Egy kiállítás margójára
2017. október 16. írta: Analoglued

Egy kiállítás margójára

Audio konstruktőrök találkozója Győrben

Október második hétvégéjén - kerek egy hónappal megelőzve a budapesti "nagy" kiállítást, az AV- Trend -et, Győrben ismét elkezdték a ráhangolást a téli audiofil "szezonra", ilyenkor jó a meleg szobában duruzsoló kályha mellett zenét hallgatni, amikor a nyári nyaralási képek már huszadszorra lepörögtek a falra szerelt LED-TV-ken. Ahogy az a nagy ívű gondolatokkal gyakran megesik, ez az ötlet - mármint hogy legyen már egy kifejezetten magyar vonatkozású bemutatkozó alkalom - ismét csak nem egy koponyában bukkant fel egyszerre, több helyről is hallottam ilyen hangokat korábban, realisták, vagy éppen lokálpatrióták , esetleg ezek hibrid keverékei szájából. Kicsit olyan ez, mint a régi viccben, amikor a riporter leutazik vidékre, és megkérdezi az épp arra járó parasztembertől:

- Jó napot Bátyám, megmondaná nekünk, hogy van-e a faluban rasszizmus?

- Hát, kérem, az nincsen. De nagy igény vóna rá....

Hát így vagyok én is ennek a kiállításnak a mottójával. Ilyen kiállítás tulajdonképpen nincsen. De nagy igény volna rá. Miért nincsen, ha egyszer épp erről írok? Leginkább azért, mert úgy vélem, ez, amit a mostani hétvégén Győrben láttunk, nem kiállítás. És ezzel el is jutottam a mai mondandóm velős magjához.

Előre is elnézést kérek mindenkitől. Szervezőktől, résztvevőktől, sőt magától a Nagyérdemű Közönségtől is. Bárkitől aki majd találva érzi magát, esetleg. Abszolút nem szeretnék lehúzni senkit sem. Mély tisztelettel adózom mindenki iránt, aki alkot, magyar termék előállításán fáradozik, aki erről információt ad, szervez, szívét-lelkét beleadja. Mert akik ott voltak, kevés kivétellel ( szerintem ) beleadtak amit tudtak. A gond azzal van, hogy ez kevés. Nem vagyok biztos abban, hogy szerencsés dolog-e egy ilyen kiállítást egy iskolában tartani, ahol a padokat széttolva, néhány széket középen tartva alakul ki a bemutatószoba, és ahol a T. Érdeklődő rögtön a katedráról hallgathatja meg, mit szeretne az illető Konstruktőr megmutatni a világnak. Ennek nincs túl jó üzenete. Ahogy persze az ily módon eleve csapnivaló akusztikában megszólaló hangoknak sincs. De ezzel nincs vége. Ahogy láttam, a tizenkét-tizenhárom szoba közül 3-4 helyen tudott a zene szárnyra kelni, a többiek vagy nem bírtak az akusztikával, vagy a készülékek valamelyike nem engedte, nem tudhatom.

Mindenesetre, a megjelentek közül az ígéretes dolgok nagyon megérdemelnének egy nívósabb, a maguk rangjához méltóbb helyszínt. Értem én, hogy az sokba kerül, ami esetleg a belépőjegyek árában is meg tud mutatkozni. De elég volna egy nap. EGY NAP. Aki el akar jönni, szerét ejti. Az a tervező pedig, aki nem érti, hogy a terméke promotálására - amennyiben abból üzletet szeretne építeni - pénzt kell szánnia, és hogy ez a teljes pakliban ugyanannyira benne van mint hogy az erősítője nem lesz jó a jó alkatrész nélkül, az ne állítson ki. Ellenben jöjjenek el azok a magyar cégek is, akikről már tudjuk, hogy minőséget tudnak produkálni, Sonertől Heed-on át az Etalonig, vagy a Qualiton-ig, és ezzel adnának rangot az eseménynek, és SAJÁT MAGUKNAK. Mert ennyi hazafiság bele kellene férjen. Egy szállodai szoba átlagosan egy napra 30 ezer Ft. Van ezen felül némi plusz költség, legyen a vége 50 ezer, nem tétel. Annak, aki épített valami jót, és eladni akar, vagy akár csak beintegetni, hogy én is itt vagyok ám, nem lehet tétel. Azt fogom, hogy az AV-Trend kiállítói "lélekszáma" fogyóban van, ennek vannak ismert és rejtettebb okai is, épp emiatt volna nekünk nagyon jó egy alternatív kiállítás. Az a józanabbik fajta. Árcédulákban, felhozatalban, költségben, satöbbi. Viszont mindenki aki magyar, szánja rá az összeget. Kiállítói és látogatói szinten is. Aki meg házimozit keres, az haladjon a másik irányba, és nyalogassa azt a sót.

A magam részéről már pár kiállításon részt vettem kiállítóként, nem vagyok hajlandó látatlanban kiállítani valahol, emiatt az idei kiállításra nem is jelentkeztem be, bár a két legújabb Gauss szűrőt azért betettük Gáborral a táskába. Ezeket aztán végül azon a három helyen mutattuk meg, ahol a legjobbnak ítéltük a hangminőséget, végül is ennek is inkább elvi mint gyakorlati jelentősége volt.

Győr szép város, és mint helyszín sem volna rossz, de 12 kiállítóért nem utaznak Berettyóújfaluról háromszázegynéhány kilómétert. Én is azon az íven vagyok, hogy más városokban is kell legyen élet, de Budapest egy ilyen kiállításnak talán szerencsésebb helyszín volna. Látogatottság tekintetében mindenképpen.

Na, hagyjuk a bemutatóról szóló ötletelést a jövő év zenéjének, mielőtt útjára engedném a képriportomat, különösebb kommentár nélkül, még annyit - hátha olvassák az érintettek - hogy nekem nagyon hiányzott a NÉV. Tudjátok, ez nekem mindig hiányzik. A fórumokon is, az, hogy az emberek a sajátjuk helyett nicknevek mögé bújva okosak nagyon, és szaroznak le büntetlenül másokat, esetleg terjesztenek égbekiáltó dolgokat, aminek se füle se farka. De oké, ilyen a virtuális világ. Élőben azonban a név hiánya, ha lehet, még sokkal fájdalmasabb. Miért is? Van egy kiállítás. Eldöntöm, részt szeretnék venni rajta. Huh...viszem a sok év óta gondos munkával fejlesztett eszközeimet, meg akarom mutatni másoknak. Arra számítok a lelkem mélyén, hogy lesz akinek tetszik majd, és talán olyan is, akit annyira megragad, hogy érdekelné egy otthoni demó, vagy már itt eldönti, hogy kell neki egy ilyen. DE én, odahurcolkodva egy tanterembe, félrelöködve az asztalokat, annyit nem teszek meg, hogy a kezem munkájára odabiggyesszek egy márkanevet, vagy csak a sajátomat, akár egy kis réztáblán pl.így: Építette Kiss József, 2017. Vagy ahogy a Godina Pistánál jól látszik, aki oda meri írni a nevét, a saját nevét, és jól is van ez így, mert amire ráírja, azon nincs mit szégyellni. Erre a pontra minden kiállítónak el kellene jutnia. Mert sok helyütt láttam jóravaló DIY készülékeket, high-end aspiráns dolgokat is, amikkel még Münchenben is volna keresni való. De azt sem tudtam, ki állít ki, és ha netán holnap a cég weboldalára navigálnék, azt hol is találom.... ( Popori Ottónak köszönöm, kivétel vagy! )

Se egy tacepaó, se egy névjegykártya, sőt, még egy rövid, fénymásolt fél-A4-es "termékleírás" sem. Kivétel a Highlander-es Arany Szabolcs ( névjegykártyája tanúsága szerint, frappánsan "az alkotó" ) aki vette ezt a tacepaós - névjegykártyás fáradságot. Értitek? Ott állok, páran ülnek a szobában , egész jó zene szól, az állványon egy nagyon klassz zongoralakk-fekete hangdoboz, de se logó, se márkanév, se a hátán egy réztáblácska, semmi. Ki állít ki? Nincs érdemi válasz. Mit lehet erről a dobozról tudni? Semmi.

