QUAD-405 végfokozat, ahogy még sohasem ismertük. 3.rész
2016. március 27. írta: Analoglued

QUAD-405 végfokozat, ahogy még sohasem ismertük. 3.rész

de még nincs vége...

Megépítés

Az erősítő megépítése a rajz és a panelen az egyes pozíciókban feltüntetett alkatrész értékek / típusok miatt még a kezdő erősítőépítők számára sem okozhat komolyabb nehézséget – szerintem. Természetesen, mint mindig, ha valaki szeretne egy ilyen erősítőt, de nem vacakolna az összerakásával, vagy még sohasem csinált ilyet, netalán biztosra menne, és egy minden részletében jól megépített erősítőhöz jutna inkább, akkor tőlem megrendelhető, ezzel, vagy olcsóbb alkatrész bázissal is ( az nálam azért még mindig elég jó ). Az átfutás cirka 1 hónap, a trafó és a hűtőborda gyártatás időigényes.

Maga a trafó az 2 x 35V szekunder feszültséggel készül ( ez plusz-mínusz 50V tápfeszültséget jelent a puffereken ) így a gyárival azonos névleges teljesítményt kapunk. Valójában, a védelmek kiiktatása miatt jóval nagyobbat, de erről később. Nálam a trafó 400VA, ami nagyobb, mint a gyári, a primer 0,6-os, a szekunderek 2-es huzalból. Aki utánépít, a nagyobb mag miatt a trafót alul gerjesztheti kb. 10%-al, így nem búg annyira. Az általam rendelt trafók amúgy nem búgnak, a 3-szoros impregnálás miatt. Rendelhető fém házban epoxi gyantával kiöntött, árnyékolt trafós kivitelben is, de az kb. 15 ezer Ft többlet költség. Viszont totális csend, egy zizzenése sincs, és nem szór elektromágnesesen. És természetesen el van látva hővédelemmel. Egyetlen pár szekunder ellátja a két oldalt, de – szemben a Quad gyári megoldásával – én oldalanként 2 x 10.000 uF-ot használok, külön Graetz híddal ( 25A ) oldalanként. Így a két táp végül is egy kvázi dual-mono kivitel, nem szól bele az egyik oldal a másikba. A 400-as trafó 2-es huzallal bőven tudja azt az áramot, ami ehhez kell.

eht-400.jpg

400-as trafók, a fémházas és a normál, háromszor impregnált változatok.

Ha már a tápnál tartunk, figyelni kell, hogy az AD8065-ös IC csak 12V-ot bír tápoldalanként, a Zener diódákat erre az értékre kell választani. A többi IC ( OPA 1611, LME 49990 ) mehet 15-ről. A panelen elég nagy átmérőjű furatok vannak izmosabb kábelek fogadására, talán akkor járunk a legjobban, ha egy 2 méteres darab 4 x 4mm2 –es Van Damme hangszórókábelből kihúzzuk az ereket, és azzal kábelezünk, a táptól a panelig, meg onnan a hangszóró csatlakozókig. Természetesen ennél jobb kábelt is lehet választani, pénztárca válogatja, de mivel én ugyanezt használom az erősítőn kívül is, emiatt logikusnak látszik belül is ennél maradni. A Van Damme kábeleknek az első 50-100 órában van egy jellegzetes tolakodó karaktere, „nyomja a zenét” ahogy az egyik hobbytársunk fogalmazott. Ez a karakter aztán a kábel bejáródásával szelídül, végül majdnem teljesen meg is szűnik, úgyhogy senki ne essen kétségbe az első bekapcsoláskor !!! Ugyanakkor, ár-érték arányban az egyik legjobb, amit kaphatunk, esetleg a van den Hul CS122 vagy az Origin Live SoliCore, mint alternatíva.

