Az elveszett LP....
2015. május 20. írta: Analoglued

Az elveszett LP....

Az alábbi írás Drescher Lacitól származik, ez úton mondok köszönetet érte. Korosztályunkból sokan, jómagam is elmondhatjuk, hogy zenei világunk egyik meghatározó előadójáról, Jean Michel Jarre-ról, és  legtitokzatosabb, legritkább lemezéről lesz szó. Csak bízom benne, hogy mint a Radzeer P.Howard-Rejtő Jenő regényében, egyszer ez is megkerül, és itt landol a gyűjteményemben, a többi JMJ lemez között.

De átadom a szót Lacinak, köszi a figyelmeteket.

"Az elveszett LP (Musique pour Supermarché)

 

jean_michel_jarre-musique_pour_supermarche-frontal.jpg

 

 Első találkozásom Jean-Michel Jarre zenéjével valamikor tizenéves koromban történt. Már elsőre lebilincselt az a különleges hangzás, ami akkoriban korszakalkotónak számított. Amikor első alkalommal meghallottam a Magnetic Fields (Mágneses mezők) című albumot, arra gondoltam, ez valami annyira más, mint az eddigiek és mégis valahogy minden a helyén van. Minden hang, minden apró szösszenet akkor, és úgy szólal meg, ahogyan kell. A Népstadionban ott lenni a koncertjén máig az egyik legmeghatározóbb zenei élmény, amiben részem volt. Későbbiekben hallottam erről a lemezről, ami első hallásra úgy tűnt, csak egy legenda. Majd bebizonyosodott számomra, hogy nagyon is valóság.

Történet

 Jean-Michel Jarre Lemezei között található egy rendkívül érdekes ritkaság. 1983-ban kinyomtak egy korongot Musique pour Supermarché (Music For Supermarkets) címmel, de csupán egyetlen példány készült belőle! Fiatal művészek egy csoportja 1983-ban megkereste Jean-Michel Jarret, hogy komponáljon háttérzenét egy szupermarket témájú képzőművészeti kiállításra, az Orrimbe show-ra. Arra gondoltak, hogy ha a kiállított alkotások egyedi aláfestő zenét kapnak, akkor még hangsúlyosabb, különlegesebb lehet a műalkotás is. Az Orrimbe show a Jean-Claude Riedel galériában június 2-30-ig tartott. Jarre úgy döntött, hogy a kiállítást kísérő zene lehetne egyszeri műalkotás, mint egy festmény, és így a Music For Supermarketsből lehetne egyetlen, egyedi példányt nyomni és azt a későbbiekben árverésre bocsátani.A komponálás és a stúdiómunka februártól májusig tartott. A lemeznyomás után a mesterszalagokat és minden egyéb anyagot a sajtó és a nyilvánosság szeme láttára megsemmisítettek, így azonnal az egyik legértékesebb gyűjtői album lett a zenei történelemben!

jarre2.jpg

A jótékonysági árverés a Hotel Drouotban 1983. július 6-án volt. Az aukción 69000 FF-ért kelt el a lemez, így ez máig a legdrágább eladott album Franciaországban! Az árverésből befolyt összeget Jean-Michel Jarre fiatal művészek támogatására ajánlotta fel. Az album tulajdonosa eleinte ismeretlen volt, de a későbbiekben kiderült, hogy egy bizonyos M. Gerard. Jarre egy későbbi riportban elmondta, hogy ez egy igazán furcsa történet, mert a srácnak autóbalesete volt, majdnem meghalt, és amikor magához tért, az első zene, amit meghallott, az volt, amit a Kínai koncertemen játszottam. Mikor értesült az aukcióról, azt mondta, „szükségem van erre a zenére, mert ez hozott vissza az életbe”. 2007 óta az album két alkalommal is gazdát cserélt. A második tulajdonos egy bizonyos Ducroix volt. Jelenlegi tulajdonosa nem ismert!

jarre3.jpg

                                         Az aukció a Hotel Drouotban

 Azonban ez a különleges művészeti alkotás nem veszett el teljesen Jean-Michel Jarre rajongók számára, ugyanis a szerző hozzájárult, hogy a legendás Radio RTL (Radio Luxemburg) egy alkalommal műsorára tűzze. Jarre a felkonferálásban a "Piratez-moi !" kifejezéssel buzdította a hallgatókat, hogy készítsenek róla kalóz másolatokat. Azóta is ez az első, egyetlen és talán az utolsó alkalom, amikor a nagyközönség az eredeti forrásról hallhatta a lemezt. A rádióadásról készült felvételek a mai napig keringenek az interneten. Üröm az örömben, hogy mivel a rádió AM állomás volt ezért a felvételek nagyon rossz minőségűek. Jean-Michel Jarre a későbbiekben részben visszatért azokhoz a témákhoz is, amiket a Music For Supermarketsben játszott, és felhasználta későbbi műveiben.

