Az ideális belépő-lemezjátszó
2015. április 15. írta: Analoglued

Az ideális belépő-lemezjátszó

avagy, hogyan csináljunk jó analóg hangot – részletre?

Mostanság sokszor hallom innen-onnan, hogy klassz dolog az analóg, meg szépen szól a bakelit, de erre aztán az Isten pénze sem elég, ez kiesik az egyszeri magyar állampolgár lehetőségeinek mezsgyéjén túlra.

Tényszerű, hogy a jó analóg hang nem olcsó. Nem lehet megúszni 30-40 ezerből, mint egy DAC-ot, amihez aztán ingyen le lehet töltögetni a FLAC-okat az ncore-ról, meg a trekker.ru-ról. És ha még rá is szánjuk a pénzt egy közepesnél jobb front-endre, még mindig ott a jó lemezek ára, ami 5 ropitól felfelé indul, és elmegy akár egy tucat ezresig is, ha nagyon beletalálunk egy 180 grammos duplába.

Mégis, a jó analógnak lelke van. Amiért szeretni lehet. A jó digitális hangot mindig csodáljuk. Hú de… viszont a jó analógot szeretjük. Nem teljesen ugyanaz.

Ez a szerelem késztet sokakat ismét visszatérni a gyönyörű fekete lemezekhez ( még ha nem is mindig Little Richard énekel rajtuk). Most azoknak szeretnék néhány tippet adni, akik hezitálnak, belépjenek-e a Nagy Audiofil Mennyország kapuján, és ha igen, ezt hogy tehetnék meg a szűkös kereteken belül.

Kell egy futómű

Szokjunk hozzá a gondolathoz, hogy a mi igényeink szerint, a lemezjátszó nem egyben-gép lesz, mint egy erősítő vagy egy DAC, gyárilag kész, már csak be kell kapcsolni. NEM. Nem mintha ne lehetne kapni ilyet, van használtan is, újonnan is komplett megoldás. Csak épp, azokkal eljutunk egy szintre, aztán onnan nem nagyon van tovább. El kell adni a masinériát, és venni egy újat. Ez is egy módszer, elismerem, azoknak a módszere, akik nem szeretnének semmit sem szerelni, állítgatni, sem tuningolni, lépésenként feljebb jutni.

Most azt javaslom, Nekik, hogy NE OLVASSÁK TOVÁBB ezt a cikket. Adok néhány jó tippet, ezek bármelyike egy jó belépő szint, és gyűjtsenek elegendő jó lemezt, zenét, erről szól ez az egész. Aztán, 5-600 lemez birtokában, érdemes lesz lecserélni ezeket a gépeket valami komolyabbra.

  1. Nagyon olcsón ( 100 ezer alatt )

Akiknek fillérekért kell hallgatható analóg hang azoknak ott a Pioneer PL-200 – használtan. Ezt meg lehet kapni cirka 20-30 ezerből, karral együtt, ennél olcsóbban csak hulladék van.

Hangszedőnek egy Audio-Technica AT95VL-t vagy egy AT VM530 EB-t választanék, és minden OK.

 pl200.jpg

 

  1. Valamivel többért sokkal jobbat (200-ig bezárólag)

Technics SL-1210 használtan, nagy lépés előre, ugyanannyira problémamentes (ezen a szinten). Egy 10 grammos AT headshellel, és az AT VM540ML-el nagyon egyben levő gép.

  1. Már majdnem audiofil, de inkább lifestyle (250-ért…)

a Project Xpression III újonnan, amibe remekül illik egy Audio Technica VM 740ML vagy egy Denon DL-110 pickup – és ehhez a felálláshoz sokáig, nagyon sokáig nem is kell hozzányúlni, jól néz ki és jól szól.

pro-ject-1-xpression-iiia.jpg

 

Akik viszont ennél is jobb hangot szeretnének a végén, de oda csak kisebb-nagyobb lépésekben tudnak elérni, azoknak javasolnék egy módszert, a néhány, nem túl számos lehetőség közül.

 

Végy egy Regát !