Hát így valahogy. Miközben néhol tényleg jól szólt a zene, a körülményekhez képest. Fejben, Uraim, fejben kellene fejleszteni egy kicsit. A megjelenés módján. Összerakni a dolgokat, a marketinget, legalább alapszinten. ( Csak hadd idézzem ide az ős-marketing 4P alaptételét: Product - legyen egy jó terméked Price - Legyen versenyképes ára Place - tudd hogy hol lehet eldni Promotion - tudd hogy hogyan kínáld fel ) Mert amit letesztek az asztalra, az sok esetben már elég jó. Ez tőlem dicséret, ritkán osztogatom. Sajnos nem mindenkire igaz, de őket sem fogom lehúzni, mert az igyekezetüket, a munkájukat fontosabbnak tartom, mint a pillanatnyi állapotukat a tól-ig skálán.

Ne haragudjatok a nyers igazságért. Bízom benne, hogy a nem-mellébeszélés az sokkal jobb mint a "politikailag korrekt" seggnyalás. Ha valaki megharagudna, vagy mondandója volna, a számomat tudjátok, "konzultáljunk" ( Így hívom amikor elküldenek a picsába jó édes....) És akkor, a képek. Beszéljenek magukért.

 dscn6972.JPG

Fejhallgató-erősítők, főképp csőből, aluminiumból meg fából.

dscn6974.JPG

Győrvári Balázs füles erősítői, ez megér majd egy külön cikket itt nálam ( ígérte hogy ad egyet kölcsön )

dscn6977.JPG

Namost ez mégis, mi? És tényleg így kell valamit kábelezni?

dscn6982.JPG

S ez? Puritán de névtelen.

dscn6983.JPG

Vagy ezek?

dscn6978.JPG

Gáborral menet közben jól szórakozunk... ezen a helyen legalább leplezték a szar akusztikát.

dscn6985.JPG

Katedral song.... by DysCus ( az egy nicknév, má 'megint a fórumokról, na de egy terméken??? )

dscn6987.JPG

De legalább van valami kis tábla. Ekkor még nem tudtam hogy egy fecske - az csak egy fecske. Vagy talán három. A többiek Afrikában vannak.

dscn6991.JPG

Sajnos ez nem szólt, pedig meghallgattam volna...

dscn6992.JPG

Pedig a Lawrency Audio szép munkát tesz az asztalra

dscn6996.JPG

A készülékeik belső tartalma is kifejezetten jó, DALE ellenállások, jó minőségű csatoló kondik.

dscn7013.JPG

A következő szoba az ellenpont, ez a megjelenés még DIY vonalon is kegyetlenül "puritán".

dscn7020.JPG

A fekete démon - jó ez a doboz, de mégis, ki építette?

dscn6999.JPG

Bodnár Zsoltnál ( 72 Audio ) . Ide érdemes volt bekötni egy Gauss szűrőt. Aztán a másodikat is. Szerettünk itt zenét hallgatni.

dscn7003.JPG

A másik "zenés" hely, a Highlander Audio, Arany Szabolcs szobája. A kis Barbie dobozok meghökkentőek.

dscn6998.JPG

Takács Jenőéknél.

dscn7007.JPG

Audio Arte dobozok. Megérdemelnének jobb elektronikákat.

dscn7005.JPG

Szentgyörgyi Laci "deszkamodelljei". Amikor könnyebb ideológiát gyártani ehhez a megjelenéshez, mint egy rendes dobozt. Egyébként nem szólnak rosszul, "ritmikus és dallamos, füstölésre hajlamos, aranytorkú rockandroll énekes ő...." Ha ráejted a csavarhúzót, vagy a macska rápisil....

Hát, ennyi, nagy vonalakban.

Popori Ottó panelsugárzóiról nem készültek képek, pedig azokat is nagyon ide kellene tenni, Ő legalábbis nagyon odatette magát velük. Exceptio qui firmat regulam.

Győr, 2017.10.13.

Nagy Gábor Pál @AudioWorld

 

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr9612989658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egykiskritika 2017.10.16. 11:38:31

Csodálkozom, hogy nem akadt egy önkritikus, vagy kritikus se, aki azt mondja: Bocsi, az iskolánk lepukkant, nem alkalmas ilyen rendezvény megtartására, vagy bocsi, az iskolátok lepukkant, és a körülmények alkalmatlanok, nem vagyok hajlandó ilyen körülmények között kiállítani a produktumom, mert nívósabb környezetet érdemel. A legelszomorítóbb az, hogy a jövő szakembereit tanítják ilyen igénytelen környezetben: zöld olajláb falak az ötvenes évek szellemében, "nem látszik a kosz rajta" linóleum, lerohadt padok, stb.
Na itt szívják magukba az igényesség szellemét, ha tudják! A "puritán" csöves pont beleillik a környezetbe, de ha egy olyan munkát tudnék lerakni az asztalra, mint a Lawrency Audio, csak kikérném magamnak, ha egy lerágott íróasztalon kell prezentálnom. Jogosak a kritikai észrevételeid, már ami az enterieurt és a hozzáálást illeti, az akusztikát csak elképzelni tudom!
Molnár István

minden jó 2017.10.16. 15:58:26

Ez egy nagyon jó írás, köszönjük.

Be kell vallanom meghívottként, kiállítóként kellet volna megjelennünk a cikkben szereplő rendezvényen, de az utolsó utáni pillanatban a távolmaradás mellett döntöttünk. Győrvári Balázzsal szemben még most is furdal a lelkiismeret, mert a cserben hagyás, az bizony minden szempontból az.
Szépen és korrekten megfogalmazott véleményével a szerző nagyon pontos kórképet adott arról, mely érzések kavarogtak bennem a bemutatóra készülődve. Átgondoltam, mi várhat ránk egy osztályteremben, hova kerülnek a termékek, milyen lesz az akusztikai csillapítatlanság hatása. Ez összességében annyi kétséget vetett fel bennem, hogy egy elnézést kérő levél kíséretében lemondtam a lehetőségről.
Balázzsal szembeni elszámolásnak eleget fogok tenni. A későbbiekre vonatkozó, magunkkal, mint fejlesztőkkel való elvárásokat sokkal kritikusabban szükséges megfogalmaznunk, immár közösen.
Ez mindannyiunk feladata lesz, sorvezetőnek a fenti írás tökéletes.

Igazat adok, nem elég egy jó termék, azt be is kell csomagolni, méltón eljuttatni a nagyérdeműhöz és azzal, készen megszólítani őket. Erre bizony pénzt, energiát nem kímélve áldozni kell. Ide kevés az évtizedes térdeplés, a sok lemondás, a nagyszerűen szóló termék. Ez még nem vevőbarát és nem is ajánlat.
A Hifi és High-End világa, vagy audiofil szemlélet ennél többet érdemel.

Szívélyes üdvözlettel: Babos László (BabosSound)

kadibela 2017.10.16. 16:23:31

Elszomorító írás. Kicsit benne van az is, amit számtalanszor leírtam már, hogy mennyi jobbnál-jobb készüléket, rendszert láttam már akusztikailag teljesen alkalmatlan környezetben szólni, és a tulajok ebbe bele sem gondoltak, miközben egyetlen rossz helyen lévő lapradiátor vagy egy csillapítatlan falfelület, egy akusztikailag rossz burkolat teljesen haza tudja vágni a hangképet. Másrészt úgy látom, hogy ez inkább egy amatőr konstruktőr találkozó mint termékbemutató vagy a kettő keveréke, nyilvánvalóan mások az elvárások egyik és másik esetében. Talán az lenne az ideális ha az AV Trend keretében lehetne jutányos áron bemutatkozási lehetőséget biztosítani kezdő konstruktőröknek, időben megosztva esetleg egy-egy szobát két rendszer között, de ez így mindenképpen méltatlan az alkotókhoz.

Jetiinasia 2017.10.16. 16:46:31

Alapvetően egyetértek a cikk írójával, az elmúlt években sikerült kimozdulni az ehhez hasonló prosztó környezetből. Méltatlan az ilyen mozgalomhoz ez a fajta megjelenés. Az AV trendel az a baj hogy cirka 340ezerért Soltészúr hajlandó teret biztosítani szobánként.
Nekem zsúfolt hetem volt meg persze rég voltam ilyen körülmények közt, mikor beléptem az épületbe akkor hasított belém villámként a sok régi emlék az ilyen helyek akusztikai katasztrófájával kapcsolatban.

ogab 2017.10.17. 12:27:22

Messze még a Nyugat...

Bodnár Zsoltnál az a két hangfal Canton LE 900?

Jetiinasia 2017.10.17. 13:42:32

Igen az. De ez a legelső széria. Szomorú hogy ezek a nagymúltú cégek innováció zászlaja alatt hova sűlyedtek.

ogab 2017.10.17. 15:28:14

@Jetiinasia: Állítólag nem rosszak, de azért nem biztos, hogy ebbe a mezőnybe valók...