A 405-öst gyakran éri az a kritika, hogy a névleges 100W teljesítmény ellenére nem tud szubsztanciális áramokat szolgáltatni, maximum 3 Amper, ami a gyári Quad-ból kifér. Ez a 3 Amper otthoni, normál hangerős zenehallgatás során legtöbbször elegendő, de néhány „érdekes” impedancia menetű hangdoboz bizony akár 2 Ohmig is le tud esni bizonyos frekvenciákon. Ilyen esetekben a 3A igen konzervatív érték, sokkal vidámabb volna a Quad-fan barakk, ha egészen 10 Amperig fel lehetne húzni ezt a limitet. De hát már miért ne lehetne? Az eredeti Quad-terv több féle áramkorlátozási technikát is felvonultat, az említett szűk áram-keresztmetszeteket jórészt ezek okozzák. Namármost, mi nem egy ESL dobozt szeretnénk hajtani, amit hímes tojásként kell kezelni egy komolyabb solid state végfokon, hanem vérbő, erőteljes dobozokat, amik egy 2-300 Wattos mini-Paks erőművel is szívesen párosodnának, mint épp a nálam zenélő KEF-ek. A DCD-3-ban Keith amúgy is kihagyta az áramkorlátokat, de én még azt a kiegészítő védelmet sem építettem be, amit végül is mégis csak odarajzolt. A Quad, ha egyszer beáll, az 30 évig jól fog működni, felesleges küzdelem egy sütiért bármiféle védekezés olyasmi ellen, ami sohasem fog előfordulni. Ha valakinek az a kis áramkör mégis nagyon hiányozna, utólag is bele lehet építeni, egy külön panelen.

405e_-1.jpg

Így néz ki egy körültekintően megépített 405-ös. De ez már, ugye, nem is teljesen ugyanaz

Az MJL tranzisztorok SOA értéke 15 folyamatos Amper, ezt sem a hűtőborda, sem a puffer úgysem bírná el. De hát, a valós életben, szobahangerőnél egy kicsit magasabban, amikor a harmadik telekszomszéd is hallja mit hallgatok éppen, a KEF Reference 2 Ohmjára leadott áramok épp csak be-bevillannak a 10 Amperbe, és ez is csak bizonyos frekvenciákon van így, a többin pedig ennél sokkal kisebb áramok indulnak meg. Végül is, ez a Quad 405 Extreme otthoni felhőtlen zenehallgatásra épül, nem hangosításra ( amire amúgy is alkalmatlan ). Nagyon kevés olyan doboz van, aminek ennyire „kívánós” az impedancia menete, szóval ha nálam nem lesz áramhiány, akkor máshol, másoknál szinte egész biztosan nem lesz.

A teljesítmény viszonyok úgy néznek ki, hogy 20-as átfogó erősítés mellett, a 0dB (0,775V) bemenő jelre vonatkoztatott szinuszos kimeneti teljesítmény 4 Ohmon 60W. Az erősítő egy normál CD 1V körüli kimenetéről adja le 4 Ohmon a 100W-ot. Maximális kivezérelhetősége 1,42V, itt a kivehető teljesítmény nem kevesebb, mint 200W 4 Ohmon. Álljunk meg itt egy szóra kérem!

Az efféle magas teljesítmény értékekkel kapcsolatban sokak fejében tévképzetek keringenek. Az egyik ilyen városi legenda, hogy nincs szükség ekkora teljesítményre, hiszen az otthoni zenehallgatás során még „AC vellám DC”-n ( ahogy az egyik középiskolai évfolyamtársam nevezte őket) sem fogunk 40-50 Wattnál tovább nyújtózkodni. Érzékeny, jó impedancia menetű dobozokon ez nagyjából igaz. De csak a szóba jöhető dobozok bizonyos százaléka ilyen. A nagyobb százalék nem ennyire könnyen hajtható, és elkél a teljesítmény-tartalék. Más oldalról, a nagyobb teljesítményű erősítők jobban „fogják” a hangszórókat, magasabb a damping faktor, egy ilyen erősítőn a hangszóró sokkal kevésbé él önálló életet, kényszerűen azt teszi, amit az erősítő kijáratán megjelenik. Aztán itt van a teljesítmény-keresztmetszet esete. Képzeljünk el egy méteres átmérőjű csövet. Ez a fali konnektor. Itt ha kell, nagy mennyiségű víz ( áram ) folyhat át nagyon rövid idő alatt, lökésszerűen is. Majd ezt beszűkítjük egy kb. 20 centis csőre ( trafó ) ami még bőven ontja a vizet, ha kell. Majd aztán ezt tovább szűkítjük 5 centisre ( tranzisztor ) amire még egy állandóan el-elzárogató csapot is rászerelünk ( meghajtó erősítő rész ), és azt várjuk, hogy egy-egy nyitásnál hirtelenjében a nyakunkba zúduljon egy hektoliter…