Tulajdonképpen mindegy melyiket, minél olcsóbb, annál jobb. Legjobban az ebay-en kapunk ilyet, Angliából nagyon jutányosan. Egy alap Rega (vagy NAD 533, mindegy) karral, néha félállapotú hangszedővel, szállítással kijön 80 ezer körül. Máris elkezdheted gyűjteni a lemezeket, ismerkedni a régi szép, (számodra) új világgal. A Regák ritmikusak, zeneiek, jó tranziensekkel, térhatással. Figyelj oda, hogy mire teszed, nagyon érzékeny a feltámasztásra. Ha már sok jó zenéd van, érdemes továbblépned a jó (igazán jó) hang irányába!

rega_planar_3.jpg

Az első lépésnél légy alamuszi ! (Alamuszi macska nagyot ugrik – ahogy a mondás tartja).

Szokás szerint, mindenki a Regák karjától van beájulva, mennyire jó a 300-as, vagy annak valamelyik variánsa. Nos, nem értek egyet. Ha van olyan része egy Rega Planarnak ( vagy P3-nak, mindegy) amit leges-legelőször lecserélnék, az épp a kar. Egy RB300 úgy 200-250 Font között simán eladható, 400 körül pedig kapsz egy Roksan Tabriz-t, Vagy egy Origin Live Alliance-t, mindkettő egy nagyságrendi előrelépés, nagyon megéri azt a 60 ezres ráfizetést, amikor erre összejön a pénz. (Eddig 140-150 ezerben állunk, jó magyar Forintban, Planar3-asunk már most sokkal jobban szól, mint egy RP1 ugyanennyiért.

tabriz.jpg

Ha sikerülne vennünk egy régebbi Planart az RB200-as (S-alakú, Koshin) karral, sok pénzt spórolhatunk. Azt nem kell lecserélni. Csak az antiskatingje legyen jó. A külső karkábelét és a headshellt cserélni kell .

rega_planar_3_1.jpg

Következő lépésünk a hangszedő.

Bármi is volt eddig a Regádban (száz ezer Ft új ár alatt), az ebay-en, vagy a Vaterán van a helye. A Tabriz, az Alliance és az RB200 is, egy sokkal komolyabb hangszedőt is kiszolgálnak, a futómű nem különben. Idehaza nem kapod meg ami kell, külföldről, Amerikából kell megrendelned. Irány a www.lpgear.com és válaszd az LP Gear Bin 323-at. (Titkos tippem!!!) Ennek az alapváltozatát árulta a Benz Micro, saját neve alatt MC20e-ként, de ez nem eredeti Benz, ez egy japán OEM hangszedő (Excel MC100). Itt, az LP Gear-nál pedig a 323-as egy sokkal jobb tűvel szerelt változat – koldusruhás királyfi. Ez a hangszedő zeneiségben, ritmikában, izgalomfaktorban messze maga mögé utasít nálánál 3-4-szer drágább holmikat is, nagyon nagy vétel, és jól passzol a Koshin RB200-hoz (Audio-Technica 13 grammos headshellel). Ha sokallod a 100 ezres árat, akkor kicsit olcsóbban, de a zenei lélekről semmiképp le nem mondva, a Shelter 201-es MM-je lehet kitűnő vétel, a Tabriz-hoz. (Nem keverendő össze a Sumiko Pearl-al, az sokkal gyengébb, hiába néz ki ugyanúgy) Ez idáig 200-250 ezer, már élményszerű hangot hallgatsz. Vannak hibái még mindig, de ezeken – ahogy a pénz engedi – tovább tudunk javítani. Lássuk hogyan.

Végy egy aluminium szíjtárcsát!

Ebből sokféle változat létezik, úgymint Groovetracer, Tangospinner, Deepgroove, Michael Lim, Edwards TT-AH, stb. Talán a legjobb ár/minőséget a Lim-féle subplatter adja, kb 120 Dollárért. Nagyon nagy előrelépés hangilag, a műanyag szíjtárcsa a gép egyik leggyengébb pontja. Ha pedig már új szíjtárcsa, az eredeti gyári fehér (!!!) szíj is sokat javít a fekete szíjhoz képest ( más anyagból van, ez számít! ).