Jetiinasia 2017.10.17. 15:56:08

@ogab: Ezt most mire értetted? Mi nem rossz és milyen mezőny?

Analoglued 2017.10.17. 18:19:20

@ogab: Lehet hogy kicsit "osztályidegen" de emellett Zsolt szobája volt az egyik ahol jól lehetett zenét hallgatni. Én inkább a madáretetőkön voltam kicsit fennakadva. :-D

Analoglued 2017.10.17. 18:21:41

@minden jó: Köszönöm Laci a hozzászólásodat ! Még tartozom Neked egy látogatással, mondtam SG-nek hogy menjünk együtt, úgy tudom Ő is készül Hozzád. Remélem tudunk egy kicsit személyesen is beszélgetni ezekről a dolgokról.
Üdvözöllek, Gábor AW

manta-z 2017.10.17. 18:51:31

Nagyrészt egyetértek a szerző gondolataival, azonban úgy gondolom ez csak az érem egyik oldala. Engedjétek meg, hogy kifejtsem a saját nézőpontomat pár mondatban. Én is mint "kiállító" jelen voltam a találkozón. (Bodnár Zsolti rendszere az én előfokomról és végerősítőmről szólt). Sajnos a korábbi hódmezővásárhelyi tapasztalatainkból kiindulva kb. pontosan tudtuk, hogy milyen akusztikai környezetre számíthatunk, (sajnos bejött). Ennek ellenére magam részéről főleg a társaság és a régi cimborák miatt vállaltuk az utat és nem szerettünk volna üres kézzel menni, ezért mindenki lehozott néhány könnyebben mozdítható komponenst a rendszeréből. Zsoltival már próbáltuk ezt az összeállítást, nem vallottunk szégyent vele Annafürdőn sem. Magam részéről egyelőre a diy építés hobby és ennek szellemében megengedhetem azt a luxust, hogy csakis saját magamnak kell/akarok megfelelni. Ez a cél nálam a hangminőség. Ennek a törekvésemnek majdnem mindent alárendelek és éppen ezért megengedhetek magamnak olyan műszaki megoldásokat amik sorozatgyártás esetén nem lennének túl szerencsések. Úgy gondolom nekem legjobban az Altmann-Vibavoice vonal felel meg ez pedig a falapra való „életveszélyes” építkezés. Műszaki előnye, hogy nincs kábelezés, minden csatlakozó, táp a panelon van a jelút a ki és bemenet között max. 5cm és a készülékdoboz hatása nem hallható a készüléken, mivel az nincs. Lehet ha leesik a csavarhúzó meg beleömlik a vasárnapi húsleves akkor vége, de otthon nálam nem fog, mert ha igen akkor megérdemlem, hülye voltam így jártam. VBV meg Altmann úr az én szemszögemből is bátor, hogy sorozatgyártásba így hoz ki készüléket, de mivel törpefeszültségről működnek szíve joguk. Üzletileg nem rossz húzás, mert költséghatékony és ha beleesik valami akkor a tüzijáték után lehet szervizelni. A csöves erősítőknél nem említetted ezt a hiányosságot elég sok készülék szerepelt, bárki számára kézzel tapintható csövekkel és nagyfeszültségű vezetékekkel, ezekre szerintem ugyanígy igaz lehet ez a megállapítás. VBV elektronikái olyan csökkentett áron kerültek forgalomba, hogy nagyon sok kispénzű zenebarát bepillantást nyerhet velük a hifi világába, szerintem ezek a cuccok a világ egyik legjobb ár/érték arányú cuccai.
Amúgy ezzel sincs semmi baj mert éppen ezért látni lehetett a produktumokon, hogy melyik amelyik saját használatra készült hobbi célból és melyik üzleti jelleggel, szerintem ezt a két kategóriát nem kellene egybe mosni. Többnyire azok reklámozták magukat molinókkal és szóróanyagokkal akik üzleti céllal is kiállítottak a rendezvényen, egyébként ilyen szempontból nézve 100%-ban egyetértek az írásod, minden betűjével, akik nem azok nagyrészt, (többek között én sem) még a nevüket sem írták ki a motyóikra. Ezt felfoghatjuk igénytelenségnek is, szerintem nézőpont kérdése, de így ha valakit tényleg érdekelt valami, akkor legalább odajöttek az emberek és beszélgettek. Sajnos valóban nem sok lehetősége van a kiállítani vágyó amatőrnek, aki esetleg nem is üzleti céllal jönne, hanem egyszerűen tapasztalatszerzési vágyból. Meghallgatni egymás cuccait, ki mennyit fejlődött az elmúlt évben, egymásnak szakmai segítséget adni-kapni az elméletben kitárgyalt kapcsolástechnikákat ott helyben meghallgatni a másik készülékén és ezen, tapasztalatok alapján továbbfejleszteni egyedül vagy közösen rendszereinket. Ez is egy fajta célja lehet egy ilyen találkozónak. Mivel budapesti vagyok 1,5 éven keresztül próbáltam olyan találkozó helyszínt keresni, ami legalább 5-8 különálló helyiséggel rendelkezik és akusztikailag is megüt egy olyan szintet ahová érdemes elcipelni a sok kütyüt és lehetőleg ez ne kerüljön 10-15000Ft-nál többe / amatőr kiállító. Azért ennyi mert a mini közvélemény kutatásom alapján ez az az összeg amit hajlandóak kifizetni az emberek egy napért. A Magyar valóságban szerintem sajnos sok az általad említett 50 000Ft körüli összeg. Nekem nem sikerült ez alapján BP-n helyet szereznem, lehet nem voltam elég ügyes…
Nem vitaindítónak szánom az irományomat, csak próbáltam beszámolni egy másik nézőpontról is.