Az alábbi számok kerültek átdolgozásra

Music for supermarkets Part 2: "Rendez-vous (1986) - Rendez-vous V. rész" (az utolsó harmadában használta)

Music for supermarkets Part 4: "Zoolook (1984) - Bla-Bla Café"

Music for supermarkets Part 6: "Zoolook (1984) - Diva" (a második felében használta)

Ráadásnak 2008-ban közzétettek egy remake-et a Youtube-on, amit egy lelkes és tehetséges Jarre rajongó, Radek Tymecki játszott újra.

Az album számokban

Megjelent: 1983-ban Franciaországban

33RPM 12" Vinyl LP

Disques Dreyfus katalógus kód - FDM 18113

Teljes hossz: 34’16” (hivatalos)

Kiadva csak egy példányban (egyedi)

Felvétel és keverés: Pierre Mourey, Jaen-Michel Jarre

Outside recording Sony PCM F1: Michel Giess

Külső borító: Bernard Beaugendre

Belső borító: Jean Michel Jarre

jarre4.jpg

A belső borító egy 11 Polaroid képből készült kollázs az album készítésének folyamatából. A képsor utolsó kockáját üresen hagyták, az aukció után Jarre lefényképezte a tulajdonost és fotóját betette a 12.-ik üres helyre.

Az album készítéséhez használt elektronikák, szintetizátorok

ARP 2600

Electro-Harmonix Electric Mistress

Elka 707

EMS Vocoder 1000

Fairlight CMI-II

Linn LinnDrum

Oberheim OB-Xa

Sequential Circuits Prophet 5

Sony PCM F1

(A megnyíló linkeken hangminták is találhatóak, amikbe érdemes belehallgatni.)

Track lista

  1. Musique pour supermarché Overture(4:09)
    02. Musique pour supermarché Part 1 (2:18)
    03. Musique pour supermarché Part 2 (3:30)
    04. Musique pour supermarché Part 3 (2:17)
    05. Musique pour supermarché Part 4 (3:52) 
  1.   Musique pour supermarché Part 5 (5:53)
    07. Musique pour supermarché Part 6 (3:59)
    08. Musique pour supermarché Part 7 (3:51)

 (Mivel a lemezborító másik oldaláról és a lemez "A" oldaláról nem lelhető fel kép és Jean Michel Jarre lemezei folyamatos zenét tartalmaznak, ezért a track lista csak feltételezett.)

 Akinek igénye van még az ilyen jellegű zenei különlegességekre, annak akad még mit hallgatni, mivel Jarre eddigi pályafutása bővelkedik különlegességekben. Mint például a Jarremix album, ami a művész 1995-ben megjelent saját remix lemeze. Ezen nagy slágerek újrakevert verziói szerepelnek, leginkább az előző nagylemezről, a Chronologie-ról. Vagy ott van a Sessions 2000, amin Jean-Michel Jarre teljesen új, eddig szokatlan hangzású műveket alkotott. Az inkább ambient, jazz, chillout kategóriába tartozó dallamokkal teljesen új oldalát mutatta meg. Ide sorolható még az Interior Music is, melyet 1000 példányban nyomtak. A lemez egy párizsi Bang & Olufsen üzlet megnyitójára született a dán cég felkérésére. Vagy a Sublime Mix, amit a Jaguar France-nak különleges, korlátozott promóciós kiadásként 2006-ban bocsátottak ki.

Remélem, egyszer hozzáférhetővé válik ugyanúgy jó minőségben a Musique pour Supermarché is, mint a többi különlegesség.

Források:

http://www.jarrography.free.fr/details.php?id_media=279

http://jarreuk.com/discography/studio-albums/musicforsupermarkets

http://vozdelosvientos.blogspot.hu/2012_06_01_archive.html

http://jeanmicheljarre.unblog.fr/2007/01/05/musique-pour-supermarche-alb...

http://s177414042.onlinehome.fr/ToutJarre/?cat=79

https://www.youtube.com/watch?v=B2McdM197ps

http://en.wikipedia.org/wiki/Music_for_Supermarkets

Drescher László, 2014

 

A bejegyzés trackback címe:

https://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr177477444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása