Barátok közt
2017. július 30. írta: Analoglued

Barátok közt

azaz, látogatás az Audio Hungary-nál ( Qualiton )

Félő hogy ez a képriportom egyesekben féltékenységgel vegyes irigységet fog kiváltani, például azokból, akik nem részesültek - szándékuk ellenére - abban a szerencsében, hogy bejárhassák az Audio Hungary üzemét, ráláthassanak a folyamatokra, átélhessék a gyártás napi ritmusának rezgéseit.

Kivételezett helyzetben érzem magam, és nagyon örülök, mert nekem ez a minap ( múlt pénteken ) megadatott. Talán azért, mert köztudottan magam is építek elektronikákat (LZ, Extreme Quad, stb. ) , s így nem vagyok osztályidegen, vagy talán azért, mert ezen a blogon közzétett írásaim alapján szakmailag esetleg "átmentem az első szűrőn" és ezt ott méltányolják, vagy csak egyszerűen a szimpátia alapján, amit Fábián Lacival, a cég vezetőjével és munkatársaival ápolok, ki tudja. Talán mindezek egyben. Bárhogy is legyen, előálltam az ötlettel, hogy tennék egy látogatást, és a válasz azonnal nagyon pozitív volt, sőt, valahogy azt éreztem ki, hogy "Miért nem jöttél már korábban??? ".

És tényleg. Miért nem? Hm, mondják, mindennek megvan a maga ideje, és talán így is van ez jól, ennek a látogatásnak valamely okból most jött el az ideje, még ha nem is tudjuk pillanatnyilag miért. Később úgyis kiderül, de véletlenek, mint tudjuk, nincsenek.

Nem a képriport készítés szándékával mentem. Én voltam a ludas, a korábban kölcsön kapott phono erősítőt már többször is vissza kellett volna adnom, de a saját eszement időbeosztásom miatt sajnos soha nem voltam elérhető, amikor Laci épp Budapesten járt, a végén már nekem volt kellemetlen, hogy ennyire nem vagyok rugalmas. Így aztán, hogy javítsak a leányzó fekvésén ( Gizi mesélhetne erről.... Hahahaha .... )  inkább felvállaltam, hogy utazok 500 km-t oda-vissza, de rajtam a sor, visszajuttatom a készüléket, s egyszersmind - gondoltam - megnézem a gyárat is, ha engedik. Ha már egyszer ott vagyok, ugye...

Nos, az alábbi képek erről a látogatásról szólnak, illetve az üzemlátogatás részéről. Mert a maradék időben úriasan jól tartottak, a steak és a bor Nyíregyházán is kitűnő, mindez barátok közt felejthetetlen élmény. Az üzem nemkülönben az. Jártam már egy-két gyárban életemben, a Siemenstől a BMW-n át az angol KEF-ig vagy a Linn-ig  bezárólag elég sok helyen. Azt kell mondjam, a relatív kis cégekre jellemző tervezetlenség helyett egy nagy cég szervezettségét, logikailag rendezett, egymásra épülő termelési módszerét láttam, ami egy ekkora cégnél meglepő, ugyanakkor a profizmus jóleső érzését sugallja. Az Audio Hungary sikere nem a véletlen műve. Átgondolt, felépített rendszer, amiben a legtöbb munkafolyamat házon belül kézben van tartva, kiterjedt minőség ellenőrzés mellett történik minden. A számítógépes szimulációkkal induló tervezéstől, a mérések tömegével járó deszkamodell és prototipus készítésen át a végtermék kialakításáig, és a gyártási tapasztalatok alapján történő utólagos finomításáig értő kezek munkája minden Qualiton végtermék. Talán ismertek annyira az írásaimból, nem vágom hanyatt magam nagy nevektől, sem jól csengő márkanevek hallatán. Nálam le KELL tenni a minőséget az asztalra annak a terméknek, ami előtt kalapot emelek. ( Néha még ezekkel szemben is kritikus vagyok, egyben-másban. ) Az Audio Hungary termékei eddig is megütötték nálam ezt a mértéket, a mögöttük álló emberektől és technológiai fegyelemtől függetlenül is. De most, amikor a saját szememmel láttam ezt az odafigyelést, a racionális keretek közötti maximalista hozzáállást, amit magam is vallok, ugyanakkor a mérnöki precizitást és gyártmánytervezést, ami párosul egy könnyed, szakmailag kontrollált, mégis bizalmi alapon működő cégvezetéssel, csak fejet hajtani tudok.

Elnézést kérek, ha ez a fenti megfogalmazás kissé túlfűtött volna érzelmileg, de higgyétek el, ha az én ismereteim birtokában ott vagytok, hasonlóan éreznétek.

Be is fejezem, mielőtt bárki rám sütné a PR cikk bélyegét ( nagyon régen egyszer írtam egy cikket - másoknak - pénzért, abban sem mondtam mást mint amit gondoltam, de azóta konzekvensen távol tartom magam ettől. Ezen a blogon minden gondolat őszinte és érdekmentes kell legyen. ). Beszéljenek helyettem a képek, remélem sikerül átadnom valamit abból, amit éreztem ott, Nyíregyházán, a magyar csöves erősítők fellegvárában.

szabi.jpg

A dobozok készítése házon belül, saját üzemben történik, ehhez minden sajtoló, stancoló szerszám adott, két présgép mellett.

vakuumimpregnator.jpg

A transzformátor magok impregnálása sokféleképpen történhet, de vitán felül a vákuumos impregnálás hozza a legjobb eredményt. Így lehet igazán zajtalan trafót készíteni. A képen egy vákuumos impregnáló gép. A vákuum kitölti a légréseket is az impregnáló anyaggal, ami végül üveges keménységűre szilárdul meg.