ogab 2017.10.17. 20:46:46

@Jetiinasia: A hangfal nem rossz, de hát az egyedi építésű cuccok között...?

Jetiinasia 2017.10.17. 21:32:48

@ogab: Szerintem ezen a talin pont el ment, amint fentebb Ákos is hosszabban írta itt most nem egy professzionális megjelenés volt a cél, az majd az AV trenden. Annafürdőn ez az összeállítás elég ütősre sikeredett szerintem, na de ott nem is volt ilyen csillapítattlan borzadály.

ogab 2017.10.18. 11:00:32

@Jetiinasia: Igazából örültem, hogy láttam ilyen hangfalakat egy profinál, mert nekem is vannak kisebb tesói (LE 400, illetve HB60). Azaz, ha kiszolgál egy profi rendszert, akkor nálam is maradhat hosszabb távon.

Jetiinasia 2017.10.18. 11:29:30

@ogab: Köszönöm a megtisztelő címet de nem gondolom hogy ezen a területen profi lennék, ahhoz még sokat kel tanulnom. Az LE400-ast nem ismerem de talán ugyanaz a közép és magas ház van abban is mint a 900-as bán.
Nekem nagyon bejött a hangja, ha mostaniakból kellene választanom ( itt nem csak a cantonra gondolok) akkor lehet hogy gondban lennék. Nekem otthon 8w monoblockjaim vannak, ez pedig erősen behatárolja a lehetőségeimet.

AudiJo 2017.10.26. 15:19:59

Szia Gábor!
Lehet, hogy lemaradtam valamiről, de mi is ez a Gauss-szűrő?
A cikked egyébként gondolat ébresztőnek jó, de sztem az ilyen bemutatók (ide értve a hódmezővásárhelyieket, az annafürdői találkozókat, a kiskunfélegyháziakat) inkább a társaságról szólnak - meghallgatják a cuccokat, de inkább a barátságról, a közös témáról szól és nem a profi promotálásról. Egyébként ha engem érdekelt valami, azt szívesebben meghallgattam a saját környezetében - ott már inkább számon kérhetők az akusztikai hiányosságok!
AudiJo (Béres József)

Analoglued 2017.10.27. 08:22:39

@manta-z: Köszi a tartalmas, és egyben gondolatébresztő hozzászólásod! Elméletben egyetértek azzal, hogy tök jó egy ilyen "Baráti találkozó" , ezzel minden részt vevő nyerhet. A stilisztikai problémám azzal van, hogy külső, látogatói szemmel nézve, ez a kiállítás nem felelt meg a baráti találkozó kliséjének. Mert ha ez egy ilyen célú rendezvény, sokkal jobban nézne ki, ha pl. egy klubszerű helyen volna megtartva, pl. egy művelődési házban, vagy akár egy kávézóban, ahol erre van hely, lásd Szekeres István legutóbbi AT bemutatója a Ráday utcában. És akkor ez az esemény - még ha nem is zártkörű, de nincs széltében-hosszában meghirdetve. Itt azonban egy egész más klisé működött, és ezt nem a látogatók, hanem maguk a résztvevők vagy a rendezők állították fel. Mindenki ült egy külön tanteremben, és várta az érdeklődőket. Szinte az egész szombati napot ott töltöttem, és nem észleltem azt a fajta klub hangulatot, amit említesz, nem volt konzultáció kapcsolástechnikákról, és egymás látogatása is szórványosan történt. Mindenki a külső érdeklődőket várta, ami abszolút egy kiállítás kliséje. Ha pedig ez így van, akkor bukik az az elmélet, hogy a többieknek szeretném megmutatni, "körön belül" , a látogató pedig, aki befizeti a beugrót, megérdemelné hogy minimális információt megkaphasson, ha már eljött.
Volt pár éve egy jó kezdeményezés, a budai Fonó Műv. házban, az a hely elég jó volna egy baráti találkozónak, kiépítésében és hangulatában is. Kiállításnak pedig vannak jobb minőségű helyek.

Analoglued 2017.10.27. 08:49:58

@AudiJo: Kedves Józsi! Szerintem - MÉG - nem maradtál le semmiről. A Gauss szűrőket meghallgathatod majd az idei AV-Trend-en, szó van róla hogy 3 kiállító is ezeket fogja majd használni a hangminőség feljavítására. Minthogy nekem is közöm van ennek a termékcsaládnak a kifejlesztéséhez, ill. forgalmazásához, nem tartanám etikusnak, ha én írnék róluk ezeken a lapokon "tesztet", mert bár a véleményem az általuk elérhető nem kis változásról teljesen független az érintettségemtől, mégis az a vád érhetne, hogy haza beszélek. Emiatt inkább majd Veres Attila kezébe fogom nyomni a két tesztpéldányt, és meglátjuk, Ő milyen véleményt alakít ki. Az utóbbi időben több variációban is megépítettük a szűrőket, és ezeket igyekszünk sok helyre elvinni, más-más rendszerekben kipróbálni, tapasztalatot szerezni, melyik megoldásunk vezet a legjobb eredményre. Az elmúlt egy évben sikerült az eredeti koncepciót kifinomítani, Novembertől pedig a szűrők meg is vásárolhatók.
Amit a szűrő hoz a konyhára, azt sajnos semmilyen más módon, készülék cserékkel, upgrade-ekkel nem lehet meglépni, vagy csak irracionálisan drágán. Egy 200 ezer Ft + ÁFA-s hazai piacra szánt modell nagyobb változást hoz a hangban, mint egy milliós interconnect kábel. Minél jobb rendszerben hallgatod, annál inkább.
A szűrők különben a feje tetejére állítják a matematikát, mert párhuzamosan használva őket elég intenzíven változik a hangminőség. Az első szűrő nagy ugrás, felbontásban, dinamikában. 1 + 1 szűrő az nem 2, hanem 4, a harmadik bekötésével pedig 1+1+1 = 8. Pillanatnyilag a 3 szűrőt tartom az ideális állapotnak, de a legtöbb High-End rendszerben az 1+1 elképesztő változást hoz zenehallgatási élményben. Ha kicsit többet szeretnél tudni erről, van egy blogbejegyzésünk a gaussaudio.blog.hu -n, ott elolvashatod a lényeget. Szívesen beszélgetek erről személyesen is, kint leszek a kiállításon, a 3 cég valamelyikénél , ahol Gauss szűrők lesznek, megtalálsz. Valószínűleg Sükösd Gábor, a tervező is ott lesz, szívesen válaszolunk a kérdésekre, még talán bemutatót is tudunk majd tartani.
Üdvözlettel,
Gábor AW

AudiJo 2017.11.02. 10:49:03

Szia Gábor!