Oké, nem annyira jó analógia, de az viszont tény, hogy a pufferekben tárolt töltésmennyiség az a tápfeszültséggel arányos. Namármost, egy relatív közepes teljesítményen járó erősítő is csak akkor nem fog összeomlani egy hirtelen beálló nagy áramterhelés alatt, ha az ehhez az áramhoz szükséges  töltésmennyiség rendelkezésre áll. Ha nem áll rendelkezésre, annak durva torzítás a vége. Emiatt, csak akkor várható gondtalan üzem mondjuk 50W-nál, vagy azon belül, bármely impedancia viszonyok között, ha az erősítőnk amúgy ennek a teljesítménynek a két-háromszorosára is képes, impulzus szerűen.

Hogy meglegyen a megfelelő számú Coulomb ( a töltés mértékegysége ) ahhoz elegendően magas tápfeszültség kell, azzal együtt pedig az erősítő névleges teljesítménye is növekszik. Vagy, nagyon nagy kapacitású puffer elkók kellenének, de azok méregdrágák. Egy jobb minőségű szett  / csatorna ára összemérhető magának a kész erősítő panelnek az árával. Emiatt ezt az irányt nem nagyon követik a tervezők, helyette gazdaságosabb a magasabb tápfeszültséggel létrehozni a töltésmennyiséget. Ide kapcsolódik a másik tévképzet, hogy ha egy erősítő specifikációjában több száz Wattok szerepelnek, az alkalmas ennek a teljesítménynek a vég nélküli kiadására. Hát nem. Azt kell megérteni, hogy nem azért van a 200 Watt, hogy kihangosíthassuk az egész kerületet, hanem hogy normál üzem során ne fogyjon el a szufla, soha, semmilyen körülmények között. A több száz Watt egy elméleti, csakis impulzus-szerűen fenntartható érték, ami szükséges a nehezebb impedanciákon pillanatokra beálló szélsőséges áramigény kezelésére. Ennyi, és nem több.

Az erősítő kimenetén a szokásos Zobel-impedancia ( egy 10 Ohmos ellenállás meg egy 100 nF-os kondi ) nem lett rátervezve a panelre, itt is követtem az Aquincum LZ-ben bevált gyakorlatot, és a kimeneti csatlakozókra forrasztom rá ezt a két alkatrészt, ott jól elfér. Máskülönben, nem is ezeket az értékeket használom, mert ez már erősen „fogja” a magas tartományt, helyette kiegyenlítettebbnek, és megfelelően levegősnek találtam a 15-22 Ohm, 56-68  nF párost.

405e-3.jpg

Még nem a végleges kiépítés, hiányoznak az MKL-ek parallel 1839-esei, egyenlőre. De a DALE / Welwyn ellenálláskészlet jól látszik.

Sajnos az eloxálás rengeteg időt vitt el, én pedig ígéretet tettem egy régebbi LZ átépítésére az új PRP-s, Aquincum-os változatra, és ezzel Április 15-ig ha esik, ha fúj, végeznem kell. Szóval a Quad project egy kicsit ismét tovább csúszik. Remélem azért van a Kedves Olvasóban némi türelem, bár azt hallom innen-onnan, hogy vannak, akik naponta nézik a blogot, vajon felkerült-e már a folytatás. . ( Köszönöm, örülök ennek, ez engem is motivál ! )

Valójában nincs már sok hátra, be kell dobozolni, tápot építeni, összekábelezni, bejáratni, és meghallgatni. Majd igyekszem... ja, és végül leírni a hallottakat. Van valaki aki el tudna hozni magával egy gyári Quad-ot ( akár 606-ost is ) a meghallgatásra??? Szívesen látom, több fül többet hall. Ellenszolgáltatásként egy jóízű zenehallgatást meg egy finom arabica kávét meg merek ígérni. :-)

2016. Március 27. Gábor AW

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr58530068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

klutakistvan 2016.03.28. 05:59:06

Hogy a hangja milyen,majd kiderül.De nagyon szép munkát végeztél,ezt bárki megirigyelhetné!És a terveid...várjuk,remélem minden megvalósul!

turbólyuk 2016.03.30. 07:29:40

Szintén érdeklődve figyelem a projektet, különösen, mert van egy pár Swan D2.1+ dobozom, ami 85 dB érzékenységgel van "megáldva" és alapból ugyan 8 ohmosnak mondott eszköz, de szeret lemenni 2 ohmig.
Most ugyan elvileg megfelelő teljesítményt kaphat egy HK970 erősítőtől, de sokak szerint sokkal többet lehetne kihozni belőle egy kommersz "consumer"minőség feletti erősítővel.
/a dobozt szeretem, nem akarok megválni tőle, ezért marad a hozzá illő erősítő megkeresése...)

