Csúcshangszedők II.
2015. április 21. írta: Analoglued

Csúcshangszedők II.

Folytatva az előzőekben elkezdett gondolati ívet ( Csúcshangszedők I. ) , beszéljünk egy kicsit arról, hogy először is, honnantól számít egy hangszedő felső, netalán legfelső kategóriásnak? Ami ennél még fontosabb, megéri-e odáig elmenni, megéri-e a befektetett százezreket (néha milliós összeget) ez a beruházás? Lesz-e annyival jobb a hang amennyit beleáldozunk? És ha igen, mitől fog függeni, hogy érvényre jut-e az így szerzett potenciál?

potted_midas.jpgElérhető csúcskategória: Denon DL-103 Soundsmith Super fineline tű, rubin tűszárral, Midas alu testben

 Nézőpontok

Az hogy kinek mi számít felső kategóriának, elsősorban attitűd, másodsorban pénztárca kérdése. Ahogy régen, még a szocializmusban, egy 1500-as Lada felső kategóriás autónak számított, természetesen az akkor idehaza elérhető Trabantokhoz, Wartburgokhoz, Daciákhoz képest, és ahogy ma nemhogy a Lada de az 1500 köbcenti sem számít bele szinte semmilyen kategóriába, épp ugyanígy lehet ide-oda sorolgatni a hangszedők egy részét is, kedvünk és ismereteink szerint.

A legbanálisabb kategorizálást a szokvány MM kontra MC összehasonlítás adja, amelynek beidegződött alaptétele, hogy " egy MC hangszedő minden körülmények között jobb mint egy MM ". Elképesztően szűk látókörű általánosítás. Abból az egyébként valós tényből indul ki, hogy a komolyabb hangszedők legtöbbször MC (Moving Coil - mozgó tekercses) rendszerűek, míg a dömping olcsó holmik főképp MM (Moving Magnet - mozgó mágneses) elven épülnek. A kivételek itt nagyon nem erősítik a fenti "szabályt", számos olyan MM hangszedőt tudok említeni, amelyek nagyon is a felső kategóriában zenélnek.

Nem nagyon ajánlott a kategóriákba sorolást árak alapján elkezdeni, különösen egy bizonyos szint felett ( kb. 100 ezer Ft-tól felfelé) elszabadul a marketing meg a képzelet, és lehet példát említeni meghökkentően alul árazott csúcskategóriára, és orbitálisan túlárazott középkategóriára is.

Ahogy túllépjük az említett 100 "ropis" határt, bajba kerülünk, mert ha a pickupokat zeneiségük alapján kezdenénk megítélni, ami közelebb vihetne bennünket egy megalapozottabb értékítélethez, rá kell jönnünk, hogy van egy olyan jelenség, ami nagyon erősen ellenünk dolgozik, idegen szóval a "szinergia" , amit talán illeszkedésnek vagy együttfutásnak magyaríthatnánk legjobban. Túl azon, hogy a szükséges működési környezetet ( hangkar-hangszedő rezonancia, lásd:  Elméletek és valóság I - A HANGSZEDŐ ) persze be kell állítani, mégiscsak lesz egy szeretem-nem szeretem érzelmi viszony a hangszedő és a kar-futómű páros között. Lesz ami jól illeszkedik, és emiatt kifutja majd magát, és lesz ami hiába a legjobb teszt eredmények meg a pozitív közmegítélés, mégsem lesz lélekemelő, de talán még hallgatható sem. Ugyanakkor, ez utóbbi pickup nagyon jó lehet egy másféle kar-futómű párossal, hogy már a phono erősítők háklijait ne is említsem.

f9e_pickup.jpg

     Grace F9E - a mozgó tekercsesek nyüszítenek szégyenükben. Újradefiniálja a dinamika fogalmát

Szóval, maradt az élő kérdés: Hol a határ közép és felső kategória között?

