolsó (kiegészített) változatát, és most rákerestem... mit gondolsz, hol találkoztam -többek között- a nevével? ww.pwbelectronics.co.uk/ (Vásárlói vélemények...)