dobozkeszites.jpg

Dobozkészítés. A készülékházakat cégen belül hajlítják, stancolják, csiszolják, marják, ponthegesztik. Kis százalék selejt itt is keletkezik, de az megy a konténerbe, nem kerülhet a gyártósorra.

trafotekercseles.jpg

Trafó tekercselő műhely. Szándékosan nem a legújabb, gyorstekercselő gépekkel dolgoznak, mert azok nem adnak tökéletes végeredményt, csak 90%-ot, ami ezen a szinten nem megengedett.Ezek a gépek manuálisan beállíthatók a pontos, menet-menet melletti, ill. feletti ( a minőségi kimenő trafók alaptétele ) tekerésére, teljes körön, nem maradhat ki menetrés. Ezeken a gépeken készül az összes Qualiton termék trafója, hálózatik és kimenők is, ill. itt van az MC trafókat tekerő, computer vezérelt csévéző gép is. A cég minden trafója tökéletesen azonos, nincs eltérés semmilyen paraméterben.

kapron.jpg

Kapton fólia.

A trafók menetsorok közötti szigetelésére használják ezt az eredetileg űrtechnológiában fejlesztett anyagot, amelynek nagyon magas a hőállósága, ugyanakkor a szigetelő és mechanikai tulajdonságai is kiemelkedőek, nem szakad, nem üt át, nem deformálódik, magas hőmérsékleten sem. Az űrhajókon ilyen fóliával szigetelik a kábeleket, az Audio Hungary-nál pedig a trafókat. Hoppá...

rezek.jpg

A rézraktár egy része. Laci épp azt magyarázza, hogy a réz tisztasága mennyire fontos a kimenőtrafók gyártásánál. Meg a vasmag. Meg a szigetelés módja. Meg a tekerés pontossága. Meg... na jó, lazítsatok, nem árulok el mindent, ami ott elhangzott. :-)

fotostudio_1.jpg

A következő helyiség egy igazi multifunkciós szoba, körös-körül akusztikai panelek, mikrofonok, állványok. Néha akusztikus méréseket készítenek itt ( a hangszórók fejlesztése során rengeteg mérést kell csinálni ), máskor pedig a kész termékekről készülnek itt katalógus minőségű fotók. Ott jártamkor épp ez az utóbbi funkció járta.

muszerpark.jpg

Ahogy végeztünk a földszinti helyiségekkel, fent az emeleten ez a kép tárul elénk, a szerelde. Itt a hátsó traktust látjuk, ami tele van veszett drága, és szerintem hazai vonatkozásban ritkaság számba menő műszerekkel, Panasonic ill. Rode & Schwartz audio analizátorok, speciális függvénygenerátorok, torzításmérők, oszcilloszkópok, labortápok között azt sem tudom hová nézzek hirtelen. Az előtérben egy sor félkész termék, lefóliázva, ne porosodjon amíg sorra nem kerül.

meropont.jpg

Egy tipikus mérési munkahely, ebből itt több is van.

lefoliazva.jpg

Félkészen, lefóliázva.

szerelde.jpg

A szerelde másik fele. A jobb hátsó beszögellés a mérnökök munkahelye, azzal szemben, hátul, az ablak mellett a prototípus készítés folyik, szintén elsőrangú műszerek között. Attól balra pedig a végszerelés történik. Jobb oldalon egy rakás előfok panel, ezek az éppen futó sorozat kész paneljei.

parban.jpg

Párba vagy quad-ba válogatott csövek, a végszerelés utolsó fázisában kerülnek bele a kész erősítőbe.

vegszerelees.jpg

Végszerelés. A doboz formája szép alakot ad, mechanikailag merevebbé teszi a konstrukciót, de a végszerelést egyáltalán nem könnyíti meg. A kolléga itt épp egy auto-bias áramkör beépítésével küzd.

justforrecord.jpg

Végállomás - a bemutató terem. A bal alsó sarokban az APX sorozat új modellje, még nem hivatalos termék. Egy meghallgatásra bárki bejelentkezhet, és kérhet időpontot. Analóg front end: egy Roksan Radius 7, Hana MC hangszedővel. Összeálltunk mint a rétestészta, egy fotó erejéig, csak hogy megörökítsük ezt a nagyon jó hangulatú délelőttöt.

Ez úton is köszönöm az Audio Hungary csapatának a lehetőséget, és a szíveslátást ! Várlak Benneteket Budapesten! :-)

Gábor @AudioWorld

2017.Július végén

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr2612701141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2017.08.01. 12:44:05

Azt lehet tudni, hogy áll-e a cég mögött valaki mint mecénás? Mert, ami a képeken látható - mind eszközpark, mind alapanyag, mind cégkultúra -, az azt sugallja, hogy nem egy garázsmanufaktúra nőtte ki magát itt három év alatt a semmiből, hanem valaki(k) iszonyú komoly pénzt toltak ebbe a bizniszbe.

Kb a Rega gyára néz így ki, csak ez kicsit kisebb, akik legalább 30 éve a piacon vannak nemzetközi értékesítési hálózattal. Az Audio Hungary meg alig pár éve létezik egyáltalán.

ogab 2017.08.06. 14:12:55

Szia!

Bocs, hogy offolok, de egy fél éve kb. beherangoztál egy phono erősítő leírást. Tűkön ülök....

Üdvözlettel: G
süti beállítások módosítása