Végy egy Rega Silent Base-et meg egy Ultimate enhancement kit-et!

Ez egy plexi alátét a Rega alá, amire át kell szerelni a motort, így az leválik a tányér-kar együttesről. A plexi alátét lapot (jól néz ki a Rega alatt ) sorbothane rezgéscsillapító pogácsák csatolják el a Regától, a motor rezgései sokkal kevésbé jutnak át, ahogy a külső egyéb rezgések is, a hang sokat javul, tisztul, a mélyek markánsabbak és feszesebbek lesznek, a térhatás nyílik. Fontos a tányér alatti szíjtárcsa réseinek kitöltése szintén sorbothane-al, ugyan ez is javít, de nem emiatt. A tányért mostantól nem közvetlen a szíjtárcsára helyezzük, hanem a sorbothane betétekre ragasztunk 120 fokonként egy-egy kis pogácsát, azok tartják mostantól ( ez olyat javít a térhatáson, hogy azt hiszed, elkötöttél valamit, és fázishiba van). A kitben ezen kívül van még pár trükkös holmi, rezgéscsillapító cuccok. A motorra valókat feltesszük, a csapágy PTFE lapkáját is, de a kar ellensúlyára valót már nem.A kit része egy acryl tányér. A gyári üveg le, akryl fel. Középtartomány azonnal élénkebb lesz, és sokkal artikuláltabb, minden hangszernek már teste is van, nem csak húrjai, a templomi élő felvételen, ahol a figura alatt recseg a szék, most kiderül, hogy az egy pad…a halk koppanás Stan Getz lemezén pedig nem kosz a barázdában, hanem Gilberto véletlenül belerúgott a mikrofonállványba… Na. Ennyi.

A két kit 230 Font, ez cirka újabb 100 ezer, sok, tudom, de most olyan hangod van, eddig 350 ezerért, amit a nagy gépek tudnak 2-3-szor ennyiért. Neked még innen is van hová tovább lépni.

Végy egy Heed Orbit 2-est!

A Rega egyik szűk keresztmetszete a motor táplálása, és mivel ezen nem olyan nehéz segíteni, tegyük is meg. A fenti módosításokkal lemezjátszónk olyan állapotba jutott, hogy igazán értékelni tudunk minden kis módosítást, azok hatása simán keresztül jön. Hát még egy Orbit! Van a Regához gyári külső táp is, valamivel olcsóbban, de én most 100 százalékig vagyok biztos abban, hogy ha idáig eljutottál, nem fogod a gyengébbet választani… Mert az Orbit ( túl azon hogy magyar gyártmány ) jobb mint a Rega saját tápja, néhányan a Linn Lingo-nál is előbbre tartják, talán nem teljesen indok nélkül. A fenti módosítások után, a Heed Orbit a High-End kategóriába emeli a Regát. Nem viccelek! Kicsivel több, mint 400 ezernél járunk, és ez egy nagyon nagy szó!

Van tovább, végy egy Achromat-ot!

Minthogy most már minden apróságot veszettül hallasz, itt az ideje hogy foglalkozzunk kicsit a lemez feltámasztásával.  Funk Achromat lemezalátét, az is hozhat valamit a konyhára, és ha már itt tartasz, aktuális egy csapágyolaj csere, amit az Origin Live-tól érdemes megrendelni, vagy használhatod a kitben kapott black oil-t. Ha a szíj kezdene öregedni, válts a fehér színű upgrade-szíjra, ezen a szinten azt is jól fogod hallani.

Apropó, ezen a szinten. A fentiek a szerény kis Regából garantáltan klasszis futóművet csinálnak. Hogy ebből Neked, kedves Olvasóm és hobbytársam mennyi fog átjönni, az már a rendszered többi tagján múlik. Egy biztos. A fent vázolt úton bárhol is érzed majd úgy, hogy eddig és nem tovább, mindenképpen egy zenei, élményszerű hanghoz jutsz, már a kiinduló szinten is.