Véleményem szerint, ezt a berendezés többi része fogja eldönteni. A hifiben ( értsd:a High-End Audioban is ) létezik egy láthatatlan, megfoghatatlan hangzásbeli határ, ahonnan kezdve a zenehallgatás relaxálttá, magától értetődővé, önmotiválttá, élményszerűvé válik. A lemezről megszólaló hang eljut egy olyan harmonikus, kis torzítású, befogadható szintre, amivel már nem csak együtt lehet élni egy-két óráig, amíg egy-egy lemezt meghallgatunk (ez az audiofil középkategória esete), hanem kvázi bármeddig hallgatható, sőt, húzza befelé az embert, még több, és még több lemez meghallgatására ösztönözve, akár hajnalig, kipirosodott szemekkel, amikor már nem értjük magunkat sem, miért nem feküdtünk még le, mikor holnap ( a francba, az már nagyon ma van...) reggel kelni kell, dolgozni menni....  Minél jobbak a komponenseink (erősítőink főképpen) annál közelebb kerülünk ehhez az állapothoz, és annál kevesebbet kell pl. a hangszedőnek beleadnia a nagy közösbe.

Akik először hallgatnak High-End futóművet, néha meglepődve tapasztalják, hogy a hangzás nem olyan, mint amit vártak, amire számítottak. Ritkán jön a döbbenet, csakis ha a berendezés többi része ezt engedi. Természetesen ez nem a futómű/kar/hangszedő stb. hibája, nem lehet Forma 1-es futamot nyerni Barum tükörradiállal a Ferrarin. Szóval, a kérdés az, hol lesz az az "átváltási pont" , amikor az agyunk a hangot elkezdi elegendően zavartalannak érezni ahhoz, hogy felszabadultan fel tudja dolgozni. Minél jobb a berendezés többi része, ez a pont annál alacsonyabb kaliberű hangszedővel érkezik el. Értelemszerűen, a személyes érzékenység is egy faktor, mindenkinél más szintet érez az agy megfelelőnek. Emiatt a valamire való hangszedők megítélése elég széles határok között mozog. 

A fentiek miatt, mostantól muszáj vagyok személyessé tenni a mondandómat, hangsúlyozom, ez egy vélemény, személyes értékítélet, amit csakis magamnak alkottam meg. Mindenkit legjobb meggyőződésem szerint arra buzdítanék, alakítsa ki a saját hasonló ítéletét, rangsorát, saját boldogulása okán, amennyiben erre módja van. Sokaknak persze nincs módjuk annyi mindent meghallgatni, sőt a hellyel-közzel helyes értékítélet kialakításához szükséges berendezés-háttér is hiányzik. Nekik nincs más kapaszkodó, csak az efféle cikkek, amikben ötleteket lehet szerezni ahhoz, hogy szűkíteni tudják a kört, hogy leszoríthassák a meghallgatandó hangszedők számát az abszolút minimumra, úgy 3-4 darabra.

 lp-gear-bin323-cartridge.jpgLP Gear Bin 323 - A csúcskategória alsó határán. Úgy szól, mint egy Supex jobb pillanataiban. Best Buy.

 Tehát. Méltányolható minőségű erősítőket és hangdobozokat feltételezve, egy közepes vagy kicsit jobb lemezjátszóhoz túl drága lesz a hangszedő ahhoz, hogy elérjük az élményszint alját. Ezt vagy benyeljük egyszer, mélyen a zsebünkbe nyúlunk, és kipengetjük az Ortofon Cadenza Blue árát, vagy egy Dynavector XX-2 -t, esetleg valamelyik Lyra-t vagy épp a Music Maker III-at, netalán egy felújított Troikát, vagy egy jó Zyx-et. Vagy, lejjebb adjuk kicsit, (kényszerből, kell a zsé a családi nyaralásra, vagy az autószervízre) és olyasmit veszünk, ami harmonizál a közepes gépekkel árban is, és még mindig elég jó, de akkor most a hűha faktort tessék elfelejteni.