Analoglued 2016.03.30. 09:08:54

@turbólyuk: :-) Igen, a 2 Ohm tud válogatós lenni. Ha összeraktam a top-Quad-ot, kipróbálhatjuk, mennyire hajtja.... majd egyeztessünk egy időpontot.

Üdv, Gábor

turbólyuk 2016.03.30. 09:16:06

Köszönöm a felajánlott lehetőséget és nagyon szívesen élek majd vele!
Az mindenképp jó tulajdonsága ezeknek a dobozoknak, hogy könnyen szállíthatók.

ZENO Audio 2016.04.02. 20:37:58

Szép munka !
Nagyon várom a végeredményt!

szadav 2016.12.19. 12:14:40

Kedves Gábor!

Nagyon tetszik a leírása. Fontolgatom, hogy megépítem az erősítőt, de meg kell kérdeznem, hogy tudna-e adni egy e-mail címet, ugyanis szeretnék ajánlatot kérni egy ön által épített verzióra is. Bár a forrasztó meleg végét meg tudom különböztetni a hidegtől (másodikra biztosan), azért jobb lenne ezt egy profira bízni. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm.
Tisztelettel Szabó Dávid.

Analoglued 2016.12.19. 18:11:35

@szadav: Kedves Dávid,
Az idősebb jogán ( erre esélyes vagyok ) javaslom hogy tegeződjünk!
Az email címem audioworld.hu@gmail.com, ezen elérsz. Van készen Quad 405 Extreme, még a fa alatt is ott lehet... És persze meg is lehet hallgatni.
Üdv, Gábor

tlac 2017.11.24. 19:36:52

A bemenetre milyen zenét küldtök?
Miről, honnan, hogy készült?
És milyen hangláda lesz/volt a kimeneten?

Analoglued 2017.11.27. 08:55:46

@tlac: Nem teljesen értem a kérdést. Mi miről honnan készült?

A zenék tekintetében egy erősítő boncolgatásakor elő szoktam venni azt a 8-10 lemezt, amit sok év óta nagyon jól ismerek, különböző rendszerekben is, de itthon nagyon. Bár, amire én ezen a szinten kíváncsi vagyok, azt kb. bármin meghallom, nem kell hozzá ultra felbontású tesztlemez.
Amit hallgatni szoktam, csak így hirtelen, felsorolás szintjén,
Hans Theessink, Cassandra Wilson, Al di Meola, Chet Atkins, UB40, Peter Gabriel, Berlioz (DECCA) , Missa Criolla ( Argentín ) , Schedrin Carmen suite.

A tesztekhez kontrollként egy LZ MkV. szolgál, a hangdoboz pedig egy KEF Reference Model 2, Gauss kábelekkel.

tlac 2017.12.19. 07:47:49

A hangdoboz - végfoknak passzolnia kell egymáshoz.
Sima akusztikus felvételt - akusztikus hangszer és vagy énekhang két jó kondenzmikrofonnal felvéve - a végfokra küldve szoktál hallgatni?

Analoglued 2017.12.19. 09:42:16

@tlac: Saját felvételeim sajnos nincsenek, bár vitán felül jó volna.... Néhány lemezen van hasonló felvétel, és igen, néha meghallgatom őket.
Egyetértek azzal, hogy a végfoknak el kell bírnia a doboz keresztváltója által beálló, néha szélsőséges terheléseket. Ha ez a kitétel megvan, akkor még nem vagyunk ki a vízből, mert ettől még az erősítő lehet nagyon rossz. A terhelhetőség és az agresszív torzításformáktól való mentesség nem jár kéz a kézben, ez két külön dolog. Igazán jó erősítőkben ezeknek egyszerre kell jelen lenni, és akkor még nem beszéltünk a ritmikáról és a neutralitásról. A jó erősítő egy nagyon sok összetevős történet.
Üdv, Gábor
süti beállítások módosítása