Ha nem járnád végig ezt az utat, és 300 ezer alatt maradnál, végy egy Rega RP3-at használtan. Tartsd meg a kart, vegyél rá  egy Lim-féle subplattert, meg a Lim-féle alu lábakat, a gumiharangokat töltsd fel homokkal, és végy bele egy Denon DL-110-et.(Kelleni fog egy 2 mm-es alátét a kar alá) Végül az egészet tedd egy dedikált Rega falikonzolra, a filcet pedig cseréld Achromatra. És aludj nagyon-nagyon nyugodtan….

Gábor, AudioWorld

A bejegyzés trackback címe:

http://audioworld.blog.hu/api/trackback/id/tr807369300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Megaymir 2015.04.15. 10:09:04

Remek és hiánypótló receptet kaptunk, köszönet érte!

Zsigmond Kis 2015.04.15. 11:22:07

Nagyon hasznos olvasmány, köszönjük, bár hezitálóként azért sok minden kinai. Az biztos, hogy a hangzáson túl is van egy stílusa a lemez hallgatásnak.

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2015.04.15. 12:31:19

Valamiért én még mindig berzenkedek a Pro-Jecttől. Elmondom, mi a bajom: a képeken remekül néz ki, de a valóságban egyszerűen silány anyagokból van. Nézted már például a tengelyt vagy a csapágyat?

És akkor azt hagyjuk, hogy a "futómű" mdf lapja alul nincs lefestve, csak ott, ahol látszik.

Egyébként meg használt Townshend rock kb ugyanennyi.

Analoglued 2015.04.15. 16:29:34

@Megaymir: Örülök hogy tetszik, köszi a visszajelzést! :-)

Analoglued 2015.04.15. 16:31:28

@Zsigmond Kis: Érdemes a nem ismert fogalmakra egy kis keresgetés az interneten, különösen ha valaki tud angolul, sok érdekességre lehet bukkanni, és ki tud tisztulni a kép. Ha van konkrét kérdés, természetesen én is szívesen segítek. Üdv, Gábor AW

Analoglued 2015.04.15. 16:41:08

@Audiolife: Attilám, igazad van, mint - majdnem - mindig ( :-) ) de a Project ajánlásban ott van, hogy azoknak, akik nem akarnak semmit sem állítgatni, felújíttatni, szét meg összeszerelni, csak hallgatni és kész. Mélyen egyetértek Veled, messzebb lehet jutni ha valaki használtan vesz ugyanennyiért sokkal jobb cuccokat, de ahhoz érteni kell, sokszor hozzányúlni is, hogy rendbe rakjuk mielőtt használni kezdenénk, ezt Te is jól tudod. Ez nem mindenkinek felel meg. Tény hogy a Projectek nem tartoznak a műszaki élvonal kategóriájába, viszont alig van alapáron új, elfogadható lemezjátszó. Te mit ajánlanál 200-ig bezárólag, hangszedővel ( jó hangszedővel) együtt??? Na, erre a válaszra kíváncsian várok..." Jó ötletnek a fele se tréfa" (Telly Savalas)

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2015.04.16. 12:58:08

Az alap Rega, főként az újak, szerintem sokkal jobb, mint a Project.
Van hazai forgalmazója, aki szerintem nagyon szívesen beállítja, de egy P3-hoz nem kell gyakorlat sem. 140 az új, 70-ért már lehet kapni rendes hangszedőt. Aztán , hogy vesz-e rá új kart, a Funktól Achromatot, Achroplatot, lemezleszorítót, külön tápot, azt már eldöntheti egyedileg.
(Jut eszembe, a régi Regákon AC motor van, azt nem lehet upgradelni külön táppal)

www.regahungary.hu/php/show.php?id=770

Aztán: Thorens TD 203.

www.streamaudio.hu/thorens-td-203-audiophile-analog-lemezjatszo

Ez a múlt héten volt akciós Ortofon hangszedővel. Igaz, 20 pénzzel kilóg a büdzséből, de új, és ez tényleg jól néz ki. Szerintem, ha van még raktáron, meg lehet dumálni.

Kicsivel többért:
www.ebay.co.uk/itm/Funk-Firm-Flamenca-Turntable-With-Funk-Firm-F6-tonearm-Without-Achromat-/231321290978?pt=LH_DefaultDomain_3&hash=item35dbd2c8e2

Szerintem ezek közül mindegyik magasan veri a Pro-Jectet mind kinézetben, mind építési- és hangminőségben.