A zenei világ kapujában olyan ékszerek állnak, mint a Dynavector 10x5 magas kimenetű MC, a Technics 205 MKIII MM a japán Jico SAS tűjével (a régi jó hangszedő az új tűvel), az AT-150 MLa, a Denon DL-301MkII, és persze az örök ajánlás, a DL-103, nehéz karokhoz. Az én saját - titkos - tippem az amerikai LP Gear Bin 323 hangszedője, amely a Benz MC20e-nek felelne meg elvben, de rádobtak egy lapáttal, és lecserélték a tűt egy fineline tűre az elliptikus helyett, előre lépve ezzel jó két helyet a ranglétrán. Az MC20e meg a Denon DL-103 közös tulajdonsága a kiemelkedő ritmika. A jó ritmika egy hangszedő sok apró-cseprő hibáját feledtetni tudja. Így a Benz MC20e önmagában, a hagyományos tűvel is ajánlható (ez a többi Benzre már szerintem nem annyira áll) de akkor már én hozzáspórolnám azt a keveset, és inkább a Bin 323-at venném meg. Ezen hangszedők egyike sem túlzás egy közepes vagy annál jobb lemezjátszón.

technics_205c.jpg

       Technics EPC-205C Mk3 - Vintage MM, de szépen szól. Új Jico SAS tűvel a felső kategóriában

De érvényre tudjuk-e juttatni ezeknek a hangszedőknek a képességeit?

Abból indulok ki, hogy az erősítők jók ( ABSZOLÚT NEM EGYÉRTELMŰ....! ). Minél drágább hangszedőt választunk (ebből a körből) annál inkább a kar képességei, jellege dominálnak majd a hangképben. Nem mintha a kis drágáknak ne lenne meg a maguk sajátos karaktere, de most ez nem számít, át szeretnénk lépni azt a bizonyos szintet. Ez nem karakterfüggő. Nagyon alulról építkezve, egy jó kart feltételezve egy elfogadható de olcsó futóművön (Rega P3-24 + Origin Live Onyx) egy Bin 323-al simán belépünk a kapun. Abban a pillanatban, amikor középkategóriára váltunk az erősítővel, azonnal kiléptünk rajta.

Mi van itt kérem??? Mit beszél ez a figura? Igen, igen, jól hallod, válaszút elé kerültél. Vagy az erősítőbe tolod bele a pénzt (vagy választasz nagyon jót relatíve olcsón, erről később) vagy a kar-hangszedő vonalon kell elköltened kb. ugyanezt. Nincs ingyen vacsora. Az előbbi, az erősítőre jól (!!!) elköltött pénz azért jobb döntés, mert azzal a többi forrás hangja is javul,a DAC, a CD hangja is élményszerűbbé válik. A  Bin 323-tól vagy az AT-150MLa-tól felfelé a felső kategóriás hangszedők ( Zyxek, Dyna XX-2, Ortofon Cadenza-k, stb.) által kínált előnyöket csak jobb futómű/kar kombinációkkal lehet kihasználni, de ehhez sem árt az egyenszilárdságú rendszer, vagyis a jó dobozok, jó elektronikákkal, összeillő kábelekkel.

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr617386548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jano.3 2016.03.24. 13:03:34

Kedves Gábor!

A segítségét szeretném kérni. Nemrégiben elkezdtem foglalkozni az analóggal. Nagy érdeklődéssel olvasom a cikkeket, és igyekszem minél többet megtudni a műszaki háttérről is. Szerencsére a páka jó oldalát is ismerem :) Még nagyon az elején járok. Jelenleg egy nagyon szép állapotú Lenco L75-öm van (gyári karral) melybe nemrégiben vettem át egyik barátomtól a denon Dl103 hangszedőjét. A hangszedő már módosított, mert shibata tű van benne.
Jelenleg úgy érzem, hogy valami illesztési probléma van, mivel az erősítőm gyári MC phonojára kötve a hang meglehetősen magasba húzó. Előtte egy AT95-öm volt, aminek a tonalitása nagyjából megfelelő votl számomra. Az erősítő egy Sansui au-x901. Ahogy nézem a gyári manualt a phono egy IC-s megoldás, de azért MC trafót tartalmaz. 16ohm bemeneti impedanciával.