Elolvasva a válaszod és link-ben szereplő blog-ot maradt néhány kérdésem: 1.milyen a kivitelezése a szűrőnek - egy dobozban 1 szűrő és ezt közbe iktatni valami kábellel a betáp vagy az interconnect közé vagy valami ettől eltérő megoldás? 2. Több szűrő alkalmazása=több ilyen "doboz" közbe iktatása? 3. Hogy értendő az, hogy nem kerül a jel útjába a szűrő (amennyire megengedi az oltalom, kicsit mélyebben a müködéséről)? 4. Melyik az a 3 cég, ahol megtalálhatók lesztek (személyesen még egyikőtökkel sem találkoztam, tudtommal)?
A kiállítási bemutatót én nem forszíroznám, mert az ott általában semilyen körülmények között nem reális, viszont egy nyugodt helyen, csak erre koncentrálva - ilyentől nem zárkóznék el!
AudiJo

Analoglued 2017.11.04. 04:38:25

@AudiJo: Sajnálom, hogy legalább a keresztneved nem írtad alá, mert így nem tudlak néven megszólítani. :-(
Kedves Audijo,
Kétféle szűrőt viszünk ki a kiállításra. A Harmonizer HD az egy kombinált készülék, afféle egy dobozos megoldás, van benne tápszűrő is és EMI szűrő is, tehát a konnektorba is be kell dugni, és a készülékre is rá kell csatlakoztatni. A Power Conditioner az csak táp szűrő, de egy sokkal hatékonyabb kivitel, ha ezt mellé dugom a Harmonizer HD-nak, meglepő módon növeli meg annak a hatékonyságát. Pillanatnyilag ezt a kombinációt tartom a legjutányosabb vételnek, különösen egy komolyabb rendszerbe illesztve. A 3 + 1 ( 3 Harminizer HD és 1 db Power Conditioner ) a legjobb, de az már elég borsos. Mindenesetre, egy milliós rendszer meg a 3+1 szűrő jobb hangot csinál, mint egy két-három millás cucc, szűrő nélkül.
A szűrők teljesen passzívak, nem megy keresztül rajtuk a jel. Minden olyan szűrő, amin keresztül megy a jel, elszínezi a hangot, ez nem teszi. Itt elég jelentős felbontás nyereséget lehet hallani, plusz energiák jelennek meg, kinyílik a tér, megnő a realizmus, de minden hang marad olyan, amilyen előtte volt tonálisan. A szűrőket nem közbe iktatjuk, hanem mellé. Olyan mintha a rendszer egy ruhaszárító kötél volna, és az ki van feszítve innen odáig. Erre rácsipeszelünk egy zoknit meg egy gatyát, azok lógnak lefelé. Sajnos a ruhaszárító kötél nem elegendő felbontású a gatya és a zokni hatásának leképzésére, de a legtöbb, közepes vagy annál jobb audio rendszer igen, és a csipeszelgetés nagy nyereséget hoz. Ha közbe lenne iktatva, nem így lenne. Képzeld el, milyen teherbírású lenne az a ruhaszárító kötél, amit középen elvágsz, és összekötöd a két véget egy zoknival???
Vicces példa, de valahogy így lehet a legjobban vizualizálni. A valóságban ennél kicsit bonyolultabb, de az a dobozon belül van, a felhasználót ez nem érinti. Csak rádugja, és működik. És soha nem megy tönkre, áramot sem fogyaszt.
Az AV-Trenden az Allegro Audio-nál, a 72 Audio-nál, és az Impressivia-nál leszünk jelen, pillanatnyi állapot szerint, de nem lehetetlen hogy tudunk majd szűrőt adni még valakinek, ez még képlékeny, hadd maradjon egyenlőre nem publikus.
Természetesen, a kiállítás után lesz lehetőség a szűrőket meghallgatni nyugodtabb körülmények között is. Az Allegro-nál most is van, de én magam is szívesen megmutatom, egy előzetes időpont egyeztetés mellett.
Üdv, Gábor

AudiJo 2017.11.06. 12:41:40

@Analoglued: Szia Gábor!
Teljesen jó az AudiJo így vagyok fenn a neten, így jobban ismernek mint úgy, hogy Józsi!:)))
Ez a ruha szárító kötél jó hasonlat, bár így nem tudom elképzelni, hogy miként szűr, de sztem élőben talán ki tudod fejteni! Megjegyeztem a kiállító helyeket ahol kereshetlek, ha pedig ott nem jön össze, akkor személyesen Nálad (az Allegro nekem nem jó, Bp-re egyszerűbben eljutok, mint Egerbe)!
AudiJo (Béres Józsi)