A Clearaudiót nem néztem. Talán ott is kell lennie valami hasonló árkategóriájú.

Üdv.,

koenig64 2015.04.16. 13:21:53

A Rega RP1 és a NAD 556 képek alapján ugyanannak tűnik. Mert az utóbbi ára nagyon baráti....

Audiolife · http://audiolife.blog.hu 2015.04.16. 14:49:57

@Analoglued: Ja és még valami. Aki lemezezni akar, főként az, aki a hangminőség miatt ad ki pénzt lemezjátszóra plusz a lemezekre, az szerintem igenis vegye a fáradtságot, hogy legalább az alap dolgoknak utánanéz és megtanulja, Nem bonyolultabb, mint beállítani a Foobart vagy megtalálni a letöltés gombot a torrent szájton.

Egyébként mondok egy példát: nagyon sok olyan dj barátom van, aki nem használ digitális formátumot maradt a vinylnél. Egyikük sem gazdag, jó, ha egy olcsó szíjhajtású lemezjátszót tudnak venni maguknak, a több pénz ott is a lemezekre megy el. Ők még a kis nyomatékú, béna szíjjas lemezjátszókon is hibátlanul mixelnek, pedig azokon aztán tényleg nehéz.

Akinek ennyi energia nem fér bele, az nyomogasson egy laptopot, szíve joga.

Ilyen ez a popszakma szokták mondani - és tényleg!

kadibela 2015.05.04. 16:50:06

Szerintem Lenco L75/78 + Denon DL103 és kész a rock&roll! Bár a DL103 ára eléggé elszállt mostanában, kezdéshez megteszi egy jó Shure 75 is.

A műanyag Pioneer-nél biztos jobb, de megkockáztatom hogy karbantartott állapotában jó hangszedővel még az említett Rega gyaluknál is több örömet tud okozni. Ez pedig bővel kijön 100 alatt, hangszedővel, karbantartással, kiegészítőkkel együtt.

kadibela 2015.05.04. 16:50:57

Szerintem Lenco L75/78 + Denon DL103 és kész a rock&roll! Bár a DL103 ára eléggé elszállt mostanában, kezdéshez megteszi egy jó Shure 75 is.

A műanyag Pioneer-nél biztos jobb, de megkockáztatom hogy karbantartott állapotában jó hangszedővel még az említett Rega gyaluknál is több örömet tud okozni. Ez pedig bővel kijön 100 alatt, hangszedővel, karbantartással, kiegészítőkkel együtt.

MaZsi 2015.10.14. 22:36:01

Sziasztok!
Először is köszönöm ezt szuper cikket, nagyon sokat segített a lemezjátszó kiválasztásában: sikerült megvásárolnom egy Rega Planar 3-at, RB200-as (S-alakú, Koshin) karral... :)
első fontos kérdésem: angol honból hozza haza egy jóbarátom, a szállítással kapcsolatban mire figyeljen oda? az eredeti doboza, csomagolása megvan, repülővel jön...
jövő hétvégén már nálam lesz, namajd akkor jövök a kérdésekkel... :)
persze "extremely" jó minden, de van itt egy mondat a végén:
The original RB200 arm and headshell is fitted with a Dynavector 10x2 hi-output moving coil (MC) cartridge but when testing the turntable I notice that the sound was quite distorted and I suspect that this is down to the setup and / or the fact that the cartridge needs replacing.
gondolom, akkor ez csere lesz, mit gondoltok, így látatlanban? :)
köszi