A kérdésem, hogy elérhető árban létezik-e megfelelő MC trafó (akár dobozolás nélküli) amivel illeszthető a Denon egy szabványos 47K-s MM phonohoz. Egyelőre még külső phonot nem tervezek. DL103-hoz szeretnék egy megfelelően illesztett trafót. A hangszedő ritmikailag tetszik, látok benne fantáziát. Szeretném mindenképpen rendbe tenni, és hosszú távra terveznék.

Válaszát előre is köszönöm!

Analoglued 2016.03.25. 16:51:48

@Jano.3: Üdvözlet!

A Denon DL-103-hoz jelenleg ötféle trafó megoldást tudok javasolni.
1. A gyári trafó. Ebay-en időnként felbukkan egy-egy, kb. 100 ezer Ft körüli áron.
2. Auditorium 23 MC trafó. Ez még drágább, úgy 500 Euró, de állítólag a legjobb a 103-ashoz.
3. Vanderveen MC10, ez Hollandiából a gyártótól megrendelhető, kis mono panelra ültethető trafó, de nagyon szép hangú. A 2 db cirka 60 ezer Ft.
4. Az Audio Hungary is készít itthon MC trafókat, történetesen épp a DL-103-hoz is, de annak is kb 200 ezer környékén van az ára.
5. Mivel nálam is lakik egy ilyen hangszedő, én is utánajártam a trafó kérdésnek, és nemsokára szeretnék saját termékként forgalomba hozni egy jó és egy top kaliberű trafót, ezeknek az árai - jelen árfolyamok mellett, nagyságrendileg a 100 és a 200 ezer Ft magasságában lesznek. A kisebbik kb a Vanderveen szintje, a nagyobbik pedig a 2-3 szoros árú trafókkal lehet versenyben, de ezt még ellenőrizni, tesztelni kell.

A DL-103 jó választás a Lenco karba, de én még rátennék 7-8 gramm súlyt. Ezzel sokat javul a mélyátvitel. A magas hangszín az illesztetlenség miatt is lehet, a 103-ast 80-100 Ohmra kellene inkább illeszteni.

Üdv, Gábor

Jano.3 2016.03.29. 06:39:09

Köszönöm a választ. Mindenképpen kipróbálom a súlyt, és valamelyik trafót.
Nem gondoltam volna, hogy még ekkora súlyt kell rátennem...

Analoglued 2016.03.29. 07:50:40

@Jano.3: A Lenco kar kb. 16 - 18 gramm, a DL-103 pedig úgy 25-től felfelé kezd élni.

Jano.3 2016.05.12. 09:01:51

@Analoglued

Megpróbáltam a denon dl103-hoz még 8 gramm súlyt hozzátenni a Lenco gyári karba. Sajnos érdemben nem tapasztaltam változást. Valószínűleg marad a trafó illesztetlensége, mint probléma. Úgy vettem észre, hogyha az erősítő EQ-n a magas érzékenységét 5dB-el csökkentem, akkor megközelítőleg rendbe jön tonálisan a hang.
Kérdésem, hogy trafó elé is lehet illesztő ellenállást tenni, vagy mindenképpen trafó után kell? Mivel a gyári phonot használom, így az erősítőbe kellene forrasztanom, amit első körben elkerülnek.

kadibela 2016.05.12. 12:21:54

Üdv! Nekem a 103-as kiválóan muzsikál a Lenco karban mindenféle plusz súly nélkül. Éppen a testes, dinamikus mélyei miatt szeretem, nem hiszem hogy nálad ez a +/- 8 gramm jelentené a problémát, ez inkább finomhangolás. Az illesztés viszont komoly gondot okozhat, nekem is volt olyan elektronikám amivel fedetten, magas hiányosan szólt, erre vigyázni kell. A konkrét értékekre nem emlékszem, de úgy rémlik hogy pl. az Ortofon hangszedőkhöz illesztett MC trafók és elektronikák nem jók hozzá. Javaslom, próbáld ki egy másik MC elektronikával, vagy MC fokozattal ellátott erősítővel, ha helyreáll a hangkép akkor tuti illesztési gond lesz.