Analoglued 2015.10.16. 14:16:38

@MaZsi: Üdv Néked!
Örömmel üdvözöllek az analóg audio világában, és őszintén bízom abban, hogy nem fogod megbánni ezt a lépést. A Rega szállításakor a lemeztányért vegyék le, de az alatta levő meghajtó tárcsát a csapággyal együtt hagyják a helyén! A gumi szíjat is vegyék le, és egy lezárható nylon zacskóban hozzák el. A 10x2 egy elfogadható hangszedő, kezdésnek nem rossz. Ha torzítást hall, akkor az lehet egy kopott tűtől, de ez a ritkább. Gyakrabban történik meg, hogy elferdül a tű, mert kap egy pofont, vagy ráejtik a lemezre, emiatt lehet inkább a torzítás. Ha megérkezik, csinálj egy jó makró fotót a tűről, és küldd át az audioworld.hu@gmail.com címemre, megnézem.
Sajnos a 10x-esek nem cserélhető tűs pickupok, emiatt ha hibás, akkor vagy újat veszel, vagy a tűt cserélteted ki benne. Ez utóbbi kb. 50-60 ezerből jön ki, ennyiért akkor már inkább vennék egy AT-7V-t (lpgear.com) vagy egy AT-95VL-t olcsóbban, ezek passzolnak a Koshin karhoz.
Üdv, Gábor, AudioWorld

MaZsi 2015.10.19. 08:32:22

Köszönöm válaszod! közben barátomnak sikerült elhozni a lemezjátszót, most már csak haza kell hozni! Az eladó nagyon korrekt volt, szépen szétszedte, becsomagolta az eredeti dobozába, ahogyan Te is írtad!!! (felszámolta a lemezgyűjteményét is, de sajnos azokat adta el előbb, és a végén a játszót... (amúgy Nissan Skyline, meg Porsche a garázs előtt.... :)

Most a reptéren lehetnek még gondok, mert kb. 5 cm-rel nagyobb a dobozt, mint lehetne... :( (nem tudom mi lesz...)
Amint nálam lesz (remélem) készítek fotót a tűről és utána kitárgyaljuk... :)
még1x köszi!!!

Tamás Gojdár 2015.11.25. 20:09:49

Nyugodtan ide írhattad volna a Technics SL-1210Mk2-est (használtan 150 körül van egy szép) és egy Shure M44-7-et, ami kábé 21-22 ezer forint. Szerintem ezzel nem csak kezdeni lehet, de el is lehet vele lenni....

Mondjuk most látom, ott van az oldal háttérképében!:)))))

Sipike80 2017.02.04. 12:30:48

Jelenleg az eBay-en egy Rega RP1 Ortofon OM5E hangszedővel lemezjátszóra licitálok. Eddig rendben is van. Milyen erősítőt érdemes megvenni hozzá? Milyen hangfalak adják vissza a cikkben leírt hangzást? (Tudom Phono bemenetest vagy előerősítőt). Amúgy a cikk hatással van a választásomra, jól körbejárja a témát.

Analoglued 2017.02.06. 01:21:37

@Sipike80: Erősítőnek ezen a szinten egy Luxman L-410-et vennék használtan ( figyelni kell a kapcsolók beoxidálódnak, és néha emiatt tisztítani kell őket, meg a poti is olyan, de amúgy a gép állati jó ). Hangdobozt a szobához veszünk, a méret fontos. 15 négyzetméter alatt pl. egy KEF Q1-et az ebay.co.uk-ról, vagy egy KEF Q-35-öt, esetleg egy Cresta 3-at ( www.ebay.co.uk/itm/KEF-Cresta-3-Floorstanding-Hifi-Loudspeakers-Pair-/201786614845?hash=item2efb6b643d:g:sa8AAOSwopRYgeuK ) ezek nagyon jó hangú dobozok. 15 nm felett valami izmosabbat, pl. egy Q65-öt, vagy egy iQ7-et, de néha lehet kapni nagyon jutányosan, 150 ezer alatt Reference Model One-t, az egy high-end doboz, soha többet nem kell lecserélni semmire. SZVSZ.

lavor 2017.03.13. 23:19:49

Most leltem rád, és hirtelen felindulásból vettem egy régi rp3-at, az r200 karral, makulátlan állapotban... a többit majd meglátjuk.

Analoglued 2017.03.14. 07:09:41

@lavor: Helló! Gratulálok. Milyen hangszedő lesz benne? Négy dolgot kell megvenni hozzá, és sokáig jó gép lesz. Lim féle alu szíjtárcsa, gyári fehér szíj, Achromat és a lábak. Meg persze egy jó hangszedő.
Üdv, Gábor

lavor 2017.03.16. 10:32:24

Kösz és főleg kösz a cikket, mert elindított a jó irányba... A négy dolgot beszerezni van még hat évem, akkor megyek nyugdíjba, és akkor kezdi majd aktív szolgálatát a szerkezet. Most egy C77 van benne, a gyűjtést elkezdtem...

lavor 2017.03.16. 15:19:16

Na itt az agybaj....
Bár te azt írtad, végy EGY Regát, én vettem mégegyet.
Ez nyolcvanvalahányas RP2, a görbe karral, r100-zal, nem túl szép de működik. Áprilisban ha hazakerülnek, az egyiket megtartom, a másiknak meg keresek új gazdát. Jelentkezem ha a próba megtörtént.

Gyuris Dániel 2017.03.30. 19:34:46

Sziasztok,
Először is grat a cikkhez nagyon tetszett! Nemrég kezdtem vinly-ezni többek között a cikk hatására és egy kis segítségre lenne szükségem:) Vettem egy Pioneer Pl200-as lejátszót és hozzá egy Audio Technica AT95-ös hangszedőt. Az előerősítőm egy Pro-ject MM phono Box. A problémám, hogy csak mono-ban szól (jobb oldal) a rendszer ha mindent összekötök. Ha rákötöm direktben az erősítőre a lejátszót akkor megvan a sztereo csak ugye halkan. Kimértem a kábeleket, hangszedőt szakaszosan és egészben is. 2db új phono előerősítővel is próbáltam már.
Nagyra értékelnék minden tippet mert én kifogytam az ötletekből.
Üdv, Dani

Analoglued 2017.03.30. 23:43:41

@Gyuris Dániel: Dani, megpróbálok segíteni. Kezdd azzal, hogy fogod a Phono Box-ot, a kimeneteit rákötöd az erősítő CD bemenetére. A Phono box bemeneteire csatlakoztass egy sztereo (fehér+piros) kábelt, a másik végeit hagyd lógva a levegőben.
Tekerd fel a hangerőt kb. 1/3-ig, majd vedd a kezedbe a lógó kábelvéget, s először az egyikhez, majd a másikhoz érj hozzá középen egy ujjal. Az emberi testnek van elektromos jele, ez ha jó a phono elektronika, erős brummot fog okozni a hangdobozokban. Ha nem jó a Phono box, akkor az egyik oldali brumm erősebb lesz mint a másik.
Ha ez a teszt OK., és a phono box jó, akkor rá kell kötnöd így a bemenetére a lemezjátszót. Kimenete marad az erősítő CD bejáratán. Ha megint csak a fél csatorna szól, akkor vagy rosszul csatlakoztattad a kar kábeleit a hangszedőhöz, de ha az is rendben van, akkor a lemezjátszó jelkábele kontakthibás. Ezt meg lehet javítani.
Ha megszólal rendesen, akkor majd a shellt cseréld le egy 10-13 grammosra, hogy az AT95 jól érezze magát.
Sok sikert, és üdv az analóg világban!
Gábor

Gyuris Dániel 2017.03.31. 19:21:12

@Analoglued: Kipróbáltam az első tesztet, ha a CD bemenetre kötöttem csak a jobb hangfal brummogott bárhogy variáltam a kábeleket. Érdekes számomra, hogy ha az AUX bemenetre kötöttem akkor a kábel felcserélésével a balt is brummogásra bírtam, de mindig csak az egyik oldalt.
Az erősítőm egy Onkyo SR309-es és minden más eszközzel szól sztereóban. Illetve ahogy írtam ez a második zsír új phono erősítő amivel próbálom. (ekkora pechem csak nincs, hogy két gyári hibásat veszek:) )
A következő lépésként szerintem kérek egy erősítőt és kipróbálom azzal is.
Illetve megfordult a fejemben, hogy ha már analóg akkor beszerzek egy csöves erősítőt csak a lemezjátszóhoz. Valami tipp amit megéri ehhez a szetthez beszerezni és elérhető áron van? :)
Köszönöm a segítséget, ha megoldódik a hangzás akkor utána nézek a shell-nek is. :)
Dani