Altec604 2019.02.05. 10:38:30

Kedves Gábor ! Thorens 126 gyárilag SME 3009 / III kar . Tehát könnyű .
Regebben volt egy Thorens 125 EMT karral . Az EMT- be tőkéletesen muzsikált a DL103 , de az SME- nél némi hiányt érzek . Kérnék egy kis segitséget könnyű karba való hangszedőkről . Köszönettel :István

Altec604 2019.02.05. 10:57:04

Tudnál adni pár darabot vagy egy listát vagy hol találok ilyen listát ! Köszönettel : István

Altec604 2019.02.05. 11:00:19

Vagy mi az ami jól szól SME 3009.III- ben

Analoglued 2019.02.05. 14:54:11

@Altec604: Kedves István! Az SME III-as mozgó tömege 5 gramm körül van, ehhez nagyon laza felfüggesztésű hangszedő való. Én MC-ből nem ismerek ennyire lazát, MI-ből van, a Soundsmith Carmen vagy Zephyr III, de a helyedben ebbe a karba inkább egy Shure V15/IV-et tennék, abba pedig egy Jico tűt, azok laza felfüggesztésűek, ide épp jók. Van olcsóbb megoldás is, ahhoz egy SC35C kell, és az USA-ból lehet hozzá HE tűt rendelni. Úgy ki lehet jönni 100 ezer alatt.

Altec604 2019.02.08. 10:56:49

Köszönettel ! A Shure-ra én is gondoltam . Vki még ajánlotta a Denon DL304
is . Amikor a 124 -m volt biggyesztettem rá egy EMT kart Denon DL 103-al , de ez már 10 éve volt . DPA phono elöerősitővel , B300 SE monoblokk csövessel és amit szerencsére akkor nem vett meg senki Altec 604 8g . Most ujra próbálom összerakni a sort . Szerencsére a sor vége megvan a 604 8g . Igy aztán a min? hallgatod megvan ! a mivel is kezd összeállni . A Denon 304 hallottál rola ??? Nem tudsz valakit aki 604 8H ba mély-közép palást tekercstet tud javitani ??? Kicsit surrog . Üdv: A

Analoglued 2019.02.21. 13:58:15

@Altec604: Van egy cég Üllőn, akik javítanak hangszórókat, normális áron, itt a weboldaluk: reflexsound.hu/hangtechnika/javitas
DL-304 személyesen még nem volt alkalmam meghallgatni, de a Denon hangszedői jók. Ebbe a karba viszont semmiképp sem tennék MC-t.
Üdv, Gábor

Altec604 2019.03.04. 23:56:38

Köszönettel !!! István

Ribera 2019.03.05. 01:15:19

Sziasztok! Hozzájutottam egy NAD 5120-hoz. Milyen hangszedőt javasolnátok bele? Érdemes bele MC -t venni? Köszönöm a segítséget

Analoglued 2019.03.05. 09:05:13

@Ribera: Személyes véleményem szerint a NAD egy elfogadható kezdő lemezjátszó. Mivel olcsó, s emiatt sokaknak volt vagy van is, millió féle véleményt olvashatsz majd különféle fórumokon erről a gépről.
Szerintem a NAD elég sok sebből vérzik ahhoz, hogy ne költs rá túl sokat. MC hangszedőben semmiképp sem gondolkodnék, részben az ára miatt, a legolcsóbb MC árából ( ami valami hulladék AT-F stb.) háromszor jön ki a lemezjátszód, ez értelmetlen. Ameddig elnyújtózkodnál anyagiakban, még nincs jó MC hangszedő. Tudni kell, az MC technika önmagában még nem eredményez kiugróan jó hangminőséget. A jobb MC-k úgy 130 ezer Ft környékén kezdődnek pl. egy Goldring Eroica LX-el, ez alatt nincs csak magas kimenetű tipus.
A másik gond az, hogy a gép eleve nem MC hangszedőkhöz lett tervezve, lévén mind a két fajta karja ( cső és lapos, az utóbbi a jobb ) túl könnyű. Az MC-k relatív merev felfüggesztésűek, nem szeretik a könnyű karokat.
Emiatt szerintem mindenképpen MM. HA gyári állapotban hagyod a gépet, semmi tuning, akkor egy AT-VM95ML a maximum amit bele tennék.
Ebbe a lemezjátszóba valamilyen magas engedékenységű MM volna jó, pl. egy Ortofon 2M de azok nagyon gyengén zenélnek, vagy még inkább egy régi Ortofon VMS, de ott meg a tűcserével kell indítani. A tutti tipp egy Shure V15, de ezt is csak használtan kapsz, viszont vannak hozzá hyperelliptikus tűk.
A NAD három tuningot ér meg. Az egyik a tányér cseréje akrilra, de itt vigyázni kell hogy pontosan egyforma súlyú legyen az új a régivel, konzultálj velem mielőtt ebbe belevágnál, mert van pár szempont amit be kell tartani.
A másik, amit minden lapos kar tulajdonosnak javasolok, hogy modellező boltokban lehet kapni vékony, 1-2 mm -es balsafa lapokat. Ezek egyik irányba nagyon merevek, másik irányban hajlíthatók. Sniccerrel ki lehet vágni belőle egy olyan méretet mint a kar maga, a hangszedő kábelek felforrasztási pontjától a karbakig, úgy, hogy a merev irány hosszanti legyen. Ezt pillanat ragasztóval, erősen összenyomva precízen ráragasztod a karra felülről. Nem fogsz ráismerni a hangra.
A harmadik a külső karkábel cseréje, ehhez a Van Damme mikrofonkábelét javaslom, Neutrik dugókkal, beszerezhető a GEM Rendezvénytechnika KFT-nél, keresd Pintér Krisztiánt. Ez a három dolog rengeteget hoz hangminőségben, egy kritikus pont marad, a szíjhajtás.
Felejtsd el az MC-t.
Üdv, Gábor

Ribera 2019.03.05. 12:09:30

@Analoglued: Hálásan köszönöm a részletes segítséget, ez alapján világos, hogy a MC nem való a NAD 5120-ba. Jelenleg egy Ortofon FF 15 E hangszedő van benne, egy 40 éves tűvel. Azt szeretném kérdezni, hogy lehet-e külön a tűt is cserélni? Elnézést kérek tájékozatlanságomért, de nem értem pontosan a hangszedő és a tű közötti különbséget, és sajnos azt sem tudom hogy mi a shell. A piros Ortofon feliratos alkatrész, amit simán ki tudok húzni, azt kell cserélni, vagy az egészet le kell csavarozni a karról?

Analoglued 2019.03.05. 12:35:59

@Ribera: Nagyszerű, az FF15 egy VMS rendszerű hangszedő, csak egy tűt kell cseréljél, hangszedőt nem!
A 40 éves tű ( a piros műanyag foglalattal együtt, ez gyárilag van együtt ) kuka, amúgy is nehezebb karokhoz volt való, ide nem jó, helyette az alábbi tű megvásárlását javaslom:

www.turntableneedles.com/mobile/Bliss-HyperElliptical-Stylus-for-Ortofon-VMS-Type-Cartridges--Our-Needle-540-DHE_p_4304.html

Ez ugyan drágább egy kicsivel mint az eredeti cseretű, de megéri a különbség!
Itt olvashatsz többet angolul a VMS rendszerről:
www.ortofon.com/vms-cartridges-p-614

Sok sikert! Gábor

Ribera 2019.03.05. 15:18:22

@Analoglued: Köszönöm, megrendelem! A három tuningot is megcsinálnám, majd a tányércserében - tisztelettel - kérnék mégd útmutatást. Még egyszer köszönöm a segítséget és gratulálok a remek "Csúcshangszedők I-II" írásokhoz! Üdvözlettel, Gábor

Altec604 2019.03.07. 15:13:26

@Analoglued: Még egy kis segitség kérés ők javitanak erősitőt is vagy esetleg tudsz ajánlani valakit aki erősitőt javit (Denon, Luxman , Harman Kardon ) Előre is köszönet : István

Analoglued 2019.03.07. 21:53:23

@Altec604: Én a Krahling Zolit tartom a legjobbnak, keress rá a Soner Audio cégnéven.30-948-9268

Ribera 2019.03.09. 09:26:07

@Analoglued: szerdán rendeltem, péntekre itt is volt a hangszedő: Bliss hiper elliptical for Ortofon VMS. Az ár kicsit húzós lett mert a 85 $ Vételárhoz jött 58 $ szállítás és 15 000 Ft a vám illeték. De mindenképpen örülök és köszönöm még egyszer a segítséget!

Analoglued 2019.03.11. 07:47:28

@Ribera: Örömmel, remélem beválik! ( nagyon jó lesz, meglátod! ) :-)

Altec604 2019.06.03. 16:53:48

@Analoglued: Szia Irtad a válaszodban Shure V15/IV- abba pedig egy Jico tűt.
SAS Jico SE vagy elég egy Jico SE . Az egyik 150 eur a másik 290 eur . Másik kérdés : itthon van -e valaki tűmágus aki beépít egy letörött VN 45-be egy uj szárat (boron ? ) és egy HE tűt ??? Köszönettel a választ . István

Analoglued 2019.06.04. 08:57:55

@Altec604: Kedves István!
A V15-nek 3 változata van, amelyik - bármelyik - jó hangot eredményez, a III-as, a IV-es és az Vx-es. Mindazonáltal, ezek némileg eltérnek egymástól is. A legromantikusabb a III-as, a IV-es egy kicsit hűvösebb, precízebb, az Vx pedig a kettő közé esik. Ezek a gyári tűkkel érvényesek. A Jico tűi általában jobb felbontást, magasban nyíltabb, kicsivel fényesebb hangképet eredményeznek. Ez különösen igaz a SAS tűre.
A V15/IV-be létezik egy másik alternatíva, olcsóbban, ami SAS-hoz hasonló felbontást hoz, de az ára jóval az alatt van, lásd itt:

www.turntableneedles.com/VN45HE-Type-Stylus-for-Shure-V15-Type-4-Cartridge--our-Needle-772-DHE_p_1421.html

Boron tűszár+HE tű...akiről tudom hogy profin megcsinálná itthon, annak annyi a munkája, hogy beláthatatlan, mikorra vállalná el. Szalai László.
Üdvözlettel, Gábor

hzola 2019.09.10. 15:00:55

Kedves Gábor,

Szuperek az írásaid, és a kérdésekre feltett válaszaid is érdemes olvasgatni.

Segítséged kérném.
Néhány hónapja vásároltam (lecseréltem a Thorens 160mkI) lemezjátszót egy ritkán előforduló magyar gyártó termékére. Időközben megtudtam, hogy sajnos a gyártó azóta nincs köztünk. Egy Analog Art egyedi, épített lemezjátszóról van szó (tömör fa lábazat, ac tasla motor, olaj csillapítású rugóra felültetet szerkezet), unipivot karral, Karma audio prana külső táp. Próbáltam kideríteni, hogy milyen típusú lehet a kar a lejátszón, és arra jutottam, hogy a clearaudio unify karjához hasonlít legjobban, csak nagy valószínűséggel egy régebbi kiadása lehet a karnak, még nem karbonból készült a szár, de lehet hogy tévedek.
Most hogy vége a nyárnak nem szeretném tovább halasztani, szeretném beüzemelni a lejátszót.
Ehhez keresnék egy elérhető árú MM (jelenlegi DP előerősítőm ezt tudja fogadni) vagy MC hangszerűt + tarfó, illetve egy hozzáértőt aki tudna segíteni a lemezjátszó beállításában. Előre is köszönöm. Üdv. Zoltán

tomi7012 2022.01.03. 21:42:05

@Analoglued: kedves Gabor
mar kb1eve 2Mblack hangszedot hasznalok egy regi thorens td160as lemezjatszoban.szerintem nem zenelnek az ortofonok olyan gyengen
bar a hangzas nagyon szubjektiv
legmelyebb tisztelettel
süti beállítások módosítása